logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką kartę ATI na AGP wybrać do biura, gier i grafiki zaawansowanej?

nietykalny 30 Gru 2005 15:33 50587 52
REKLAMA
  • #31 2955638
    deboo
    Poziom 18  
    witam mam Radeona 9800Pro 256bit rdzeń ten co w XT i pytanie zainstalowałem przez wszystkich zachwalane Omegi i grafika rzeczywiście użyskała więcej pkt w benchmarkach aż tys. pkt to spora różnica ale jak grałem w call of duty 2 to pływał mi ekran i system chodził bardziej zamulenie mało tego w niektórych grach pojawiały się zwisy... po zainstalowaniu catalystów i uporaniu sie z oczywistym problemem hotkey-a :P gry chodzą gładko zero zwisów i zmuleń systemu.... co wy na to ?? może jakieś inne stery zamiast omegi i catalystów ?? próbowałem instalować DNA z linka z tego forum ale w pewnej części instalki brakowało jej jakiegoś pliku może te dna instaluje sie na Catalysty czy jak nie wiem..... poradźcie jak mogę najwięcej wyciągnąć z mojej grafy a 2 sprawa to taka ze mam tylko Athlona 2200+@1800MHz i w Et mam 90 FPS żadko kiedy mi spada do 60 kiedu mój kolega na Radeonie 9600 ma 120 fps-w co jest grane czyżby procesor był wąskim gardłem dla mojej grafiki ??.....
  • REKLAMA
  • #32 2972586
    Lukas_P
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Z modyfikowanych sterów są jesczcze XG WarCats. Ja używam wersji 6.2 XT (z lutego 2006) z kartą Asus Radeon x800XL.

Co do procesora to niestety wydaje mi się że jest on wąskim gardłem dla tej karty. Żeby w pełni wykorzystać Twoją kartę trzeba przynajmniej AXP3200+ lub P4 3Ghz.
  • #33 2974987
    barylax
    Poziom 11  
    witam mam kłopoty z kartą his radeon x1300 iceq agp.Wcześniej miałęm radeona 9200se i nic sie nei wieszało,a na nowej karcie co chwile sie gierki wieszaja i nei widać prawie żadnej ruznicy w wydajnosci pomiędzy tymi kartami.muj sprzet to celeron 2.6 128kb cache,512ramu 333,dysk 80gb samsung 5400obr, zasilacz jakis tani 400w,płyta głuwna p4x400 biostara bodajże,panowie jak konfiguracja jest niezbędna do wykorzystrania wszystkich mozłiwosci tej kart i na ile można ja podkręcic bo na pudłęku mam napis turboo 600/800mhz
  • REKLAMA
  • #34 3012818
    mcickx
    Poziom 12  
    mozliwe ze zasilacz jest winny... moze dostarcza karcie za mało "W" ...

A co do tematu, to unikajcie Radeonow firmy "Palit" na AGP... mialem 9800"pro" ktoremu w testach dorownywały nie krecone 9600pro/dobrze podkrecone 9550, a to przecierz karty o połowe tansze =/
  • #35 3211311
    bakupl
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    9800se 128bit tsop, sapphire. Jak zrobic moda by zwiekszyc napiecie na pamieciach?
  • REKLAMA
  • #36 3213550
    smiałekpiotr
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    witam mam taką karte jakie stery polecacie zeby ładnie smigała:D

Właściwości procesora graficznego
    Karta wideo ATI Radeon 9200 SE (RV280)
    Nazwa kodowa procesora graficznego RV280
    Urządzenie PCI 1002 / 5964
    Liczba tranzystorów 36 milion(ów)
    Technologia wykonania 0.15u
    Typ magistrali AGP
    Rozmiar pamięci 128 MB
    Częstotliwość taktowania układu graficznego 200 MHz
    Częstotliwość taktowania przetwornika RAMDAC 400 MHz
    Liczba potoków pikseli 4
    Liczba układów zarządzania teksturami (TMU) na potok 1
    Liczba urządzeń cieniowania wierzchołków 1 (v1.1)
    Liczba urządzeń cieniowania pikseli 1 (v1.4)
    Sprzętowa obsługa DirectX DirectX v8.1
    Pixel Fillrate 800 MPikseli/sek
    Texel Fillrate 800 MTekseli/sek

Właściwości magistrali pamięci
    Typ magistrali DDR
    Szerokość magistrali 64-bitowy(a)
    Rzeczywista częstotliwość taktowania 172 MHz (DDR)
    Efektywna częstotliwość taktowania 344 MHz
    Przepustowość 2752 MB/sek

Producent procesora graficznego
    Nazwa firmy ATI Technologies Inc.
    Informacje o produkcie http://www.ati.com/products/home-office.html
    Uaktualnienie sterowników http://www.ati.com/support/driver.html
  • #37 3319547
    bscmis
    Poziom 1  
    Witam! MAM PROBLEM!!!!!!
    Posiadam karte graficzną ATI GIGABYTE Radeona 9600 pro.
    A mój problem polega na tym ze jak zainstaluje sterowniki obojętnie jakie czy to są oficjalne czy nie nowe czy starsze cały czas mam ten sam problem a mianowicie po instalacj nalezy zrestartowac koma tak tez robie i dopuki chodzi to jest wszystko ok gry działają jest super ale kiedy zrestartuje ponownie kompa to pojawia sie problem wchodze do gry zaczyna grać a po chwili wywala mnie z gry i wyskakuje nastepujący komunukat:
    "VPU RECOVER ZRESTARTOWAł AKCELERATOR GRAFICZNY, PONIEWAż NIE ODNALAZł ON NA POLECENIA EKRANOWEGO" no i oczywiscie ze proble trzeba zgłosic o ati tech i czy ma wysłać raport o błedzie.
    Jeżeli ktoś sie spodkał z czymś takim lub wie jak to rozwiązac to prosze o pomoc bo jak juz nie wim co moge jeszcze zrobic. pozdrawiam I PROSZE O POMOC!!!!!!!!!
  • #38 3606025
    holcer
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 19
    Witam. Mam kartę HIS Radeon 9550se. Mam do niej zainstalowane oryginalne sterowniki (catalist cośtam... ;) ). Podobno te sterowniki strasznie obciążają komputer. Nie mam doświadczenia w kartach graficznych więc wolę zapytac. Na razie nie mam zamiaru jej podkręcać, bo boję się zniszczyć :/, bo narazie jest na gwarancji jeszcze. Wiec moje pytanie brzmi : odinstalować oryginalne i dac te omegi? Bo ponoć omegi sa najlepsze. Czy zostawić Catalist'y? Prosze o pomoc w tej trudnej dla mnie jako laika a zapewne banalnej dla lepiej się znających kwestii.Dziękuję i pozdrawiam.
  • #39 3626331
    ci-nek
    Poziom 11  
    Witam.

Mam problem z kompem. w bardzo irytujących momentach zawiesza mi się. Czasami po prostu ekran robi się czarny i następuje restart, a czasami kursor staje w miejscu i tyle. Najczęściej zdarza się to w grach. Raz zdarzył się komuniat że roc karty został zresetowany. Mam Epoxa 8RDA3i v3, Athlona XP 2400+ i 1GB dual Channel a wszystko na ModeCom Feel 350W - jeden dysk, jeden napęd. Od momentu kiedy kupiłem radeona x700 pro 128-ddr3 mam ten problem. Podłączałem mu zasilanie oddzielnie, zmieniłem dysk, przeinstalowałem windowsa (XP-SP2) a ze stronki AMD ściągnąłem najnowsze device driver do kart ATI. Restary i zawieszenia zaczęły pojawiać się żadziej... ale jednak jest to wciąż irytujące. co mam robić? Zmienic bios epoxa (jest z 2004) czy chodzi o jakieś tajemnicze ustawienia? Czy ma ktoś jakiś pomysł? Karta przy gierach niepodkręcona grzeje sie do max 68 stopni. Czy takie zawechy moga być spowodowane np. ukuszeniem struktury proca grafy? No nie mam pomysłóW!
  • #40 3647361
    pirat_83
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    ci-nek napisał:
    Witam.

Mam problem z komputerem. w bardzo irytujących momentach zawiesza mi się. Czasami po prostu ekran robi się czarny i następuje restart, a czasami kursor staje w miejscu i tyle. Najczęściej zdarza się to w grach. Raz zdarzył się komuniat że roc karty został zresetowany ... No nie mam pomysłóW!

Miałem podobny problem, tyle że posiadałem r9500 i P4 2,4GHz@3,4GHz skonczylo się padnięciem /tylko/ zasilacza. Kupiłem Enermaxa 365W i teraz mam x800GT kręconego nieco i p4 ciągle w takim samym ustawieniu. Komputer jest stabilny, więc sądze że to może być to. Zwłaszcza że jak pchnę procesor na 3,6 GHz to też się potrafi zrestartować. Moim zdaniem jeżeli masz możliwość to spróbuj na zasilaczu ze stabilniejszymi napięciami. Chciałem dodać że poprzednio miałem Zasilacz "Megabajt 350W" /R.I.P./
  • #42 3722484
    bambi13
    Poziom 15  
    Bardzo dobry i sczegułowy tekst.
    Ja jak kupiłem mojego atiego 9800PRO to myslałem że jest popsuty bo instalowałem catalyst 4.7, 5.8, 6.2, 6.12, 7.1, 7.2
    Oraz omegi oparte na: 7.2 i 5.8

Na tch wszystkich sterownikach i jeszcze kilku innych karta dostawała bzika: były zamrożenia ekranu, jakieś dziwne zaniki, odwroty kolorów, wyłanczanie się monitora itp.

6.12 były chyba najbardziej wydajne bo uzyskałem na nich 5800pkt w 3D Marku 03 przez tydzień miałem systemowe stery i dzisiaj wziełem się do pracy znalazłem stery Omega 3.8.252 mam nieco zniżenie bo 5530pkt ale to drobne zniżenie. I karta chodzi tak jak należy.

Do takich kart jak mam ja czyli ATI 9800PRO 128/256 380/680Mhz i wydany przez ati polecam Omega 3.8.252. Może się to komuś przyda ;)

Pozdrawiam
  • #43 4115977
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #44 4148254
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Test chyba ostatnich niedobitków na AGP:
    -> http://pclab.pl/art22542.html
    Obowiązkowa lektura dla tych którzy nie zamierzają jeszcze zmieniać płyty głównej...
  • #45 4151305
    piotrek5401
    Poziom 11  
    Czy Radeon 9600XT jest lepszy od Radeona 9000 PRO
  • REKLAMA
  • #46 4152085
    mark0
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Tak jest zdecydowanie lepszy
    Mark0
  • #47 4285930
    prosiak5401
    Uczeń
    Czy Radeon 9800 PRO to dobry wybór? Czy poradzi sobie z nowszymi grami? Ile można go maksymalnie podkręcić?

Z góry dziękuję za odpowiedź!!!
  • #48 4350896
    Riczi
    Poziom 1  
    Witam, mam taki mały problem.
    Moja obecna karta to ATI radeon 9550. Niedawno miałem format komputera i wgrałem sterowniki, które dostałem przy zakupie karty graficznej.
    Sterowniki są z roku 2004 (wtedy kupowałem tą kartę) i nie chce mi działać większość gier, które działały przed formatem maszyny na tych samych sterownikach.
    Przy włączaniu niektórych gier wyskakuje mi następujący komunikat :

Failed to find a suitable display device. Exiting program.

Może ktoś ma jakieś porady czy sugestie, co powinienem zrobić aby temu zaradzić. Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam.
  • #49 4461277
    MrCYr4x
    Poziom 13  
    Ściągnij i zainstaluj nowe sterowniki .

Oki ja mam lepsze pytanie .
    ILE można wyciągnąć z
    PALIT ATI Radeon X1300Pro 256MB DDR2/128bit ?

Taktowanie procesora 600
    Efektywne taktowanie pamięci w 3D 400
    Fota jak wygląda :
    http://i-serwis2.action.pl/Pictures/VGA/ATI/VGAPALATI0029/1.jpg

Pod chodziłem do OC z nią ale jak przetaktowałem odrobinę to chłodzenie ( tutaj ktoś BARDZO pożałował owego ) zaczyna nie wyrabiać i grafika zaczyna się bardziej nagrzewać niż procesor . A procesor mam P 4 3,4 GHz ! z coolerem pentagram ! Czyli 43 C w tedy przerwałem test .

Mam zamiar wyrzucić ten układ chłodzący ( bez kpiny mały radiator wielkości 1 cm i wentylatorek ) i dać już coś konkretnego ( na początek radiator z Athlona aluminiowy ze względu na masę )
    Tylko nie wiem czy podpiąć też pod radiator kości pamięci .

Jakieś rady panowie ?
  • #50 5125072
    milek99
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam
    Ostatnio próbowałem podkręcić swoją kartę ATI Sapphire Radeon X700 Pro.
    Na oryginalnych ustawieniach 425mhz/432mhz w 3DMark05 mam wynik 1546 punktów.
    Po podkręceniu na 480/500 wynik w 3DMark05 wynosi tylko 1558 punktów :cry:
    I tu moje pytanie, czy powodem może być to że moja płyta główna ma tylko AGP 4x ??

Konfiguracja komputera:
    Procesor: Intel Pentium 4, 2533 MHz (19 x 133)
    Płyta gł: Asus P4T533-C (5 PCI, 1 AGP, 4 RIMM)
    Pamięć: 768 MB (RDRAM 800mhz)
    Grafika: ATI Sapphire Radeon X700 (Omega 3.8.442) (128 MB)
  • #51 5125459
    holcer
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 19
    Przydatne do ekstremalnego podkręcania: V-Mod'y kart ATI.
    Pozdrawiam
    Holcer
  • #52 5351845
    Jaro070
    Poziom 24  
    Ocena: 35
    Kolego nietykalny napisałeś że Radki 9800 to najmocniejsze karty ATI na AGP a ja na sklepach internetowych wydziałem HD2600 na AGP i HD 3650 na AGP stronka sklepu to merlin.futari.pl czy jakoś tak
  • #53 5361308
    jaspol
    Poziom 10  
    mam pytanie.czy ktos z was zetkną sie z problemem podłączenia monitora lcd do karty radeon 600?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru kart graficznych ATI na magistralę AGP do zastosowań biurowych, gier oraz grafiki zaawansowanej. Wskazano, że do podstawowych zastosowań wystarczą karty z 64-bitowym kontrolerem pamięci, często oznaczane jako SE, natomiast do gier i bardziej wymagających aplikacji lepsze są modele z 128-bitowym kontrolerem, np. Radeon 9550, który oferuje dobry stosunek ceny do wydajności. Poruszono kwestie kompatybilności i problemów ze sterownikami, zwłaszcza z ATI Catalyst i modyfikowanymi sterownikami Omega oraz Xtreme Warcats, które mogą poprawiać wydajność w grach, ale czasem powodują niestabilności lub problemy z funkcjami panelu sterowania (np. ATI Control Center). Omówiono także różnice między modelami Radeon, ich obsługę DirectX (np. R8500, R9100, R9200) oraz kwestie marketingowe dotyczące nazw i specyfikacji kart. Wskazano na problemy z zasilaniem i stabilnością systemu przy nieodpowiednich zasilaczach, a także na wąskie gardło procesora w kontekście wydajności kart. Poruszono temat podkręcania kart (np. Radeon 9550, 9800 Pro, X700 Pro) oraz modyfikacji napięć i chłodzenia. Wskazano na popularne modele ATI Radeon na AGP: 9200, 9550, 9600 Pro, 9600 XT, 9800 SE, 9800 Pro, X700 Pro, X1300 Pro oraz ich charakterystyki i problemy użytkowników. Dyskusja zawierała także porady dotyczące instalacji sterowników, konfiguracji AGP, rozdzielczości i rozwiązywania błędów typu "VPU Recover". Wspomniano o modach sprzętowych (V-Mod) i tuningach kart ATI oraz o problemach z kompatybilnością monitorów LCD z niektórymi modelami Radeon.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA