logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć zasięg telefonu MaxCom MC4400 TWIN DECT 1.8 GHz?

veteran5 01 Sty 2006 18:14 1662 3
REKLAMA
  • #1 2136305
    veteran5
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    mam telefon bezprzewodowy MaxCom MC4400 TWIN z dwiema słuchawkami.
    Jest to telefon analogowy DECT 1.8 GHz. Jedną słuchawkę mam w mieszkaniu, w którym jest baza, a druga słuchawkę wraz z ładowarką mam w mieszkaniu 10m dalej i działa tylko w pewnych miejscach. I teraz moje pytanie: czy da się zrobić taki odbiornik-nadajnik, który by zwiększał zasięg sygnału z bazy(wykluczam możliwość rozbierania bazy) oraz mógłby być zasilany przez jakies trafo z sieci? Stałby on sobie jakieś 5m od bazy i wzmacniał sygnał. Jak się da cos takiego zrobić, to prosiłbym o schemacik, lub link. Z góry dzięki.
    Szczęśliwego Nowego Roku 2006 :D
  • REKLAMA
  • #2 2136447
    Batnini
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    veteran5 napisał:

Jest to telefon analogowy DECT 1.8 GHz.

Te dwa pojecia sie nawzajem wykluczaja. Albo jest to DECT (czyli cyfrowy), albo zwykly analog, nie-DECT.

Cytat:
    I teraz moje pytanie: czy da się zrobić taki odbiornik-nadajnik, który by zwiększał zasięg sygnału z bazy(wykluczam możliwość rozbierania bazy) oraz mógłby być zasilany przez jakies trafo z sieci?

Jesli ten telefon jest faktycznie DECTem, to mozna kupic specjalne repeatery. Sa to po prostu skrzynki przypominajace zwykla stacje bazowa, ktore retransmituja sygnal z bazy na dalsze odleglosci. Poszukaj na Allegro, moze cos takiego byc. Problem w tym, ze tanie to one nie sa.
  • REKLAMA
  • #3 2136955
    veteran5
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Mi by chodziło żeby takiego repeatera zrobić i to jak najtaniej. Chyba że się nie opłaca. To jest telefon DECT. W linku opis =====> http://www.telekom.com.pl/maxcom/telefony/4400.htm
    Zmyliło mnie to w instrukcji(jakiś błąd chyba) pisze tam tak: "telefon analogowy DECT 1.8 GHz"
    O ile taki repeater zwiększa zasięg?
    Na razie dzięki! Jak coś jeszcze coś wie, albo ma schemat takiego repeatera czy czego tam to proszę napisać
  • #4 2137080
    AdamC
    Poziom 29  
    Ocena: 244
    Witam

Nie sądzę abyś zbudował to urządzenie taniej niż np.repeater Siemensa ok 500pln http://www.telekom.com.pl/siemens/cennik%20wszystko.htm
    Aby to zrobić trzeba mieć dostęp do sprzętu pomiarowego pozwalającego zestroić obwody odbiornika i nadajnika w pasmie 1,8GHz ! i parę innych drobnych problemów jak stabilność częstotliwości itp.
    Patrząc z innej strony instrukcje instalacji repeaterów zalecają min. odległość od stacji bazowej lub repeater/repeater 10m.
    Jeżeli telefony mają problem z łącznością ok. 10m to coś znimi jest nie tak,a może masz lokalnie jakieś duże zakłócenia od innych źródeł.
    Przyzwoity telefon dect ma zasięg do 50m w budynkach i 300m w terenie otwartym .
    Ja radzę reklamować,naprawić,wymienić telefony,na taką odległość w bydynku mieszkalnym mają działać bez reeater-ów.

Pozdrawiam w nowym roku.
REKLAMA