logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6020 – jaki model IRDA USB (chipset) współpracuje z telefonem?

elbe 29 Gru 2005 08:23 10007 15
REKLAMA
  • #1 2125386
    elbe
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Kupiłem w Komputroniku IRDA USB firmy Gembird i nie działa z Nokią 6020.Czy może mi ktoś doradzić jakiego modelu(na jakim chipset ) szukać na Allegro,żeby ,,widział'' mój telefon?
  • REKLAMA
  • #2 2125406
    daniel.k
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Czy razem z portem dostałeś CD ze sterownikami?
    Mam Nokię 6020 i łączę go z komputerem przez Irda, korzystam z Windowsa XP.
    Po podpięciu do USB instalował się sterownik do Irda, po zbliżeniu telefonu z aktywną Irda komputer wyświetlał komunikat o znalezieniu nowego sprzętu.
    Zadam głupie pytanie: czy uaktywniłeś port Irda w telefonie?
  • REKLAMA
  • #3 2125640
    elbe
    Poziom 10  
    Oczywiście IRDA aktywowałem,sterowniki zainstalowałem.Po podłączeniu IRDA do komputera pokazujesię ikonka nowego urządzenia tzn.IRDA ,ale telefonu nie widzi.
  • #4 2125869
    daniel.k
    Poziom 12  
    Jeżeli znajdę płytkę postaram się podesłać Ci jutro sterownik z którego korzystam oraz model Irda, który kupiłem na allegro i działa bardzo dobrze.
  • #5 2126446
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 2126465
    leonwawa
    Poziom 11  
    elbe napisał:
    Oczywiście IRDA aktywowałem,sterowniki zainstalowałem.Po podłączeniu IRDA do komputera pokazujesię ikonka nowego urządzenia tzn.IRDA ,ale telefonu nie widzi.

pc suite sobie zainstaluj

www.nokia.pl i potem wsparcie techniczne
  • #7 2126701
    elbe
    Poziom 10  
    daniel.k napisał:
    Jeżeli znajdę płytkę postaram się podesłać Ci jutro sterownik z którego korzystam oraz model Irda, który kupiłem na allegro i działa bardzo dobrze.

proszę o ten sterownik może pomoże
  • Pomocny post
    #8 2129448
    daniel.k
    Poziom 12  
    Sprawdziłem jak działa to u mnie:
    1. podpinam Irda do USB,
    2. komp go wykrywa, znajduje sterownik na płycie która była dołączona do Irda
    3. uaktywniam Irda w telefonie i umieszczam go w pobliżu Irda/USB
    4. komp wyświetla info o znalezieniu nowego sprzętu na Irda, pyta o sterownik
    5. wskazuję plik nokia6020IrDA.inf, komp instaluje go i wszystko działa.

Samo połączenie umożliwia umożliwia wymianę plików w obie strony, jednak jest kłopotliwe jeżeli wysyłamy więcej plików gdyż trzeba wskazywać folder docelowy w telefonie. Wygodniejsze pod tym względem jest użycie Nokia PC Suite.
    Zarówno ten program jak i sterownik można pobrać ze strony Nokii: www. nokia.pl

Wersja Irda/USB który posiadam to: KINGSUN SF-620USB.

Dodano po 1 [minuty]:

Oto plik inf z którego korzystam.

Dodano po 6 [minuty]:

• #9 2133064
    elbe
    Poziom 10  
    Serdecznie dziękuję za obszerną informację.Pomogło...
  • #10 3213981
    nerwosoleknr1
    Poziom 2  
    Witam... ja mam problem minimalnie z innej beczki, a mianowicie kupiony został kabel irda z płytką "niby" ze sterownikami przy czym są tam sterowniki do wszystkich modeli noki z wyjątkiem mojego Noki 6020!! Pomocy!! Jeśli ktoś z Was wiedział by gdzie można uzyskać takie sterowniki, to niech mi da cynk, bardzo prosze :(
  • #11 3214081
    markop5
    Poziom 1  
    Witam.
    Mam w laptopie win98, który nawiązuje połączenie z nokią 6020, ale nie widzi telefonu, tzn. chce sterownik. Czy ktoś mógłby mi pomóc znaleźć ów sterownik? A może będzie pasował ten od Kolegi daniel.k?
    Pzdr
  • #12 3214191
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 3216571
    nerwosoleknr1
    Poziom 2  
    kwiatekpio nie zgodze sie z Tobą. Zainstalowałam sterowniki ze strony producenta i nic to nie dało. Nie zależnie czy włączoną mam irde w telefonie czy nie to komputer go nie wykrywa. Żeby było zabawniej to wykrywa kabel i uważam że mam prawidłowo wszystko popodłanczane, odległość między usb/irda a telefonem tez mam prwaidłową... nie wiem tak naprawde co jest nie tak. Nie zaleznie jakie sterowniki zainstaluje to i tak to g**o daje!! Ciągle mi pisze że połączenie irda jest nie możliwe. Pomóżcie
  • #14 3255076
    koroner_x
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    wasze problemy to jeszcze nic. Mam problem bo moje polonczenie z tym telefonem jest, wszystko widzi, lonczy się z nim jednak jak juz wszystko poustawiam i dam mu na polonczenie z internetem to ładnie wybierze sobie numer *99***1# polonczy sie i wtedy....... po paru sekundach traci lonczność z telefonem, sama irda, tak jakbym odsunoł telefon od tego urządzenia. Co jest tu grane??
  • REKLAMA
  • #16 3788991
    monika87
    Poziom 1  
    JA mam wogóle problem z podłączeniem irdy. Zainstalowałam sterowniki, wyskakuje mi że urządzenie działa poprawnie i jest gotowe do użycia, ale mimo to gdy podłańczam irdę z telefonem nic sie nie dzieje. Dlaczego?? Może mi ktoś pomóc? Wcześniej nie miałam z tym problemu. Gdy ostatnio ponownie zainstalowałam windowsa XP, irda nie działa

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy dyskutują o problemach z połączeniem telefonu Nokia 6020 z komputerem za pomocą adaptera IRDA USB. Najczęstszym problemem jest brak wykrycia telefonu mimo aktywnej funkcji IRDA i zainstalowanych sterowników. Zalecane jest użycie oryginalnych sterowników dołączonych do adaptera lub pobranych ze strony producenta Nokii (www.nokia.pl). Wskazano, że adapter IRDA USB KINGSUN SF-620USB działa poprawnie z tym modelem telefonu po instalacji odpowiedniego pliku sterownika nokia6020IrDA.inf. Dla wygodniejszej obsługi połączenia rekomendowany jest program Nokia PC Suite. Niektóre adaptery IRDA działają bez dodatkowych sterowników, np. model MA-660 dostępny na Allegro. Problemy z połączeniem mogą wynikać z niekompatybilnych sterowników, błędnej instalacji lub konfiguracji systemu operacyjnego (Windows XP, Windows 98). Wymiana plików przez IRDA jest możliwa, lecz wymaga wskazania folderu docelowego w telefonie, co bywa uciążliwe bez dedykowanego oprogramowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA