logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wgrać nowy firmware w Canon GP215? Czy SST 3.04 jest odpowiedni?

gltom 29 Gru 2005 10:46 1833 6
REKLAMA
  • #1 2125707
    gltom
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    witam

Czy do zmiany oprogramowania kopiarki CANON GP215 , tzn języka
    odpowiedni będzie CANON SERVICE SUPPORT TOOL VER 3.04 ??? (to wersja windowsowa)
    Za jego pomocą instalowałem frimware w GP555 i było wszysko OK.
    Może jkieś sugestie, bo słyszłem że w tych maszynach wgranie
    oprogramowania trwa ok 2 godzin!! prawda to? odbywa sie to oczywiście
    przez RS232. A może mógłby ktoś udostępnić serwisówkę, lub pewny wgrywany już i działający frimware PL do tej maszyny,
    w zamian mam wiele do zaoferownia, np serwisówki do KONICA, KONICA MINOLTA SHARPA RICOHA,CANONA, posidam dużo polskich frimwre do KONIKI (różne modele)

z góry dziękuje z jakąkolwiek odpowiedz

pozdrawim i życzę Szczęśliwego Nowego Roku !!! :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2126094
    julkawrocław
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Ja bym nie ryzykował jezeli coś sie wydarzy np włączy sie wygaszacz ekranu to kopiarka będzie juz martwa.Wymina flasha może ją podnieść,a to wiąze sie z wydatkiem który może przekroczyć wartość tej nie nowej już maszyny.Nie wgrywa się tego za pomocą service suport tool
  • REKLAMA
  • #3 2126200
    gltom
    Poziom 18  
    dzięki

A mogłbyś wytłumaczyć w jaki sposób sie to robi? i za pomocą czego?
    Zmniany jezyka wymaga klient wiec nie mam wyjscia,
    jak nie bedzie PL to jej nie sprzedam :(
    Wiem ze jak sie nie powiedzie to bedzie straszna LIPA
    trzeba bedzie druga taka maszyne na podmiane flasha, ale jestem
    zmuszony zaryzykowac. Proszę o dlasze sugestie. dzięki
  • Pomocny post
    #4 2126822
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 446
    w moich plikach jest schemat kabla do wgrania softu , musisz go zrobić
    na priva wyślę soft
    to jest komplet łącznie SST , to działa tylko po 98 lub 95
    musisz wyłączyć oszczędzanie energii , zatrzymywanie dysków, systemu i wygaszacze !!!!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #5 2134363
    muminekWRC
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Potwierdzam słowa poprzednika powyłączaj wszystkie wygaszacze, no i proszę o ostrożność błąd trochę kosztuje wiem to po sobie, nowy flash kosztuje około 700 zł, ale jeżeli Ci padnie to jest jeszcze możliwość zaprogramowania go w programatorze ale trzeba go wylutować.
    Co do systemu to rzeczywiście polecam win98 choć na XP też chodzi ale potrafi to trwać nawet 10 godzin.
    Z praktyki za;ecam też ustwienie transferu na 9600 a nie na 19 tyś. Przy szybszym czasami wyskakują błędy. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2137666
    gltom
    Poziom 18  
    witam
    chciałem wam wszystkim podziekować, właśnie dzieki waszym podpowiedziom udało mi sie wgrać frimware (co prawda za 5 razem- no ale jest) pod win XP no i ciesze sie jezykiem polskim :)

jeszcze raz dziekuję i pozdrawiam

temat uważam za zamknięty
  • #7 14786854
    mlopez
    Poziom 11  
    Drodzy przyjaciele czy soft z 215 będzie pasował do GP210 bo nigdzie nie mogę go znaleźć i też schemat kabla z góry dzięki i piweczka dla was za pomoc :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wgrywania nowego firmware do kopiarki Canon GP215, ze szczególnym uwzględnieniem zmiany języka na polski. Użytkownik pytał, czy do tego celu odpowiedni jest Canon Service Support Tool (SST) w wersji 3.04, znany z użycia przy modelu GP555. Odpowiedzi wskazują, że SST nie jest narzędziem do wgrywania firmware w GP215, a proces ten wymaga specjalnego kabla i odpowiedniego oprogramowania działającego pod Windows 95 lub 98. Zalecane jest wyłączenie oszczędzania energii, wygaszaczy ekranu i zatrzymywania dysków, aby uniknąć przerwania procesu, który może trwać od 2 do nawet 10 godzin. Transfer danych powinien być ustawiony na 9600 bodów, gdyż wyższe prędkości mogą powodować błędy. W przypadku awarii konieczna może być wymiana pamięci flash, co jest kosztowne i wymaga lutowania. Autor potwierdził, że po kilku próbach udało mu się wgrać firmware z polskim językiem pod Windows XP. Dodatkowo pojawiło się pytanie o kompatybilność firmware z modelem GP210 oraz prośba o schemat kabla do wgrywania oprogramowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA