logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kenwood RXD-553 - jak podłączyć aktywne głośniki surround?

nakon 29 Gru 2005 22:39 1970 12
REKLAMA
  • #1 2128506
    nakon
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    nurtuje mnie taki problem: - ALE PROSZE - najpierw PRZECZYTAJ CAŁOŚĆ - bo zaczyna sie idiotycznie :-)

mam mini wierze KENWOOD model RXD-553 - z tyłu tego urządzonka są zaciski pod którymi widnieje napis 'surround speakers ( 8-16Ω )'
    a w instrukcji jest napisane ze tam mozna podpiąc aktywne głośniki surround ktre trza sobie kupić w sklepie - no to po niedługim namyśle stwierdziłem że skoro mozna kupic to równie dobrze mozna zbudowac!

ale sygnał tam jest zamały aby uciągnął nawet słuchawki
    więc podłączyłem taki dosycwiekowy amplituner grundiga - efekt: szumy w kolumnach surround (takie sieciowe) a wogóle jak chciałem przygłosnic WIEZE - to wieża sie wyłacza - //jakies zabezpieczenia zwarciowe czy coś takiego

próbowałem tez na preampie jabela (j-42) ale to samo - jak zabardzo prygłosnie wieze to sie wyłącza (tak w połowie zakresu)

to od qmpla porzyczyłem sie końcówki mocy na tda7294 + głosnik 100W
    podłączyłem i efekty: szum (jak wyzej) i działa ale strasznie cicho! ale juz sie weza nie wyłaczala

szukałem więc jakiejś schematu aktywnych głosników/kolum i znalazłem cos takiego
    http://www.elektroda.net/audio/index2.html pozycja 195
    filtr tda2320 i wzmacniacze: tda2040 X3

ale ja bym chciał tak zey było tylko na jeden głosnik! czy da sie to przerobic? i czy konieczny jest ten filtr na tda2320 (czy on pracuje równiez jakko preamp? )
    prosze o pomoc bo zabardzo sie niezam na tym - dopiero zaczynam sie uczyc
  • REKLAMA
  • #2 2129000
    Trenton
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Jak ty wogóle podłaczyłeś ten amplituner? A o co chodzi w tym zdaniu "ale sygnał tam jest zamały aby uciągnął nawet słuchawki..." bo nie rozumiem. Z tego co tutaj przeczytałem to jest to że chcesz zrobić kolumny aktywne i chciałbym Ci pomóc tylko że nie otwiera mi sie to co jest w tym linku na pozycji 195 do zapisywania i prosiłbym o sprostowanie tych 2 wczesniejszych rzeczy bo troche ich nie rozumiem.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2129506
    nakon
    Poziom 13  
    amplituner pdłączylem -tak - ale efekt był taki sam jak przy podłączeniu przedwzmacniacza - czyli szum w głosnikach i muzyka owszem szła z głosników, ale przy próbe podgłosnie nia wiezy - wieza sie właczała

a co dod słuchawek - to poprostu chodziło mi o to, ze sygnał na tym wyjsciu jest poprostu zasłaby, aby podłączyć sam głosnik lub nawet słuchawki

a co do tych linków - to czy napewno masz zainstalowany djvu plugin - albo czy masz poprawnie skonfigurowana przeglądarke(ja kozystam z Internet explorera i non blokuje te pliki i dopiero musiałem mu pozmieniac w ustaiwieniach?//bo te pliki są własnie w takim formacie - jakniemasz to mozesz sobie go zinstalowac w ostatniej kolumnie jest link
  • REKLAMA
  • #4 2129532
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    Piszesz bez sensu. Skoro przy zaciskach pisze, że można podłączyć głośniki 8-16Ω, to znaczy, że podpinasz zwykłe (pasywne) kolumny. Jeżeli podczas pogłaśniania działa zabezpieczenie antyzwarciowe, to masz problem z końcówką mocy albo źle podpinasz głośniki.
    Napisz dokładnie, jakiego todzaju masz wyjścia na głośniki?
    ------------------------------------------------------------
    Poczytaj sobie tutaj: http://www.ananziauctions.co.za/bidprocess/item.asp?AuctionID=116542
    Masz podaną moc 2x100W RMS na wyjściu, więc po co aktywne głośniki?
    Załączniki:
    • Kenwood RXD-553 - jak podłączyć aktywne głośniki surround? RXD553.jpg (2.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2129712
    nakon
    Poziom 13  
    podłaczalem zwykle pasywne glosniki - ale nic a nic z nich nie sychac
    a nawet w instrukcji jest napisane ze to wyjscie na AKTYWNE glosniki
    podpinam wszystko dobrze a koncwka mocy i inne urzadzenia sa sprawne i wszystko ok - testowane

a co do przedwzmacniacza to przypuszczam ze poprostu jest niedopasowana impedancja wejsciowa

Dodano po 1 [minuty]:

i dlatego ssie wieza wlaca
  • REKLAMA
  • #6 2129760
    md
    Poziom 41  
    To, co piszesz jest nielogiczne. Wieża ma wyjścia 2x100W RMS, więc jaki jest sens podłączania do wyjścia 100W/8Ω aktywnego zestawu głośników? Z natury, aktywne kolumny głośnikowe posiadają wejścia o czułości około 1V i impedancji wejściowej rzędu kiloomów - nijak się to ma do parametrów wyjścia głośnikowego 100W/8Ω.
    Istnieje możliwość, że masz dodatkowe (trzecie) wyjście pod aktywny subwoofer i wtedy trzeba staosować aktywny zestaw głośnikowy. Jeżeli jednak nie działają główne wyjścia wieży, to znaczy, że spaliłeś koncówki mocy i stąd przydźwięk i reakcja zabezpieczeń antyzwarciwych lub przeciążeniowych. W takim wypadku zacznij od naprawy wzmacniacza mocy i dopiero później podłączaj dodatkowy głośnik aktywny.
  • #7 2129787
    nakon
    Poziom 13  
    niedokładnie przeczytałes to co napisałem w problemie :-)

jest tak - wieza ma wyjscia na zwykłe głosniki 2X100W i te działają ok

a OPRÓCZ tego ma jeszcze dodatkowe wyjscia na aktywne głosniki surround (nie subwoofer)- i tu jest cały problem

a mój problem rozchodzi sie głownie o to: czym rozni sie aktywna kolumna głosnik od wzmacniacza

Dodano po 3 [minuty]:

czym rozni sie aktywna kolumna/głosnik od wzmacniacza i ew. przedwzmacniacza

bo w tym schemacie aktywnej kolumny jest najpierw wzmacniacz operacyjny który separuje czestotliwosci a potem sa dwie koncówki mocy wzmacniające wysokie i niskie tony
    a ja chciałbym zbudowac tylko na jeden głosnik - a nie całą kolumne - i niebardzo wiem jak przerobic ten schemat
  • #8 2129815
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 2129833
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    ekhm..............to pop co ten napis 'surround speakers ( 8-16Ω ) ????????????????? że przedwzmacniacz ma mieć imp 8-16om :lol:??

przytocz fragment że trzxeba aktywnych.........skoro pisze że 8-16om to należty tam podłaczyć normalne głosnuiki pasywne chyba że to 8-16om nie dotyczy tych wyjśc sorround ...........a skoro wieża sie wyłacza przy podłaczeniu aktywnego wzmaka to albo jest walnięta albo zle podłaczasz ..........

szum oznacza takie bzzzzzzzzzzzz w głosniku??
  • #10 2129914
    nakon
    Poziom 13  
    coprawda to nie zdjecie ale zawsze cos :-) //nie posiadam cyfrka obecnie pod reka
    Załączniki:
    • Kenwood RXD-553 - jak podłączyć aktywne głośniki surround? tyl.GIF (4.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 2130167
    nakon
    Poziom 13  
    chba macie racje ze tam tzreba zwykły głosnk (a nie aktywny - bo w instrukcji nic o tym niepisze :? )ale jak podłaczam zwykle to tez nic - zero dzwieku
  • #12 2130207
    md
    Poziom 41  
    Może trzeba włączyć efekt surround. Przy ustawieniu zwykłego stereo będziesz miał sygnał tylko w głośnikach głównych. Dopiero włączenie efektu może powodować pojawienie się sygnału na wyjściu surround.
  • #13 2140373
    nakon
    Poziom 13  
    efekt włączyłem - o tym wiem
    a problem rozwiązałem w troche inny sposób:

no musze powiedzieć ze ja sie pomyliłem - mega pierdół wam naopowiadałem!!!

niedość że jestem wtórnym analfabetą (bo nigdzie niebyło napisane że trza aktywne koolumny) - to jeszcze niechciałem wierzyć w najprostsze porady!!

sprawa jest tak - w szafie gdzies znalazłem mały głosniczek 0,25w 8Ω (akurat), drugi wymontowałem z pcta 0,5 8Ω i podłączyłem i cud!! działa!!
    a to wszystko dlatego że trzeba było podłączyć obydwa kanały(lewy i prawy ) naraz - inaczej niedziała - a ja wczesniej zawsze podłączałem tylko jeden głosnik - a tam w środku penie siedzi jakiś układ sumujący czy tam róznicujący albo jakis inny i musi miec jakis zamkniety obwód - nie wiem nieznam sie

pozdrawiam i dzięki za pomoc!
    p.s. najprostsza rzecz zawsze jest najtrudniejsza do wymyślenia ;-)

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz mini wieży Kenwood RXD-553 miał problem z podłączeniem głośników surround oznaczonych jako "surround speakers (8-16 Ω)". W instrukcji sugerowano możliwość podłączenia aktywnych głośników surround, jednak sygnał z wyjścia okazał się zbyt słaby, aby napędzić nawet słuchawki. Próby podłączenia zewnętrznego wzmacniacza (amplitunera Grundig, przedwzmacniacza Jabela J-42, końcówki mocy na TDA7294) skutkowały szumami i wyłączaniem się wieży przy zwiększaniu głośności, co wskazywało na działanie zabezpieczeń przeciążeniowych. Dyskusja wykazała, że wyjścia surround są przeznaczone do podłączenia pasywnych głośników o impedancji 8-16 Ω, a nie aktywnych kolumn z własnym wzmacniaczem. Problemem było także podłączanie tylko jednego głośnika zamiast obu kanałów (lewy i prawy) jednocześnie. Ostatecznie rozwiązaniem było podłączenie dwóch małych głośników pasywnych 8 Ω (0,25 W i 0,5 W), co pozwoliło na prawidłowe działanie wyjść surround. Wskazano, że wyjścia te wymagają zamkniętego obwodu i odpowiedniego obciążenia, a sygnał jest liniowy i słaby, więc nie nadaje się do bezpośredniego napędzania aktywnych kolumn. Wskazano również, że efekt surround musi być włączony, aby sygnał pojawił się na tych wyjściach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA