OK. Sam używałem jakiś czas oryginalną NetVistę PIII 733 właśnie z BIOS-em po niemiecku bo nie miałem kiedy wymienić tego na angielską wersję.
Z tymi komputerami faktycznie nie jest tak fik-fik bo czasem sama aktualizacja BIOS-u niewiele daje. Do ewentualnego nakładania - zdejmowania opcji dotyczących bezpieczeństwa i zawiłości z hasłami jest dodatkowy soft też z dyskietek.
Co do zmiany procesora - w moim sprawdzałem Celka 1000 i zidentyfikował go bez problemu. Być może zależy to od konkretnego modelu danej NetVisty a tu Nikt szczególowo tego nie podał.
Pomijając pewne za i przeciw tego rodzaju markowy sprzęt trudno się modernizuje bo i po co, dobrze, że w przypadku tych IBM`ów płyta pasuje chociaż w standardową obudowę.
Użytkownicy zaś mieli problem ze zmianą sekwencji startowej z urządzeń a nie z modernizacją więc myślę, że chociaż troszkę pomogłem.
Jeżeli do pewnych opcji BIOS`u nie uzyskali dostępu to znaczy, że najprawdopodobniej jest on dodatkowo "zahasłowany" przez poprzedniego Administratora.
Trudno bowiem podejrzewać wiarę producenta w niezachwianą stabilność systemu operacyjnego do tego stopnia żeby odcinał fabrycznie dostęp do urządzeń będących na wyposażeniu - prawda ?
Ale pewne normy bezpieczeństwa wymagają żeby Użyszkodnik nie mógł uzyskać dostępu do nośników typu FDD lub CD-ROM.
Jak znajdę moment to sprawdzę i podam jak to jest np w BIOS-ie od IBM`a z serii Netfinity bo to z tej samej rodzinki zawikłanych BIOS-ów.
Jakoś na tym zaistalowałem system chociaz jak go kupiłem to nawet z dyskietki nie startował.
No i moment czasu się znalazł
Wejście do BIOS`u przez F1 na starcie komputera
Menu główne tym razem po angielsku ale po niemiecku jest tak samo tylko inaczej opisane
Select Options
System Summary
Product Data
Devices and I/O Ports
Start Options
Date and Time
System Security
Advanced Setup
ISA Legacy Resources
Power Management
Save Settings
Restore Settings
Load Default Values
Exit Setup
No i proszę Start Options Pierwsza pozycja
Startup Sequence - jeszcze jest wyróżniona
W niej
Primary Startup Sequence – Czyli po włączeniu zasilania
First Startup Device [ CD-ROM ] - zmienia się kursorem lewo – prawo
Second Startup Device [ Hard Disk 0 ]
Third Startup Device [ Disabled ]
…Fourth Startup Device [ Disabled ]
Automatic Power On Startup Device – start po zaniku napięcia zasilania
Dokładnie jak wyżej – cztery opcje ustawiane tak samo
Na koniec
Error Startup Sequence – [ Primary ]
Np. Bo można zrobić , primary, Automatic , Network lub Disabled
Jeżeli opcja w Primary Startup pozwala na start z CD-ROM a opcja Automatic Power On nie to np. po restarcie CTRL-ALT-DEL dostępu do CD-ROM`u nie będzie.
Trzeba wyłączyć komputer całkowicie i odpalić go raz jeszcze.
Dodatkowo warto sprawdzić czy z menu głównego System Security
Druga opcja od góry
Secure IDE Devices and Diskette Drive ->
IDE Controller [Enable]
Diskette Drive Access [Enable]
I to chyba wszystko
Gorzej jak się Komuś przytrafiła maszyna z ustawioną opcją Security Enchanced z tego Menu ale to też jest do sprawdzenia lub ustawienia z dyskietek.
Tylko trzeba troszkę poczytać bo sporo mądrych ludzi pracowało nad tym komputerem żeby to chodziło jak należy chociaż to głownie komputery przewidziane do pracy w firmach.
Pozdrawiam
Przemo