logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie komponenty są potrzebne do budowy amatorskiego radia stereo?

Deras 28 Gru 2005 18:32 4941 12
REKLAMA
  • #1 2123598
    Deras
    Poziom 11  
    Witam wszystkich! Jestem amatorem i jak czytałam wasze posty to jestem pełen uznania...Może to dziwne, ale chce zbudować jakieś amatorskie radio stereo. Chciałbym tylko prosić o jakąś podpowiedź, co trzeba mieć, albo wiedzieć. Wiedzy z fizyki nie mam zbyt obszernej. Jednak chce was prosić o małą pomoc, o ile możecie mi pomóc.
  • REKLAMA
  • #2 2123621
    Dj Gacek
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    MAGICZNY PRZYCISK SZUKAJ! Powiem Ci tyle: siedze w tym 2 lata! Wiedze mam niezła, narzedzia też ale dalej sądze ze w.cz. to czary! A posty w takim stylu jak ty napisałeś to kpina! Chcesz nadawać? Ok! Są dwie drogi:
    1.Masz bogatego tatusia co ma dużo kasy na koncesje i sprzet, albo
    2.Będziesz szukał, czytał, czytał i jeszcze raz czytał! I może za 2, 3 lata cos zbudujesz! MOŻE!
    Piraci którzy znają sie na rzeczy (nie mówie o sobie bo i tak twierdze ze sie nie znam) robią naprawde zaje... rzeczy!! Ich sprzety można spokojnie porównać do nadajników z homologacja! Ale przez takich co kupią byle gów.. na allegro, polutują na odczep sie dopał 20W i sieja po eterze cierpią wszyscy, zaczynając na babci która chce posłuchać ukochanego radia skończywszy na prawdziwych piratach!!! Chcesz nadajnik to czytaj! Jak bedziesz myślał ze coś umiesz to pogadaj z jakimś DOBRYM piratem i dalej bedziesz wiedzał, że nic nie umiesz! Amen...
  • REKLAMA
  • #3 2123653
    Deras
    Poziom 11  
    Jejku, przepraszam.
    Nie chciałem żebyś się na mnie złościł.
    Raz jeszcze przepraszam.
    Jeśli chodzi o to, co chcę zrobić to tylko tak, dla siebie. To nie ma być coś na sprzedaż.
    Po prostu tylko się tym interesuje, ale nie chce narażać się prawu...
    Chciałem tylko....ee nieważne.
    Przepraszam raz jeszcze.
  • #4 2123841
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 191
    witam !! Kol. Deras nie przejmuj sie !! nie Święci garnki lepią , wszystko robią ludzie i nikt nic ( w gruncie rzeczy ) nie wie . widziałem i " na żywo "i na zdjęciach nadajniki o których twórcy mówili że są profesjonalne " i niekiedy było to lepsze niż serial komediowy . czytaj ale musisz też sam coś próbować robić i nie przejmuj sie jak coś się nie uda to normalne . pozdrawiam !!
  • REKLAMA
  • #5 2125430
    gimof
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    A ja coś czuje że kolega zainteresuje się nadajnikiem stereo z avt oczywiście w celach naukowych...
    Pozdrawiam i powodzenia

PS dj gacek powinieneś troche wziąść na wstrzymanie, przecież każdy musi i zacząć a no że nie którzy są leniwi to inna sprawa.
  • #6 2125619
    Dj Gacek
    Poziom 15  
    Dobra może i trochu przesadziłem! Ale ostatnio jakiś kretyn zbudował dziadostwo i nie dało sie telewizora ogladać! Ale sprawa została załatwiona i to nie przez URTiP :D A no nie wiem czy ten kit z avt to dobra sprawa bo bedą małe problemy z kwarcem i układem, znaczy sie jest na allegro ale nie wiem czy warto go kupić... Osobiście radził bym przeczytać Poradnik Ukf http://winntbg.bg.agh.edu.pl/skrypty2/0067/ppframe.html
  • #7 2126202
    Deras
    Poziom 11  
    Witaj Kol. Pukury, wiesz nie wiem. Święci to może i garnków nie lepią...Ale chyba Kol. Dj Gacek ma racje w I poście. Lepiej się nie będę do tego zabierał.
    No cóż...Chciałem tylko podciągnąć się z fizyki na semestr, ale nie wyszło.

Kol. Gimof, ja tak próbowałem się zorientować o to jest "avt z nadajnikiem”, ale nic nie znalazłem takiego...Chyba nie potrafię korzystać z opcji szukaj. A co do nadajnika to mi on raczej nie jest potrzebny. Chciałem stworzyć coś w rodzaju głośnik i odbiornik i jakieś pokrętło do zmiany fali FM.

Witaj Kol. Dj Gacek, poradnik wciągający. Bardzo dziękuję.:)
    Jednak jak dla mnie za dużo teorii.. :)
  • #8 2126787
    Dj Gacek
    Poziom 15  
    Eeee tam poradnik fajny :P Jak potrzebujesz coś na słuchawki to wystarczy ci coś 0.2W (najlepiej na stare pasmo) i koder stereo! Tylko pytanie jak ty to zbudujesz?

O znalazłem coś fajnego na stronie avt: http://www.sklep.avt.pl/go/_info/?id=14216 Pisza ze to jest na podczerwieni, czyli bylo by niezłe! Jedynym minusem jest to ze jest monofoniczny.....

AAAAAAAAA jaki ja jestem GŁUPI!!!! <sciana> Chyba sie niezrozumieliśmy tobie chodzi o odbiornik radiowy stereo a mi o nadajnik?! Prawda?
  • REKLAMA
  • #9 2128050
    Deras
    Poziom 11  
    Dj Gacek napisał:
    AAAAAAAAA jaki ja jestem GŁUPI!!!! <ściana> Chyba sie niezrozumieliśmy tobie chodzi o odbiornik radiowy stereo a mi o nadajnik?! Prawda?

Nie sądzę, głupi to Kolego napewno nie jesteś.
    A co do tego radia to tak. Chodzi mi o odbiornik. Nie nadajnik.
    Aha -"0.2W (najlepiej na stare pasmo) i koder stereo"-Co to znaczy?
    Ze mam kupić koder jakiś na prąd 0,2W (Volta/Wata)?
  • #10 2128488
    Dj Gacek
    Poziom 15  
    A to przepraszam za zamieszanie, które wprowadziłem (jestem dyzlekdebilem)!! Jeśli chodzi o to co pisałem to jest nieważne!! Jak widać wiedze masz małą! Wiec najlepiej bedze zainwestować w jakiegoś kita... Niech koledzy coś doradzą bo tutaj to ja cieniutko stoje...
  • #11 2130088
    Deras
    Poziom 11  
    Nic nie szkodzi.
    Ja mam pomysł, ale nie wiem czy to może wypalić.
    Mam takie urządzenie, kupiłem je ale ma fatalny zasięg.
    Chciałbym wiedzieć czy jest możliwość wzmocnienia zasięgu, chodzi mi o odbiór FM. Mógłbym Ci to pokazać i może byś to ocenił czy to ma sens.
    To jest już gotowe urządzenie, tyle że można byłoby je troszkę przerobić.
    A i jeszcze mam małą prośbę nie wiesz gdzie można kupić takie pokrętło do zmiany fali? Coś jak w starszych radiach. Tam jest skala od 88.0 FM do 108,0FM. Jak coś mogę wysłać Ci to zdjęcie z tym urządzeniem. (Abyś nie tracił "punktów".)
    Pozdrawiam :)
  • #13 2201562
    Deras
    Poziom 11  
    Dzięki za link :)
    Powiem że nie skorzystam. Bo to ma być praca samodzielna. A to radio z linku jest jak z fabryki :P
    Pozdrawiam :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy amatorskiego radia stereo, głównie odbiornika FM, z naciskiem na prostotę i naukę. Podkreślono, że budowa nadajnika FM wymaga dużej wiedzy, czasu i często koncesji, co jest trudne dla początkujących. Zalecane jest czytanie literatury technicznej, np. "Poradnik UKF", oraz samodzielne eksperymenty. Wspomniano o zestawach (kitach) elektronicznych jako dobrym rozwiązaniu dla osób z ograniczoną wiedzą. Poruszono temat wzmacniania zasięgu odbiornika FM oraz poszukiwania elementów takich jak pokrętło do strojenia częstotliwości w zakresie 88-108 MHz, typowe dla starszych odbiorników. Wskazano na dostępność prostych odbiorników na pasmo stare (0,2 W) i koderów stereo, choć pojawiło się nieporozumienie dotyczące różnicy między nadajnikiem a odbiornikiem. Polecono stronę sklepu AVT jako źródło gotowych modułów i kitów, jednak z zastrzeżeniem, że niektóre zestawy mogą mieć ograniczenia techniczne, np. monofoniczność lub problemy z kwarcem. Zaproponowano kontakt z doświadczonymi konstruktorami, ale autor preferuje samodzielną pracę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA