logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kabel USB DKU-2 czy CA-53 vs IrDA do Nokia 6170 - co wybrać?

putekbos 07 Lis 2005 09:25 1170 5
REKLAMA
  • #1 1961859
    putekbos
    Poziom 11  
    Witam.

Mam zamiara zakupić irda-(e) do telefonu, zastanawiam się czy nie lepiej zakupić kabel na usb. (Model tel. NOKIA 6170)

Czy kabel usb jest lepszy od irdy ? (szybkość przesyłu danych itp.)

Gdzieś czytałem na forum iż poprzez kabel usb bateria się ładuje gdy telefon jest podłączony do komputera? Czy jest to możliwe.

Są trzy opcje:

-IRDA
    -kabel DKU-2 (usb)
    -CA-53 (usb)

Wiem że jest różnica między kablem DKU-2 i CA-53 taka że kabel CA-53 jest w pełni działającym kablem USB i w przeciwieństwie do DKU-2 nie korzysta z wirtualnego portu COM opartym na pluginie usb.

Proszę o radę.

Dzięki za podpowiedź i pozdrawiam. :D
  • REKLAMA
  • #2 1961895
    Speedo1544
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Temat poruszany nie raz na elce Nigdy w zyciu nie bierz IRDY dziala 10 razy wolniej niz kabelek wiec chyba masz prosty juz wybor tylko kabel jak nie chcesz klnac jak cos bedziesz wrzucal do fona
  • REKLAMA
  • #3 1961913
    jacekko63
    Poziom 31  
    Ocena: 320
    Potwierdzam że kabelek z irdą jest różnie sam doświadczyłem,a kabelek idzie z kopa poza tym transmisja w końcu małych plików podobna.
  • REKLAMA
  • #4 1961964
    ivorpl
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    Witam. Irda podłączona bezpośrednio do płyty głównej w kompie- jak najbardzie polecam . Co do IrDy na USB to NIE POLECAM !!! W cholerę z nimi problemów, raz działają raz nie, a często jest tak że działają tylko na najmniejszej prędkości transmisji, albo tylko z niektórymi telefonami. A co do kabla to też OK, pod warunkiem że na pewno jest do tego telefonu co potrzebujesz. POZDRAWIAM.
  • REKLAMA
  • #5 1962754
    KuBaN
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Jedyną zaleta IRDy jest to, że możesz ją wykorzystać do innych telefonów, ale wiecej yalet juz chyba nie widze :P Takze wybor jest prosty :)
  • #6 2262352
    putekbos
    Poziom 11  
    Witam,

Kabel okazał się dobrym rozwiązaniem.

Pozdrawiam...
REKLAMA