logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jaki kupić wentylator - wymiary jak zmierzyć i obliczyć

Miles! 31 Gru 2005 12:26 16268 8
REKLAMA
  • #1 2133393
    Miles!
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Cze mam takie bardzo banalne pytanie otóż jak chcemy kupić wentylator to miarę podajemy w jaki sposób??, ma to być przekątna wentylatora czy może wysokość. Spotykałem się z różnymi sposobami miary aż w końcu pomieszało mi się to i nie wiem na co patrzeć mam przy kupnie. W allegro są grille 80x80 i nie wiem czy to podana jest przekątna wentyla do którego pasuje czy też wysokość jego, a może jeszcze coś innego?? Proszę wytłumaczcie mi. Przepraszam za zawracanie głowy takimi głupotami ale chcę się dowiedzieć. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2133441
    lolo.lz
    Poziom 13  
    witam, trzeba zmierzyć średnicę otworu i do tego dobiera śię wentylator. A grill 80X80 to prawdopodobnie jego wielkość,pozdrawiam
  • Pomocny post
    #3 2133467
    Hyde911
    Poziom 24  
    Ocena: 18
    podaje się odległość pomiędzy otworami mocującymi, np w przypadku wentylatora 80x80, otwory tworzą kwadrat o boku 80mm, dokładnie tak samo jest w przypadku grillów
  • REKLAMA
  • #4 2133547
    Miles!
    Poziom 21  
    Cze załączam rysunek schematyczny mojego wentylatora, jest to wentyl kupiony na tył obudowy więc chyba 80x80, jeżeli tak to mierzy się wielkość od krawędzi a nie od otworów. pozdrawiam
    Załączniki:
    • jaki kupić wentylator - wymiary jak zmierzyć i obliczyć dALSdcnasD.JPG (24.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 2133584
    Hyde911
    Poziom 24  
    oczywiście, nie otworów tylko krawędzi
    ten na rysunku oznaczany jest jako 80x80
    przepraszam za wpowadzenie w błąd
  • REKLAMA
  • #6 2133624
    Miles!
    Poziom 21  
    acha czyli teraz jak kupię grilla 80x80 to będzie on pasował do tego wetylatora?? i czy miara wentylatora jest zawsze podawana w ten sposób czy może czasami inaczej??
  • Pomocny post
    #7 2133656
    gawlik
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Prawie zawsze podaje sie wysokość x szerokość
    czyli w tym wypadku 80x80. Jesli kupisz Grill 80x80 to na 100 % bedzie pasowal. Śmiało kupuj
  • #8 2133666
    Hyde911
    Poziom 24  
    jeszcze nie widziałem żeby było inaczej, dzięki temu można dopasowywać różne elementy, jak np ten grill
  • #9 2133672
    Miles!
    Poziom 21  
    ok wszystko wiem już i dzięki za wszystko, każdy dostaje po 3 punkty za pomoc. Ide zeraz śmiało do sklepu bo wcześniej wstyd było wchodzić nie wiedząc nic o rozmiarach wentyla. Pozdrawiam i temacik zamykam. heniek2r5

Podsumowanie tematu

✨ Przy zakupie wentylatora istotne jest mierzenie wymiarów od krawędzi do krawędzi, a nie odległości między otworami montażowymi. Standardowo podaje się wymiary w formacie wysokość x szerokość, np. 80x80 mm, co odnosi się do wymiarów całego wentylatora lub grilla. Grill o wymiarach 80x80 mm będzie pasował do wentylatora o takich samych wymiarach. Wymiary te ułatwiają dopasowanie elementów montażowych i akcesoriów, takich jak grille. W praktyce miara wentylatora jest niemal zawsze podawana jako wysokość i szerokość, co pozwala na jednoznaczne określenie kompatybilności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA