logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bardzo proszę o pomoc HP LJ 6P brudzi tylną stronę kartki!

kalasz20 29 Gru 2005 19:06 2684 8
REKLAMA
  • #1 2127516
    kalasz20
    Poziom 26  
    Ocena: 66
    Witam
    Potrzebuję szybko porady co do laserówki HP LaserJet 6P , kupiłem ją i odebrałem dwie godziny temu z jednej firmy recyklingowej , miała być ok , doinstalowali mi 8MB pamięci itd. W domku po instalacji sterowników pierwszy wydruk to instrukcja z laborek w pdf , zaczęła drukować , strony z drukiem w porządku , dalej drukuje (16 str.) , no i tylna strona przestaje być czysta , z każdą stroną coraz gorzej , aż zaczęły się sklejać kartki i przy 14 stronie drukarka wcięła kartkę i stanęła , przy tym że ostatnie strony zaczęły wychodzić pofalowane. Jutro wiozę ją z powrotem , teraz pytanie do Panów zajmujących się drukarkami , czy oddawać ją do zrobienia dla nich i czekć X czasu aż będzie gotowa ? Czy problem jest poważny i czy szybko go usuną ? Potrzebuję drukarki teraz i najchętniej domagałbym się zwrotu kasy , miała być ona po przeglądzie i czyszceniu a wydaje mi się że nic z nią nie robili oprócz wydrukowania strony testowej. Pozniżej foty tylnych stron po wydruku fot 1 - druga strona wydrukowana , 2 i 3 ( 13 str. z kolei) ostanie przed wcięciem kartki przez drukarkę , są jeszcze do tego pofalowane. Proszę o szybką odpowiedź bo jadę z nią jutro tam gdzie ją kupiłem. Zwrot kasy czy niech naprawiają ( ale nie mam czasu czekać !) BARDZO proszę o poradę. Dziękuję. Pozdrawiam.
    Aha zapłaciłem za nią 210 zł ( z pamięcią w sumie 10MB , ilośc tonera niewiadoma , na wydruku są gdzieniegdzie małe kropki czyli coś z bębnem światłoczułym ) Na Allegro za taką samą drukarkę ale z nowym bębnem i pełnym tonerem chcą 220zł + 20zł przesyłka i miałem właśnie taką zamówić ale skusiło mnie to że firma u której kupiłem tą co mam teraz zepsuta jest z mego miasta.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Bardzo proszę o pomoc HP LJ 6P brudzi tylną stronę kartki! 1.jpg (7.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bardzo proszę o pomoc HP LJ 6P brudzi tylną stronę kartki! 2.jpg (13.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bardzo proszę o pomoc HP LJ 6P brudzi tylną stronę kartki! 3.jpg (13.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2127589
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 924
    najprawdopodobniej drukarka nie miała konserwacji
    kadridź jest do wymiany - uszkodzony bebn

najprawdopodobniej toner zasypany jakimś syfem za kilka zł

warto też sprawdzić piec - wałek dociskowy

i na przyszłość - również jako przestroga przed allegro :
    kto kupuje tanio kupuje dwa razy

nie ma czegoś takiego jak " super okazja " no chyba że kupujesz coś na części i to od indywidualnego sprzedawcy a nie masówki !
  • REKLAMA
  • #3 2127629
    kalasz20
    Poziom 26  
    Witam
    Czyli poleca Pan żebym oddał drukarkę i zabrał kasę ? Z tego co Pan wymienił sądzę że naprawa nie potrwa 24h . Mają ich na stanie więcej ale jeśli z każdą będą takie problemy to wolę zaryzykować i kupić drukarkę u tego Pana na Allegro:
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=78551167
    Co o tym Sądzicie?
    Pozdrawiam i Dziękuję.
  • Pomocny post
    #4 2127707
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 924
    1. nie jestem " Pan " :)
    2. na temat kupowania na allegro i innych okazji już kilka razy sie wyraziłem

a donośnie tej aukcji :
    kilka kpin napewno zawiera :) :
    - sprawdzanie stanów magazynowych - sprzedają towar wirtualny ?
    - nowy toner , nowy beben - jakiej jakości w tej cenie ?? regenerowany toner w sklepie komputerowym kosztuje ponad 100 zł ( jak go sami regenerują to jakoś boje sie jakości )
    - koszty pracy + koszt takiego " złomu " i wychodzi że sprzedają po kosztach :)

nie wierz w takie ogłoszenia

to poniżej to nie reklama

z tą firmą wspólpracuje i oni mają realne ceny ( choć ktoś powie że drogo ale niestety jakośc kosztuje a oni wiedzą na co dają gwarancje , ja też taniej nie sprzedaje ) :
    http://www.serwbit.pl/oferta/cennik.php?id=1

sprzedawanie taniej to kpina
  • REKLAMA
  • #5 2127791
    kalasz20
    Poziom 26  
    Witam
    Szkoda że nie mają w ofercie 6P , co najgorsze to kupiłem na Allegro pusty kartridż do 6P aby się nauczyć go rozbierać i samemu móc go uzupełniać (za 10zł). Jutro oddam tę drukarkę i odbiorę kasę , sądzę że jeśli sprzedają nie sprawdzony sprzęt to konserwacja też jest pewnie na miernym poziomie. Na razie zniechęciłem się co do zakupów używanego sprzętu , z Allegro też właściwie mogą mi przysłać podobny kwiatek a póżniej aby reklamować trzeba odsyłać/przysyłać , same przyjemności a muszę na czymś wydrukować projekt , może kupie jakąś nową tanią atramentówkę a napaliłem się na laserówkę bo wiadomo tusze nie są tanie , nowe laserówki są już od 400zł Minolty , Samsungi ale mają toney startowe ok 1000str , a toner do minolty chyba 1300W na 6000str. kosztuje więcej niż sama drukarka.
    Pozdrawiam i dziękuję .
  • Pomocny post
    #6 2127888
    emilg1
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Nazbierało się między wałkami trochę starego tonera. Nie pamiętam teraz czy w kasecie z tonerem czy w dolnej części drukarki. Nie jest to łatwo usunąć ale można to zrobić jakimś płaskim tępym narzędziem. Trzeba bardzo ostrożnie to robić. Jutro zajrzę do podobnej drukarki i postaram się coś więcej napisać. a może ktoś mądrzejszy się znajdzie kto to niedawno robił, bo ja to już chyba ze dwa lata temu. Pozdrawiam.
  • #7 2127946
    kalasz20
    Poziom 26  
    Witam
    Nigdy tego nie robiłem więc wolę tam nie grzebać bo jeszcze mi kasy nie oddadzą , jutro ją oddaję ale Dziękuję za dobre chęci.
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #8 2131655
    sebacz
    Poziom 12  
    Witam.blad moze tkwic w stacji fiksujacej(piec).Trzeba by zobaczyc czy na walku silikonowym (ten z dolu)nie osadzil sie toner.Czasami tak jest ze na poczatku drukuje czysto a dopiero po czasie brudzi tylna strone kartki. Nie pamietam jak to jest z 6 ale jak otworzysz z tylu ta klape wylotu i poswiecisz latarka to powinno by cos widac. Ale nie jestem pewien. Jeszcze bym wyprubowal inny toner.Najlepiej bylo by ja rozebrac , ale jesli masz mozliwosc wymiany ,to wymien.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 2132594
    kalasz20
    Poziom 26  
    Witam
    Dzisiaj rano ją odwiozłem i zabrałem kasę , nie starczy mi kasy na paliwo jak będę jeżdził z nią co chwila do serwisu , drukarka wogóle nie miała konserwacji czy też czyszczenia jak zapewniał sprzedający.
    Ale Dziękuję i Pozdrawiam
    Temat można zamknąć.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy drukarki laserowej HP LaserJet 6P, która po zakupie z firmy recyklingowej i doinstalowaniu pamięci zaczęła brudzić tylną stronę wydruków, a z czasem kartki zaczęły się sklejać i falować, co doprowadziło do zacięcia papieru. Przyczyną najprawdopodobniej jest brak konserwacji urządzenia, uszkodzony lub zużyty bęben światłoczuły, zanieczyszczony toner oraz ewentualne zabrudzenia wałka dociskowego lub stacji fiksującej (piec). Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana tych elementów. Próby samodzielnego czyszczenia mogą być trudne i ryzykowne, zwłaszcza bez doświadczenia. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące ryzyka zakupu tanich, używanych drukarek z Allegro, gdzie jakość i stan techniczny sprzętu często pozostawia wiele do życzenia. Ostatecznie autor zdecydował się zwrócić drukarkę i odzyskać pieniądze, rezygnując z dalszych prób naprawy ze względu na pilną potrzebę drukowania i brak gwarancji na sprzęt. Wskazano również, że nowe laserówki innych marek, takich jak Minolta czy Samsung, choć droższe, oferują tonery o dużej wydajności, co może być korzystniejsze ekonomicznie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA