logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beznadziejny problem z siecia LAN brakuje mi pomyslow pomocy

Jacoinf 29 Gru 2005 01:12 1254 5
REKLAMA
  • #1 2125179
    Jacoinf
    Poziom 11  
    Witam
    Mam nastepujacy beznadziejny problem
    Mam dwa komputery w sieci obydwa na win xp z sp2 poloczone sa w siec z wykorzystaniem routera z modeme adsl. problem jest taki ze w jednym z kompow owgule jak by nie dzialala karta sieciowa wogule nie odbiera pakietow nie moze sobie pobrac adresu z dhcp wogule jak by nie miala kontaktu ze swiatem. wymienialem kable kary zmienilem systemy zainstalowalem win 2000 prof i to samo. prezlozylem karte do innego kompa podlaczylem te same kable wszystko chodzi pienie bierze adres z dhcp jest interent siec i jest ok. przekladam spowrotem i nic nie trybi. Co ciekawe mam dryga taka sytuacje to samo tylko siec na switchu d-link taki sam objaw jednego kompa widzi wszystko elegancko, a drugiego nie widzi wcale a jego karta sieciowa wogule nie pobiera adresu ani nie odbiera pakietow.
    Uprzedam odpowiedzi w stylu sprawdz kable router, po przelozeniu karty do mojego kompa wszystko smiga elegancko na tych samych kablach i tej samej karcie.

Pomożcie bo mi sie pomysly koncza
    Z góry dzieki
    Pozdrawiam Jacek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2125646
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    A próbowałeś przełożyć kartę w inne pci ?
    czadem niektóre płyty mają przypisane przerwania do slotów i jeżeli jest ono zajęte przez inny komponent wymuszający IRQ to są kłopoty.
    Po przełożeniu ( wyszukaniu dobrego rozwiązania) rusza.
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #3 2126210
    anddd
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    A co z usługami....?
    Zeby karta pobrała adres musi być włączona (uruchomiona) usługa "klient dhcp" "klient dns" i podobne.
  • REKLAMA
  • #4 2126434
    Jacoinf
    Poziom 11  
    wszystko jest powlaczane na bank a co do zmiany slotu pci dzis sprobuje tez mi to do glowy wpadlo zobaczymy bo juz mi sie pomysly kancza.
    Czekam mimo to na dalsze sugestie za wszelki rady bede wdzieczny, a jak zacznie dzialac to was poinformuje

Pozdrawiam
    Jacek
  • REKLAMA
  • #5 2126594
    bash111
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Odpal knoppix albo inna dystrybucje live, tylko zeby miala sterowniki do tej karty. Zobacz czy pobierze adres z dhcp.
  • #6 2130022
    Jacoinf
    Poziom 11  
    wczoraj bylem u kumpla przelozylem siecowke w inny slot pci i poszlo pobiera adres z dhcp jest internet tylko sie cos w sieci nie widza kompy porobilem konta na bu tak jak powinno byc, ale z tym sobie bede kobinowal chyba ze macie sugestie. dzis jade do drugiego kumpla zrobie to samo zobaczymy czy pojdzie czy nie ale raczej powinno pujsc

Dziekuje i pozdrawiam
    Jacek
REKLAMA