logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt PSpice wpływ temp. na charakt statyczne tranzystora

qbik18 01 Sty 2006 18:34 5661 19
REKLAMA
  • #1 2136366
    qbik18
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Witam, jestem na EiT na 2 roku, mam zrobic projekt w PSpicie na temat:

Wpływ temperatury na charkterystyki statyczne tranzystora bipolarnego w ukladzie WB.

Kompletnie niewiem jak mam sie do tego zabrac, bo malo mialem stycznosci z PSpicem. Prosze moze ktos cos ma, bardzo prosze o pomoc bo niedlugo termin sie zbliza a ja nic niemam.
    Jak to zrobic?! prosze o wskazowki albo moze symulacje na maila.

moj email: qbik18(_at_)o2.pl

prosze o pomoc!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2136510
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 885
    To ma byc cos takiego
    Załączniki:
    • temp.rar (1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 2136565
    qbik18
    Poziom 12  
    Ok.
    jestes dla mnie wybawicielem, ale powiedz mi jeszcze jak mam wykreslic wplyw temp na charakterystyke wejsciowa, wyjsciowa i przesjciowa, bo ja jestem ciemny w tym kompletnie
  • Pomocny post
    #4 2136607
    jony
    Specjalista elektronik
    W poprzednim pliku masz już wykreśloną charakterystykę wejściowa dal rożnych temperatur(-25, 25, 75 stopni)
    Analiza dcsweep.
    A teraz załączam charakterystykę wyjściowa dla dwóch temperatur 25 i 100 stopni(analiza parametric).
    Załączniki:
    • 02_10_EE_TB.rar (1.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2136690
    qbik18
    Poziom 12  
    Nieche mi poprawnie otworzyc tego bo brakuje jakiegod BC547A. Moze mam nie takie biblioteki? czy to cos innego?
    Powiedz mi jeszcze jak sie zmienia te temperatury i co z charakterystyka przejsciowa?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2136708
    jony
    Specjalista elektronik
    Zamiast Bc547A wstaw dowolny tranzystor npn np. Q2N2222
    Załączniki:
    • przej.rar (1.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2136733
    qbik18
    Poziom 12  
    Ok, bo ja to otwieram PSpice Schematics, mam nadzieje ze dobrze. Powiedz mi jak sie zmienia ta temperature - zebym mogl sobie ustawic dla innych temperatur, chcialbym wiedziec.
    I gdzie moge znalesc dane na temat tych tranzystorow z bibliotek bo sa chyba 4, musze w projekcie uzasadnic wybor i zamiescic dane.
    Naprawde niewiesz jak jestem wdzieczny, wielkie dzieki

Dodano po 24 [minuty]:

jezeli bys jeszcze mogl powiedziec mi jaka bedzie roznica w schemacie jezeli mialby byc w ukladzie WE.
  • REKLAMA
  • #9 2136859
    qbik18
    Poziom 12  
    Niestety, ale ten link juz jest niedostepny. Niemoge znalesc w schematics tego DC sweep zeby zmienic.

Wiem ze jak robilem w capture to tam byle Edit Simulation i tam dalej, a tu niewidze tego.

Moze znasz inne miejsce tego kursu?

Dodano po 6 [minuty]:

ok, juz znalazlem jak ustawic :)
    Ale jak masz inny link to bardzo prosze.
    I jak z tymi danymi katalogowymi tranzystorow, wiesz gdzie moge znalesc?

jeszcze raz wielkie dzieki
  • Pomocny post
    #10 2136891
    jony
    Specjalista elektronik
    Analysis-->Setup i już masz pełen wybór analiz.
    Tu masz dane do 2N2222
    http://boss.iele.polsl.gliwice.pl/pdf/ON_Semiconductor/p2n2222a-d.pdf
    Załączniki:
    • pspice_251.part02.rar (136.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • pspice_251.part01.rar (250 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #11 2136925
    qbik18
    Poziom 12  
    ok, kursik juz widze przystepny, szczegolnie jak dla mnie. Jeszcze raz wielkie dzieki.

Jestes moim wybawicielem

Dodano po 17 [minuty]:

Jakbysmy mi tylko jeszcze powiedzial jaka zmiana w schemacie przy WE?

I to juz raczej wszystko.
    Jeszcze raz dzieki!!!
  • #12 2138569
    qbik18
    Poziom 12  
    Bardzo bym jeszcze raz prosil, napisz mi lub daj jeden schemacik - jaka jest roznica pezy ukladzie Wspolnego Emitera WE.
    Bardzo prosze jeszcze tylko o to.

pozdrawiam
  • #13 2138822
    jony
    Specjalista elektronik
    Zależy co rozumiesz pod pojęcie WE, bo te charakterystyki dotyczą właśnie układu WE.
  • #14 2160164
    mieszekk
    Poziom 2  
    mam wlasnie podobny problem do qbika tylko ze w moim przypadku roznica polega wlasnie na obszarze Wspolnego Emitera a nie Wspolnej Bazy. Czy takie uklady jakie sa tutaj podane powyzej nadaja sie do pomiaru wplywu temp. na char. w obszarze WE?? co nalezaloby ewentualnie zmodyfikowac w obwodzie ,polozenie wymuszen czy polozenie markera czy moze zupelnie inny obwod zastosowac ?? z gory dziekuje za jakakolwiek pomoc i pozdrawiam...
  • #15 2160226
    jony
    Specjalista elektronik
    to jest układ WE
  • #16 2160879
    mieszekk
    Poziom 2  
    rozumiem ,dziekuje za informacje zatem . ale interesuje mnie wlasnie ta roznica pomiedzy ukladem WE a WB . czym tak naprawde rozni sie uklad odpowiadajacy wspolnemu emiterowi i wspolnej bazie. tzn. chodzi mi o to od czego zaleza zmiany w tych ukladach i jak powinien wygladac uklad dla wspolnej bazy bo jak widze dla wspolnego emitera jest zamieszczony. czy to wymaga przestawiania markerow czy napiec czy czego. jak wygladalby taki uklad dla WB ??
    jeszcze raz dzieki i pozdrawiam
  • #17 2161105
    jony
    Specjalista elektronik
    Po prostu trzeba włączyć tranzystor w układzie WB i dodać jeszcze jedno źródło napięcia do bazy.
    Załączniki:
    • Wb.rar (1.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 2161762
    mieszekk
    Poziom 2  
    tak wlasnie podejrzewalem ze zrodlo trzeba bedzie dodac ale nie bardzo wiedzialem jak wlasnie wsadzic tranzystor w uklad zeby bylo dla wspolnej bazy. analogicznie (pyt. z ciekawosci) we wspolnym kolektorze zrodlo powinno zasilac kolektor i tranzystor powinien byc rowniez w innym polozeniu ??
    dzieki bardzo i tak za duza okazana pomoc a jakbys mial chwile na nic nierobienie to wspomnij cos jeszcze jakby to wszystko wygladalo w ukladzie wspolnego kolektora.
    pozdrawiam
  • #19 2174778
    mieszekk
    Poziom 2  
    Mam problem z rozwiazaniem nastepujacego problemu w proramie PSpice :
    Wpływ temperatury na charkterystyki statyczne tranzystora bipolarnego w ukladzie Wspolnego Kolektora. Czy ktos moglby jakos pomoc w tej kwestii ??
  • #20 2677763
    waldlas
    Poziom 11  
    Witam,

Szukam osoby do wykonania projektu w SPICE- proste zamodelowanie układu z pomiarami -pilne.
    Wynagrodzenie do negocjacji

Wszystkich zainteresowanych prosze o kontakt: waldlas(_at_)interia.pl
    Serdecznie pozdrawiam,
    waldlas

Dodano po 17 [sekundy]:

Witam,

Szukam osoby do wykonania projektu w SPICE- proste zamodelowanie układu z pomiarami -pilne.
    Wynagrodzenie do negocjacji

Wszystkich zainteresowanych prosze o kontakt: waldlas(_at_)interia.pl
    Serdecznie pozdrawiam,
    waldlas

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu w PSpice analizującego wpływ temperatury na charakterystyki statyczne bipolarnego tranzystora w układzie wspólnej bazy (WB). Użytkownik poszukuje wskazówek, jak przeprowadzić symulacje oraz jak zmieniać temperaturę w analizach DC Sweep i Parametric w PSpice Schematics. Zalecane jest zastąpienie modelu BC547A modelem Q2N2222, dla którego udostępniono link do danych katalogowych. Omówiono różnice między układami wspólnego emitera (WE) i wspólnej bazy (WB), wskazując, że w układzie WB należy dodać dodatkowe źródło napięcia do bazy tranzystora. Poruszono także kwestie ustawiania markerów i wymuszeń napięciowych w symulacjach oraz pytania o układ wspólnego kolektora. Podano instrukcje dotyczące zmiany temperatury w analizach PSpice oraz źródła materiałów edukacyjnych. Wskazano, że charakterystyki podane w przykładach dotyczą układu WE, a różnice w układzie WB polegają na konfiguracji źródeł i połączeń tranzystora.
REKLAMA