logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błędy kopiowania plików przy instalacji Windows XP/2000 na ECS L7VTA

borsuk_1 29 Gru 2005 19:49 1043 8
REKLAMA
  • #1 2127721
    borsuk_1
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam.
    Mam problem, a mianowicie podczas instalacji Windowsa Xp lub 2000 wyskakują błędy. Treść komunikatów oznajmia, że "błąd w skopiowaniu plików". Napęd CD-ROM, a właściwie to nowa nagrywarka Lite-on nie stwarza tego problemu tak jak i HDD (sprawdzone na innych dyskach). Dziwi mnie fakt, że instalacja 98 i Me przebiega bezproblemowo i pozytywnie. Myślę, żę problem tkwi w płycie gł. (ECS L7VTA). Słyszałem też opinie, że może być to wina zasilacza. (300W) Sprzęt to: AMD Athlon XP+ 1700, w/w płyta, 256MB DDR, HDD Seagate Barracuda 7 40GB, w/w nagrywarka, Napęd CD LG 32x.

Pomóżcie mistrzowie, bo mnie tu chce trafić.
  • REKLAMA
  • #2 2127754
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Sprawdź RAM programem Memtest.
    http://www.memtest86.com/
    Błędy pamięci to główna źródło kłopotów przy instalacji systemów z rodziny NT.
  • REKLAMA
  • #3 2127856
    1robert
    Poziom 19  
    Ocena: 113
    zgadzam się z kolegą :) zazwyczaj to problem z RAMem - memtest wyjaśni czy to problem RAMu
  • REKLAMA
  • #4 2128519
    methodx
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Nie napisałeś nic o grafice.Były problemy z instalacją XP z niektórymi kartami grafiki, rozwiązaniem była instalacja na innej karcie, a potem włożenie tej która sprawiała problemy przy instalacji i dalej już było ok.
  • #5 2128585
    nowikzdw
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    Ja tez miałem taki problem...a w sumie to nadal mam....bo z napędu CD-ROM Windows Xp nie chce się zainstalować, natomiast z mojej nagrywarki Samsunga idzie bezproblemowo. Nie rozumiem tego sprzętu :( RAM mam w pożądku bo sprawdzałem memtestem...
  • #6 2128803
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    A czy po prostu nie spróbowałeś skopiować zawartości płyty na dysk w celu sprawdzenia czy nie ma zwyczajnych błędów odczytu tej płyty na tym napędzie, bo to znaczyłoby że masz w nim słaby laser?
  • REKLAMA
  • #7 2129629
    nowikzdw
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    no to że jest słaby napęd to jest możliwe...bo ma ponad 3 lata...nagrywarka jest prawie nowa. Też własnie myślałme że napęd już mi siada....
  • #8 2130301
    borsuk_1
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Grafika to 2-letni GeForce 4 MX 4000. Kopia windowsa działa na innych pecetach, więc to nie od tego. RAM tez w porządku.
  • #9 2130434
    Mariusz81
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Ja miałem podobny problem. Zainstalowałem system zinnej płyty i zadziałało. Dodam że na innych komputerach ta kopa chodziła bez zarzutu

Podsumowanie tematu

✨ Podczas instalacji systemów Windows XP i 2000 na płycie głównej ECS L7VTA pojawiają się błędy kopiowania plików, mimo że instalacja Windows 98 i Me przebiega poprawnie. Problem nie występuje przy użyciu nowej nagrywarki Lite-On, natomiast starszy napęd CD-ROM może mieć uszkodzony laser, co sugeruje konieczność sprawdzenia nośnika i napędu. Testy pamięci RAM programem Memtest86 są zalecane, gdyż błędy RAM często powodują problemy z instalacją systemów z rodziny NT, jednak w tym przypadku RAM został potwierdzony jako sprawny. Wskazano również na możliwe problemy z kartą graficzną (GeForce 4 MX 4000), które mogą utrudniać instalację, choć w tym przypadku karta jest dwuletnia i nie jest uznawana za przyczynę. Sugerowano także sprawdzenie zasilacza 300W jako potencjalnego źródła problemów. Rozwiązaniem może być instalacja systemu z innego nośnika lub kopiowanie zawartości płyty instalacyjnej na dysk twardy w celu wyeliminowania błędów odczytu z napędu CD-ROM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA