logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Sony KV-29F1U - Zaniki obrazu po włączeniu, brak błędów diodowych

FURBY1 31 Gru 2005 00:01 1298 7
REKLAMA
  • #1 2132508
    FURBY1
    Poziom 2  
    Telewizor po włączeniu,załącza wizję wraz z OSD po upływie około pieciu min.Obraz pojawia się niestety tylko na kilka sekund:cry:.Znika na około 9s. i znowu sie pojawia na jakieś 2s.W miare upływu czasu obraz swieci dłuzej,ale zaniki ciągle sie powtarzają.Zauważyłem także ze zaniki są na telegazecie i na AV.Szukałem zimnych lutów wszędzie bardzo dokładnie i nie było do czego się przyczepić.Napiecia wszystkie ok.Telewizor nie pokazuje diodami żadnego uszkodzenia,pewnie nie posiada tej funkcji bo ma tylko jedną diodę.Nie wiem co robić.Prosze o pomoc i z góry bardzo dziekuję za wszystkie rady.
  • REKLAMA
  • #2 2132556
    rroman
    Poziom 29  
    Ocena: 17
    Witam!
    Ten tv ma taką funkcję jak sygnalizacja kodu błędu odbywa się to na jednej diodzie st-by, dokładnie sprawdż czy właśnie ta dioda nie pulsuje w momencie wyłanczania odbiornika.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2134675
    FURBY1
    Poziom 2  
    Witam. Po przejściu telewizora w tryb standby dioda zapala się i nie miga ani razu.Świeci przez cały czas tak jak by było wszystko ok. Dzięki bardzo za zainteresowanie się moim problemem.
  • #4 2135030
    Kamil82
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    Sprawdź czy nie ma zimnych lutów wewnątrz głowicy miałem podobny przypadek i właśnie głowica była tego przyczyną.
  • REKLAMA
  • #5 2135428
    maciay
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Kamil82 napisał:
    Sprawdź czy nie ma zimnych lutów wewnątrz głowicy miałem podobny przypadek i właśnie głowica była tego przyczyną.
    Co ma głowica do tego , skoro w trybie av też są zaniki - przelutuj nogi scalaka odchylania pionowego
  • #6 2136591
    FURBY1
    Poziom 2  
    Witam ponownie.
    Ten telewizorek jest zrobiony dość solidnie,jeśli spojrzeć ze strony lutowania to nie ma do czego się przyczepić.Głowicę obejrzałem i delikatnie przelutowałem.Obraz ciągle miga.
  • REKLAMA
  • #7 2137026
    jezrdna
    Poziom 21  
    Ocena: 68
    Sądzę , że ten TV powinieneś trochę schłodzić - tzn. za pomocą "zimnego" powietrza zlokalizujesz uszkodzenie - zimne luty w Sony wyglądają b. solidnie a szkiełko i oko nic tu nie pomogą Andrzej
  • #8 2143759
    FURBY1
    Poziom 2  
    Cześć wszystkim.
    Wreszcie znalazłem wadę.
    Kinaskop który świecił trochę mniej ostrzej niż powinien,okazał się winny tego problemu.Mówiłem,że ten telewizor zrobiony jest solidnie bo nie dopatrzyłem się żadnego zimnego lutu tylko szkoda,że nie przyłożyli się do kineskopu tak jak do lutowania.
    Wie ktoś może czy taki kineskop można jeszcze podreperować?

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Sony KV-29F1U po włączeniu wyświetla obraz tylko na kilka sekund, który następnie zanika na około 9 sekund, a cykl ten się powtarza. Problem występuje zarówno na telegazecie, jak i na wejściu AV. Dioda standby świeci ciągłym światłem, nie sygnalizując błędów. Sprawdzono dokładnie zimne luty, w tym w głowicy i przy scalaku odchylania pionowego, bez skutku. Zalecano lokalizację uszkodzenia poprzez chłodzenie powietrzem, gdyż zimne luty w tym modelu są trudne do wykrycia wizualnie. Ostatecznie przyczyną problemu okazał się kineskop, który świecił słabiej niż powinien. Pojawiło się pytanie o możliwość naprawy kineskopu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA