logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo 712B - monitor nie włącza się od razu, zielona lampka gaśnie

Devil 30 Gru 2005 13:15 1092 6
  • #1 2130087
    Devil
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    witam mam ostatnio problem z moim monitorkiem, problem jest przy wlaczaniu go, jezeli wylacze monitor to pozniej nie da sie go wlaczyc albo wlaczy sie po godzinie moze dwoch probvach naciskania guziczka . gdy sie go wlaczy to dziala bez zarzutow. Najgorzej jak sie go wylaczy. Opisze jak wyglada sprawa, wlaczam monitor wlacza sie na chwile zielona lampka i po chwili wlacza sie na zolto lampka, a co slysze gdy wlaczam jest takie tykniecie po chwile drugie i koniec zolta lampka wyskakuje. Tak sie zastanawialem czy to nie bedzie cos w obwodzie wlaczajacym monitor?? prosze o pomoc, jak cos to moge podac wiekszy opis?? aha karta na 100 procent jest dobra. Pozdrawiam
  • #2 2131219
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Wymień wszystkie elektrolity po stronie pierwotnej przetwornicy (oprócz tego wielkiego na 400V) i w B+ po stronie wtórnej. Popraw zimne luty.

Szczęśliwego Nowego Roku
    Pozdrawiam.
  • #3 2131290
    Devil
    Poziom 16  
    dzieki za odpowiedz moglbys mi bardziej przyblizyc w ktorym miejscu, sciagnalem schemat ze stronki elektrody moglbys podac strone ze schematu ktora to jest i mniej wiecej numery elementow do wymiany. Bylbym wdzieczny pozdrawiam

Dodano po 4 [minuty]:

masz moze photoshopa?? moze moglbys wyciac ta stronke z zasilania zaznaczyc elementy do wymiany na jakis kolorek i podeslac mi na maila?? za wszystko bardzo dziekuje
  • #4 2131598
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Strona pierwotna przetwornicy to ta, po której znajduje się układ STR-F6654A (jest obrysowana). B+ to linia 120V idąca na trafo WN.
    Jeżeli nie rozumiesz tego co napisałem powyżej to zanieś monitor do serwisu, a przygodę z serwisowaniem rozpocznij od zdobycia minum wiedzy teoretycznej.

Szczęśliwego Nowego Roku
    Pozdrawiam.
  • #5 2131913
    Devil
    Poziom 16  
    rozumiem czyli w sumie wiekszosc elektrolitow wysechlo i trzeba by je zmienic, zabieram sie do pracy. Czemu nie wymieniac tego elektrolitu na 400v ? dziekuje za pomoc pozdrawiam
  • #6 2211730
    Devil
    Poziom 16  
    witam ponownie wymienilem wszystkie elektrolity i monitor dzialal bez problemowo przez niewiem pare dni i znowu to samu znowu ten sam problem. :-( Co moze byc tego przyczyna ??
  • #7 2229698
    Devil
    Poziom 16  
    Pomoze mi ktos ?? CO jest winna ze mi wywala kondensatory, ktos mi mowil ze uszkodzone jest sterowanie monitora i ze do wymiany sa jakies tranzystory. Czy ktos spotkal sie z takim czyms już kiedy?? Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Daewoo 712B ma problem z włączaniem – po wyłączeniu nie reaguje na włącznik lub uruchamia się dopiero po dłuższym czasie prób. Po włączeniu zapala się zielona lampka, która szybko gaśnie i przechodzi na żółtą, słychać charakterystyczne tyknięcia, a następnie monitor się wyłącza. Przyczyną mogą być uszkodzone elektrolity na stronie pierwotnej przetwornicy oraz w linii B+ po stronie wtórnej. Zalecana jest wymiana wszystkich elektrolitów oprócz dużego kondensatora 400V. Po wymianie kondensatorów problem ustępował na kilka dni, jednak powrócił, co sugeruje możliwe uszkodzenie układu sterowania monitora lub tranzystorów w obwodzie zasilania. Wskazane jest sprawdzenie i poprawienie zimnych lutów oraz ewentualna wymiana elementów sterujących zasilaniem. Schemat przetwornicy zawiera układ STR-F6654A, który znajduje się po stronie pierwotnej i jest punktem odniesienia do lokalizacji elementów do wymiany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA