logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kabel USB do Pc czy Irda ? co lepsze do nokii 6600

mario1965 28 Gru 2005 20:07 1317 12
REKLAMA
  • #1 2123966
    mario1965
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam może ktoś mi pomoże w temacie przesyłania danych z komputera do telefonu i odwrotnie.Mam Nokię 6600 i chciałbym przesyłać i pobierać zdięcia , krótkie filmiki ,dzwonki ,tapety z komputera (internetu) na mój telefon .Jedni twierdzą że kabel usb jest lepszy a drudzy że Irda .W związku z tym mam pytanie , co jest lepiej kupić :kabel IRDA czy też kabel USB .Z góry dziękuję za pomoc i poradę.:?:
  • REKLAMA
  • #2 2124403
    krzycho123
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    oczywiście że kabel USB . Z IRDĄ nie ma nawet co prównywać . Przez USB prześlesz dane bardzo szybko i bezbłędnie.
  • REKLAMA
  • #3 2124642
    dudek
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    ale za to przez podczerwien może komunikować się z innymi telefonami
  • #4 2124773
    dudek
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    z jakiego telefonu locka??
  • #5 2125611
    mario1965
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Dziękuję za podpowiedz .Widać że lepszy jest jednak kabel USB i ten chyba kupię.Pozdrawiam:D
  • REKLAMA
  • #6 2128858
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 116
    Polecam takze bluetooth'a, a locka 'domowymi sposobami' nie zrobisz, min box za 500 zl albo wizyta w serwisie.

pozdr
  • #7 2147066
    mleczyk84
    Poziom 2  
    Witam. Co do Irda to wiem ze w Nokii 7650 nie trzeba żadnego oprogramowania ( nie licząc sterowników) nie wiem z kablem to raczej trzeba mieć jaki program polecam Irda działa bez problemowo

pozdro:D
  • #8 2147125
    zoltos
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    Polecam IDRA - sam uzywam z powodzeniem (nie musze do komunikacji telefonu rozbierac). Polecam produkcji Forevera. Zainstaluj sterowniki i oprogramowanie ze strony Nokii. Jak polaczenie bedzie niestabilne to jest to wina zlego ustwienia protokolu transmisji podczerwieni. Zadzwon wtedy na infolinie Nokii (http://www.crc-polska.com) - dowiesz sie na co i jak ustawic.

Podczerwien zawsze sie przyda np. jak zmienisz telefon.
  • #9 2158208
    KanaliaGsm
    Poziom 12  
    Pewnie ze IRDA.tylko musisz sobie wyczaic najlepsz odległosc nok od irda wtedy szybko i zgrabnie to idzie
  • #10 2158415
    kszysek
    Poziom 18  
    KanaliaGsm napisał:
    Pewnie ze IRDA.tylko musisz sobie wyczaic najlepsz odległosc nok od irda wtedy szybko i zgrabnie to idzie

To odleglosc ma jakies znacznie ?? przy 12cm idze super a przy 10cm juz pojdzie zle ?? uzywam irdy od kilku lat i nie zauwazylem takiej zaleznosci.
    Tak czy siak irda idzie z predkoscia max 115kbps a a kabel 1mbps i dzieki temu bije kable na glowe.
    Zycze powodzenia chcac zalepnic karte np 512MB muzyką przez IDRE ;) kilka dni zabawy.
  • REKLAMA
  • #11 2158460
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    irda - wymieka przy kablu... pozaty, jesli nie bedziesz zmienial telefonu to docenisz podpowiedz i kupisz kabel na usb. podczas polaczenia za pomoca podczerwieni telefon poprostu wysysa wszystko co jest w baterii. najlepiej to na ladowarce wgrywac :D

ale jesli chcesz bezprzewodowo - bluetooth - bardzo dobre rozwiazanie, niewiele drozsze od irdy, duzo szybsze :D:D:D

jednak stare sprawdzone kable wypadaja najlepiej (i przy okazji naladuja telefon) ale nie wypowiadam sie co do jakosci takiego ladowania :p
  • #12 2194095
    pkupcz
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    zdecydowanie polecam bluetooth
    sam mam i jestem zadowlony, nie musze ganiac z tel do komutera
  • #13 2194441
    Hubert24
    Poziom 11  
    Kabel USB ... Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru najlepszego sposobu przesyłania danych między komputerem a telefonem Nokia 6600, w szczególności zdjęć, filmów, dzwonków i tapet. Większość uczestników rekomenduje kabel USB jako najszybsze i najbardziej niezawodne rozwiązanie, oferujące prędkość transmisji około 1 Mbps, co znacznie przewyższa maksymalną prędkość IrDA (około 115 kbps). Kabel USB dodatkowo umożliwia ładowanie telefonu podczas transferu danych. IrDA jest wskazywana jako wygodne rozwiązanie bezprzewodowe, szczególnie przydatne do komunikacji z innymi telefonami, jednak wymaga odpowiedniego ustawienia protokołu transmisji i jest mniej stabilna. Wspomniano także o alternatywie w postaci Bluetooth, który oferuje bezprzewodową komunikację szybszą i bardziej niezawodną niż IrDA, choć jest nieco droższy. W dyskusji pojawiła się także informacja o konieczności instalacji sterowników i oprogramowania Nokia do obsługi IrDA oraz o producencie kabli IrDA – Forever. Poruszono też temat blokady telefonu (lock) i jej ewentualnego zdjęcia, co wymaga specjalistycznych narzędzi lub serwisu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA