Czy można połączyć pamięć 512MB o częstotliwości 533MHz z pamięcią 128MB o częstotliwości 133MHz? Czy łączone pamieci muszą miec te same częstotliwości i pojemności?? Proszę o pomoc. Z góry dziękuje.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamdechu napisał:JA na przykład próbuje dowiedzieć sie tego samego co ty, bo przed cheilą włorzyłem do swojego komputera drugą kość i wogóle nie chcą chodzić w trybie dual channel!
pierwsz kość: 512MB, 400 MHz Elixira (obustronna), a druga to też 512MB, 400 MHz Goodramu (jedno stronna)! Są włożone poprawnie wg instrukcji płyty głównej (Asrock 775V88) i nic z tego!
dechu napisał:Pierwsza kość: 512MB, 400 MHz Elixira (obustronna), a druga to też 512MB, 400 MHz Goodramu (jedno stronna)! Są włożone poprawnie wg instrukcji płyty głównej (Asrock 775V88) i nic z tego!
dechu napisał:-mógłbyś jaśniej, bo nie bardzo rozumiem?
wojtek_ch napisał:Czy można połączyć pamięć 512MB o częstotliwości 533MHz z pamięcią 128MB o częstotliwości 133MHz? Czy łączone pamieci muszą miec te same częstotliwości i pojemności?? Proszę o pomoc. Z góry dziękuje.
Cytat:Pamięci pracujące w dual channel muszą być identyczne, takiej samej firmy oraz muszą mieć takie same timingi.
dechu napisał:To tak jak mam karte graficzną 128 Mb a w biosie ustawie sobie 256MB! I co to znaczy że moja katra pracuje wtedy jakby miała 256MB???
Dydzio napisał:wojtek_ch napisał:Czy można połączyć pamięć 512MB o częstotliwości 533MHz z pamięcią 128MB o częstotliwości 133MHz? Czy łączone pamieci muszą miec te same częstotliwości i pojemności?? Proszę o pomoc. Z góry dziękuje.
Czy ja dobrze rozumiem???
Chcesz połączyć DDR SDRAM 533MHZ ze zwykłym SDRAMem 133MHZ???
Raczej nie ma szans na takie małżeństwoPomijając fakt, że gdyby to jednak było możliwe, to DDR 533 zwolniłby do prędkości 133MHZ i tylko byś na tym stracił!!!
Cytat:Pamięci pracujące w dual channel muszą być identyczne, takiej samej firmy oraz muszą mieć takie same timingi.
To nie jest reguła, ja mam teraz w kompie dwie nołnejmowe 256 DDR i śmiga w Dualu bardzo dobrze; bez zwiechów i innych niespodzianek. A tzw. Duale w sklepie to pic na wode!!! Producent pakuje dwie kości z taśmy pod rząd i liczy sobie za to 10-50% więcej. Idź do sklepu, poproś, żeby ci sprowadzili dwie kości z tej samej serii i też będzie działać aż miło!!!
Nie moge sobie wyobrazić, że ktoś w fabryce RAMów siedzi i sprawdza, czy dwie kości ze sobą współpracująTest MemTESTem trwa chyba kilkanaście minut, a takich kości z fabryki wychodzi tysiące!!!
Pozdro
Cytat:Pod warunkiem, że ta najwolniejsza pamięć będzie w gnieździe pamięci o najniższym numerze.
Cytat:niestety, moja płyta jest troszkę zabytkowa i obsługuje do 266MHz nie da rady szybciej. Zreszta na poczatku włożyłem samo 512 i taktowało na 266MHz.
mat_ed napisał:Cytat:niestety, moja płyta jest troszkę zabytkowa i obsługuje do 266MHz nie da rady szybciej. Zreszta na poczatku włożyłem samo 512 i taktowało na 266MHz.
Ale spokojnie mozesz zakupic pamiec pc3200, bedzie na przyszlosc.