logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć zamek szyfrowy COMPAS AS14 do zamka magnetycznego?

Apacz940 28 Gru 2005 20:08 1833 8
  • #1 2123972
    Apacz940
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.
    Chciałbym podłączyć zamek szyfrowy do zamka magnetycznego.
    Jest to zamek firmy COMPAS.
    Jedyne oznaczenia jakie na nim znalazłem to: 14x, 0419, AS14x.V3
    Do podłączenia kabli jest 10 mocowań o takich oznaczeniach:
    gniazdo 1-10 CAS,CAS,NC,NO,C,CT3,L-,L+,M,+Z.

Co to za oznaczenia i jak to podłączyć?
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Jakub (Apacz940)
  • Pomocny post
    #2 2141791
    taz11
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam ,

Cieszymy się że jeszcze te nasze zamki są w użyciu.
    Kawał historii.

Napisz to mnie e-mail to odeśle ci instrukcje montażu.

taz(_at_)compas.com.pl

(Przedstawiciel producenta ;-)

Pozdrawiam
  • #3 21738067
    music
    Poziom 28  
    Ocena: 263
    Cześć.

Temat mocno archiwalny, ale moze ktoś coś pomoże. Mam moduł takiego zamka. Szukam schematu podłączenia. Metody ustawienia kodu. Ma ktoś może takie dane?
  • #4 21738176
    Apacz940
    Poziom 11  
    >>21738067
    Hello. Przekopałem czeluści komputera i papierowe instrukcje i wiem, że gdzieś jest, ale nie mogę znaleźć.
    Poprzednio, to znaczy w 2005 r., pomógł mi taz11. Może spróbuj napisać do niego. taz(_at_)compas.com.pl
    Ale z tego, co widzę, to ostatni raz się logował w 2006.

Jeszcze poszukam. Powodzenia
  • #5 21738206
    music
    Poziom 28  
    Będę wdzięczny. Modułem zainteresowal się mój syn. Jakby dało się uruchomic moze chwyciłby bakctla grzebania. Spróbuje cos podziałać na czuja.
  • #6 21738375
    Apacz940
    Poziom 11  
    >>21738206

Instrukcji nie znalazłem, ale wygrzebałem zamek ze strychu.

Aby go podpiąć do zamka magnetycznego należy:

Wnętrze zamka elektronicznego z widoczną płytką drukowaną i podpiętymi przewodami w gniazda wpiąć:
    NO i Z: kabel do zamka magnetycznego.
    M i C połączyć razem.
    Do kabelków wchodzących z płytki obok głośniczka
    (kabel zielony i czerwony) podpiąć zasilanie 12 V. Mnie szufladę w kasie otwierał, pracując na baterii 9 V.
    Takie podłączenia znalazłem w moim zamku i wiem, że działało to bardzo dobrze. Natomiast pamiętam, że jeszcze coś było podpięte do gniazd. Najprawdopodobniej jeszcze jedno mostkowanie, ale nie pamiętam, co to było.

Po podpięciu zasilania pamięć się zeruje (przynajmniej w moim). Wówczas kod to 0000.
    Aby zaprogramować swój kod, należy wpisać 0000, następnie gwiazdkę, po czym swój kod i potwierdzić gwiazdką. Od tej pory działa zaprogramowany kod.
    Piknięcia głośniczka:
    Źle wprowadzony kod sygnalizuje podwójnym piknięciem.
    Dobrze wprowadzony kod sygnalizowany jest jednym piknięciem.
    Po trzykrotnym błędnie wprowadzonym kodzie pika cały czas. Odblokowuje go poprawnie wprowadzony kod.

Aby otworzyć po podanym poprawnie kodzie, należy potwierdzić guzikiem z kratką.

Mam nadzieję, że to pomoże. Jeszcze poszukam tej instrukcji, ale pomysły mi się już kończą, gdzie może jeszcze być.

Pozdrawiam

Metalowa klawiatura numeryczna z dwoma diodami i przewodami zasilającymi
    Tabliczka znamionowa na metalowej obudowie z logo OMPAS i numerem 14X0419
  • #7 21738943
    alster1
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 538
    Z tego co pamiętam to dwa zaciski "CAS" są to styki przełącznika sabotażowego który zabezpieczał zamek przed nieuprawnionym otwarciem, natomiast zaciski "L-" i "L+" to były wyprowadzenia diody świecącej która mogła sygnalizować stan systemu alarmowego.
    Według mnie "M" to powinna być masa, czyli minus zasilania a "Z+" to plus zasilania. "NC,NO i COM" to oczywiście styki przekaźnika wykonawczego, kojarzy mi się że trzykrotne wprowadzenie błędnego kodu również było sygnalizowane na wyjściu, nie pamiętam tylko czy na zaciskach "CAS" czy na "CT3"
    Ale to takie moje "przebłyski" z dawnych lat.
  • #8 21738963
    music
    Poziom 28  
    Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Niestety. Mój moduł jest inny. Oparty o uķład SH901 o którym sieć milczy.Płytka elektroniczna AS14X z układem SH901 oraz elementami elektronicznymi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o podłączenie zamka szyfrowego COMPAS AS14 do zamka magnetycznego, wskazując na 10-pinowe złącze z oznaczeniami: CAS, NC, NO, C, CT3, L-, L+, M, +Z. Poszukuje wyjaśnienia znaczenia tych oznaczeń oraz instrukcji montażu i podłączenia kabli. W odpowiedzi przedstawiciel producenta COMPAS zachęca do kontaktu mailowego w celu przesłania szczegółowej instrukcji montażu, potwierdzając, że zamek jest starszym modelem, ale nadal używanym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA