logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY KV-29X1K - zanikający obraz co 3 sekundy, stabilny przy telegazecie

kisiel184 23 Maj 2006 20:34 1896 7
REKLAMA
  • #1 2656392
    kisiel184
    Poziom 11  
    Witam wszystkich i proszę o pomoc, może spotkał się ktoś z takim przypadkiem. Dostałem TV SONY KV-29X1k problem polega na tym że po włączeniu odbiornika TV normalnie się załancza, pojawia się dzwięk, potem obraz jednakże zanika i pojawia się powtórnie, cykl powtarza się co 3s ok. z czasem z mniejszą częstotliwością, po każdym pojawieniu się obrazu wyświetlana jest informacja o kanale i rodzaju dzięku, co dziwne problem ten zanika jak włączy się telegazete, wtedy wszystko jest ok ale gdy już włącze podgląd zaczyna ponownie znikać i pojawiać się. Luty poprawiałem, może jeszcze jakieś są będe próbował dalej. Jeżeli ktoś spotkał się z takim przypadkiem prosze o pomoc. Z góry wielkie dzięki. Mój meil kisiel184(_at_)gazeta.pl
  • REKLAMA
  • #2 2656458
    Hammer111
    Poziom 28  
    Ocena: 20
    Witam.Jest to chassis BE3D i jak kazdy sony a zwłaszcza ten cierpi na zimne lut.Musisz bardzo dokładnie przelutować płyte główną oraz blok pcz,wszelkie połączenia i wnętrze głowicy bardzo dokładnie i ostroznie oraz samo PK.pozdr.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2668816
    kisiel184
    Poziom 11  
    Witam ponownie, przelutowałem wszystko co sie dało, ale nic z tego. Zastanawiam się czy to nie wina kineskopu, jak sie zwiększy żarzenie to obraz mruga jeszcze częściej, jak zmniejszy to żadziej, dodatkowo w opcjach menu jak zminimalizuje: jasność i kontrast to jeszcze żadziej, jak zwiększe to efekt odwrotny. Myśle że za nowym kineskopem nie warto sie rozglądać, chyba że ma ktoś w miare dobry na zbyciu. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 2668960
    jozlab
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    spróbuj ostukać pk może pomoże albo zrobi zwarcie i wtedy odpalisz je małą pojemnością i po sprawie wielokrotnie już tak robiłem i po odpaleniu zwarcia katody tv pracuje jak nowy powodzenia
  • #6 2669964
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Moim zdaniem to jednak nie kineskop. Prawdopodobnie na TXT będzie chodził dowolnie długo, a przecież zmieniając strony zmieniasz też dynamikę obrazu. Statystycznie rzecz biorąc, od czasu do czasu też powinien sie zablokować.
    Wydaje się, że problem jest w A-board. Bardzo częsty przypadek. Złe lutowanie procesorów. Bo zakładam, że wnętrze głowicy, a szczególnie taki jeden punkt masy w okolicach układu scalonego przelutowane.
    Najlepiej by było podstawić inny pewny moduł. Ale to pewnie problem.
  • #7 2670118
    zorbek
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Ostatnio trenowałem taki tylko w wersji 32".
    Uszkodzony był kineskop więc po "odpaleniu" Poszedł bardzo ładnie. Ale gdy odkurzyłem go to zaczął gubić synchro i zanikać obraz. Podejrzewałem że obraz to problem kineskopu jak to bywało w starszych modelach. Na synchro przelutowałem "hotem" płytę A i oba objawy ustąpiły:)) Sygeruje za kolegą zacząć od zimnych lutów na "A"
  • #8 2902636
    kisiel184
    Poziom 11  
    Witam, nadal nie udało mi się rozwiązać problemu z TV:cry:. Narazie sobie odpuszczam, jak coś sie zmieni to poinformuje. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem z telewizorem SONY KV-29X1K polega na zaniku obrazu co około 3 sekundy, przy czym obraz stabilizuje się podczas wyświetlania telegazety. Po włączeniu TV pojawia się dźwięk i obraz, który jednak cyklicznie znika i pojawia się ponownie, a po każdym pojawieniu się obrazu wyświetlane są informacje o kanale i dźwięku. Próby naprawy obejmowały przelutowanie płyty głównej (chassis BE3D), bloku PCZ, wnętrza głowicy oraz elementów PK, co jest typowym rozwiązaniem dla zimnych lutów w tych modelach. Zmiany parametrów kineskopu (żarzenie) oraz regulacja jasności i kontrastu wpływają na częstotliwość migotania obrazu, jednak nie rozwiązały problemu. Sugerowano również sprawdzenie i ewentualne „ostukanie” bloku PK w celu usunięcia zwarcia katody. Wskazano, że problem prawdopodobnie leży w płycie A (A-board), gdzie zimne luty procesorów mogą powodować niestabilność obrazu, a nie w kineskopie. Zalecane jest dokładne przelutowanie płyty A, co w podobnych przypadkach skutkowało ustąpieniem objawów. Mimo prób, problem nie został ostatecznie rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA