logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG DVD DVX9700 - brak napisów w niektórych filmach DIVX, co zrobić?

paweltbg 02 Sty 2006 13:51 5444 5
REKLAMA
  • #1 2138468
    paweltbg
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam, mam problemik z tym odtwarzaczem, mianowicie taki iż w niektorych fimach w formacie DIVX odtwarzacz wyświetla napisy a w niektórych nie... nie wiem co z tym zrobić :( Miał ktoś taki problem? Prosze o pomoc...
  • REKLAMA
  • #2 2140611
    herrman
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Witam.
    Jest kilka przypuszczalnych powodów. Więc:
    1. Plik z napisami musi się nazywać identycznie!!!! jak plik z obrazem.
    2. Najlepiej pliki te umieść bezpośrednio na płycie, a nie w katalogach jakichś, niedajboże żeby film był w jednym, a napisy w innym.
    3. Zorientuj się w jakim formacie twój odtwarzacz ma odtwarzać napisy - jest ich baaardzo wiele, nawet plików w formacie TXT jest kilka typów. Serwis gwarancyjny napewno udzieli ci odpowiedzi, jeśli nie masz tego napisane w instrukcji obsługi i teraz możesz zacząć przerabiać wszystkie pliki z napisami (więc i całe płyty) na prawidłowy format (polecam programik Subtitle Workshop - darmowy do znalezienia na necie).

Jaki z tego morał - poprostu kompletną bzdurą jest kupowanie stacjonarnego odtwarzacza Divx, bo bez kompa i tak są zbyt wielkie problemy, a czy nie lepiej podłączyć kompa do TV - taniej i lepiej (bo np. se można napisy powiększyć, przesunąć i 1000000000 innych opcji, których nie ma i nie będzie na sprzętach stacjonarnych.

Ale jest jeszcze możliwość taka:
    4. Zadzwoń do serwisu gwarancyjnego - może jest uaktualnienie softu, dzięki któremu będzie odtwarzał więcej formatów plików tekstowych -- ewentualnie soft taki może być zamieszczony na stronie producenta.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2140639
    indoman
    Poziom 14  
    Ocena: 32
    paweltbg napisał:
    Witam, mam problemik z tym odtwarzaczem, mianowicie taki iż w niektorych fimach w formacie DIVX odtwarzacz wyświetla napisy a w niektórych nie... nie wiem co z tym zrobić :( Miał ktoś taki problem? Prosze o pomoc...

odtwarzacz ten czyta napisy bez problemu tylko plik z tekstem musi miec
    taka sama nazwe jak plik z filmem.
  • REKLAMA
  • #4 2140822
    marioer
    Poziom 26  
    Ocena: 61
    Odtwarzacze te prawidłowo akceptują pliki txt w formacie klatkowym (microDVD i TM player).Z formatem czasowym bywa różnie,ale najczęściej nie jest odtwarzany prawidłowo.

Moral wyciągnięty przez "herrmana" jest już coraz mniej prawdziwy,gdyż są już od jakiegoś czasu na rynku odtwarzacze z dobrym oprogramowaniem,które są w stanie prawidłowo odtczytać pliki txt w różnych formatach - patrz: Manta Emperor 2 ,Prince 2 ,Belwood .
    Jakość obrazu odtwarzanego na TV z Playera stacjonarnego jest lepsza aniżeli z komutera a poza tym nie każdy ma odpowiednie warunki do łączenia kompa z TV.
    Padło stwierdzenie "taniej i lepiej" - czy aby na pewno taniej??? - policz sobie ile prądu zużywa pracujący komp i TV (średnio 300W+80W=380W) a ile DVD i TV ( 15W i 80W=95W)
    Morał jest z tego taki,że zanim ktoś zdecyduje się zakupić DVD powinien najpierw zrobić o nim "wywiad" w róznych źródłach a już najmniej sugerować się opiniami sprzedawców czy teoretycznych fachowców -oszczędzi to rozczarowań i nerwów.

Jeżeli Twój sprzęt wymaga uaktualnienia softu a jest na gwarancji to radzę tam się udać - nie ryzykujesz nic a masz pewność,że zrobią to jak należy.
  • REKLAMA
  • #5 2141243
    indoman
    Poziom 14  
    Ocena: 32
    na oficjalnej stronie lg serwis masz soft do uaktualnienia, masz mozliwosc powiekszania tekstu i sa polskie znaki. (załączona jest instrukcja jak zrobic to samemu)
  • #6 2141349
    paweltbg
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Dzieki Panowie ze info... tak na marginesie to DVD niejest moje tylko wujka... ja zrobiłem wczesniej wywiad i kupiłem sobie MANTA 010 PRINCE BLACK i czyta wszystko :) a po ostatniej aktualizaji softu czyta nawet pliki OGG :D wypas sprzet, innego nie chce, jaki bym film nie wsadził to przeczyta :P
REKLAMA