logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Mondeo 2001 - jakie złącze diagnostyczne i interfejs OBD2?

Jaspa 03 Sty 2006 18:25 4805 7
REKLAMA
  • #1 2142937
    Jaspa
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Mam Forda Mondeo 2001 (nowy model).I czasem zapala sie kontrolka silnika i abs.Wiec zaplanowalem sobie kupno interfejsu do PC zeby autko zdjagnozowac. Ale nie wiem jaki rodzaj zlacza diagnostycznego posiadam(OBD2 ,czy inne).Z tego co sie przyjzalem temu zlaczu to ma ksztalt trapezu i ma 16 stykow. Ponadto zastanawiam sie gdzie znajde dobry interfejs i w dobrej cenie no i oczywiscie oprogramowanie.

Pozdrawiam pomocnych!!!
  • REKLAMA
  • #2 2143244
    ADI_Si
    Poziom 19  
    Ocena: 83
    do forda to tylko serwis albo czytnik kodow
  • REKLAMA
  • #3 2143275
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 373
    Chociażby KTS, ... tylko czy ty chcesz prowadzić warsztat :?: dla jednego auta, serwis, albo zakład samochodowy co ma do tego tester.

P.S.
    Sorki spieszyłem się ;)
  • #4 2143289
    chumik
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Jest to OBD2
    Poszukaj na Allegro widziałem coś do forda ok 50Pln.
  • REKLAMA
  • #5 2143423
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    Za 50zł do Forda to tylko do 93 roku ale do tego też wystarczy zwykła kontrolka. 2001 ma gniazdo typu karp (nazwa może nie dokładna bo nigdy nie moge zapamiętać jak to się dokładnie pisze). Więc tak jak napisał Sady KTS. z najtańczych euroscan tego nie robi.
    Tam przypadkiem niema transmisji KWP 2000??
  • #6 2143605
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 2143614
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 2143987
    Jaspa
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    No to mnie nie pocieszyliscie.Serwis za diagnostyke chce 160pln, ale pojechalem do mojego gazownika na przeglad instalacji, a on wyciagnal fejsik i podpial go do zlacza diagnostycznego ale nie od sterownika gazu lecz do sterownika silnika i powiedzial ze "Mieszanka za uboga" ja go wiec pytam czy taki interfejs to droga sprawa. A on na to ze nie ale mi nie powie z kad go ma. Zapomnialem tez zapytac jaki mam rodzaj zlacza ale pewnie by mi nie powiedzial.Gburowaty facet ale na gazie sie zna jak nikt.
    Skoro on mowi ze fejsik nie jest drogi to bede szukal informacji dalej.
    Jak macie jakies ciekawostki to sie nimi podzielcie.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Ford Mondeo z 2001 roku posiada złącze diagnostyczne w standardzie OBD2 o kształcie trapezu i 16-stykach. Jednak diagnostyka tego modelu jest bardziej skomplikowana niż w starszych autach, gdyż wymaga specjalistycznych interfejsów i oprogramowania, np. KTS lub WDS dedykowanych do Forda. Tańsze interfejsy typu Euroscan lub standardowe czytniki kodów mogą nie obsługiwać pełnej diagnostyki, zwłaszcza systemu ABS. Transmisja może wykorzystywać protokół KWP 2000. Ceny interfejsów do Forda z tego okresu zaczynają się od około 50 zł, ale pełna diagnostyka w serwisie kosztuje około 160 zł. Diagnostyka instalacji gazowej może być wykonana prostszym interfejsem (tzw. "fejsik"), który podłącza się do sterownika silnika. Oprogramowanie do Forda różni się od tego stosowanego w innych markach, np. Opel używa Tech, a Ford WDS.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA