logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Bosch WFL 1600 - dlaczego zaczyna pranie od płukania?

marek1702 30 Gru 2005 12:30 3396 5
REKLAMA
  • #1 2129954
    marek1702
    Poziom 2  
    Witam,
    Mam następujący problem: pralka po uruchomieniu na dowolnym programie zawsze zaczyna od płukania. Po starcie na chwlię uruchamia się pompa, póżniej pralka nabiera wodę, płucze, robi wirowanie i poprawnie kończy ten kawałek programu.
    Nie potrafię wejść w program testowy. Przy naciśniętych skrajnych 2 przyskach przekręcam pokrętłem o jedną pozycję w lewo i zapala się dioda "gotowa do pracy". Naciśnięcie start uruchamia wyżej opisany kawałek programu. A może jednak coś źle robię z tym testem?
    Pralka nabiera wodę, potrafi ustalić jej poziom oraz wylewa ją. Silnik pracuje prawidłowo. A więc elementy sterujące tymi czynnościami powinny być sprawne. Grzałkę sprawdziłem, jest ok. Czyżby do wymiany był cały układ sterujący?
    Poczytałem w archiwum chyba wszystkie posty dotyczące tego i podobnych typów pralek. Niestety, sugestii samodzielnego rozwiązania problemu nie znalazłem. Zanim wezwę serwis chcę się upewnić, że to konieczne. Będę wdzięczny za wszelkie porady.

Pozdrawiam
    Marek
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2130237
    krzyśd
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Na początek to nie dwa skrajne przyciski tylko dwa najbliższe od pokrętła programatora. Programatorem kręcimy w lewo, niestety nie pamiętam jaki jest układ programów testowych.
    Jeśli chodzi o programator to mam sugestię abyś sprawdził na początek czy przypadkiem zwora znajdująca się na pokrętle nie stoi w miejscu niezależnie od położenia pokrętła programatora. Wzywanie serwisu Potraktuj jako ostateczność bo oni potrafią wymienić jedynie cały układ sterujący a to kosztuje ok 400 zł + robocizna i dojazd.
  • REKLAMA
  • #4 2133848
    marek1702
    Poziom 2  
    Cytat:
    powinieneś wiedziec ze wszystkie nowoczesne pralki zawsze zaczynaja pranie od spłukania starej wody z poprzedniego prania

to wiem, cztałem o tym w innych Waszych postach :D, opisałem jedynie szczegółowo sytuację.
    Cytat:
    Na początek to nie dwa skrajne przyciski tylko dwa najbliższe od pokrętła programatora.
    Nieprecyzyjnie się wyraziłem, tak właśnie robiłem, zgodnie z instrukcją ściągniętą z forum. O przełączniku też myślałem, to może być to. Jednak do programatora się nie dobierałem, zostawiłem to na koniec. Za przełacznikiem moze świadczyć również to, że nie mogłem uruchomić programu testowego bo być może nie dało się przełączyć na właściwą pozycję pomimo kręcenia gałką. Czy są jakieś tipsy przy wyciąganiu programatora czy po prostu odpinać po kolei wszystkie zatrzaski?.
    W każdym razie dzięki za odzew i sugestie. O wynikach dalszych prac oczywiście poinformuję.
    Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.

Pozdrawiam
    Marek
  • REKLAMA
  • #5 2135051
    KrzychoMiki
    Poziom 21  
    Ocena: 118
    Tylko zaznacz gdzie które idą i odpinaj. A w WFLu nie zaczyna od wylewania. Do wymiany pewnie moduł. Pozdrowienia w Nowym Roku.
  • #6 2139801
    marek1702
    Poziom 2  
    Witam,

Problem został rozwiązany. Zgodnie z sugestiami, sprawa dotyczyła przełącznika w programatorze. Jeden z punktów lutowniczych nie trzymał. Zapewne był kiepski lut i od przekręcania pokrętłem i występujących przy tym drobnych naprężeń puścił. Po dokładnym przyjrzeniu się widać to było gołym okiem. Przelutowałem wszystkie punkty przyporządkowane przełącznikowi i pralka ruszyła.
    Czytając posty w archwum spotykałem się z objawami tego samego rodzaju, tzn. pralka uparcie zaczynała program od jakiejś czynności bądż w kółko robiła to samo. Być moze tam również występował podobny problem.

Pozdrawiam w Nowym Roku

Marek
REKLAMA