logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podzielić sygnał Canal+ w UPC na dwa pokoje z dekoderem General Instrument?

Krzyszek 03 Sty 2006 21:08 3409 17
REKLAMA
  • #1 2143648
    Krzyszek
    Poziom 11  
    Mam taki o to problem w jednym pokoju odbieram C+ przez dekoder General Instrumen CFT 2100 z kabla UPC
    Chciałbym aby także odbierać w drugim co musze zrobić ???

Myślałem żeby przy gniazdku dać dwójnik i zakupić drugi dekoder ale czy to wystarczy

Gdzie ewentualnie można kupić te dekodery General Instrument i jaka cena mniejwięcej
    licze na szybką odpowiedź Krzysztof
  • REKLAMA
  • #2 2145904
    Krzyszek
    Poziom 11  
    Nikt nie potrafi udzielić odpowiedzi na moje pytanie ???
  • #3 2145941
    szycha
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    nie kupisz takiego. Proponuje kupić dwójnik na cinch i poprowadzić przewód do 2 Tv, ale niestety bedziesz oglądał ten sam program na 2 Tv.
  • #4 2150037
    Krzyszek
    Poziom 11  
    a dlaczego nigdzie nie można dostać tych dekoderów nawet na gieldach elekrtronicznych ??
  • REKLAMA
  • #5 2150625
    szycha
    Poziom 17  
    Mozesz takowy kupić np: http://www.ebay.pl/viItem?ItemId=5848945710, ale nie daję Tobie gwarancji, że takowy dekoder ruszy np. C+. a związane jest to z tym, że każdy nadawca przed wypuszczeniem dekodera do klienta ustawia swoją liste programów, a także miejsce (częstotliwość) nadawania kanału dodatkowo płatnego ( C+, HBO).
    Musisz pamiętać o tym, że każde miasto w przypadku UPC nadaje np. C+ na innych częstotliwosciach.

Reasumując, jeżeli chcesz, to kup, ale na moje nie daję gwarancji, że odkoduje Tobie kanały premium.

Pozdrawiam <<<SZYCHA>>>
  • Pomocny post
    #6 2152953
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Krzyszek napisał:
    Mam taki o to problem w jednym pokoju odbieram C+ przez dekoder General Instrumen CFT 2100 z kabla UPC
    Chciałbym aby także odbierać w drugim co musze zrobić ???

Chcesz oglądać te programy niezależnie ?

Oczywiście tuner jest zarejestrowany u operatora - podobnie jak terminale C+ P1 czy P2 (dokładnie klucz) - dlatego samym tunerem nie odbierzesz programu.

Pzdr
  • #7 2196621
    Krzyszek
    Poziom 11  
    a wiec co sugerujesz Kasprzyk ???????
  • REKLAMA
  • #8 2199453
    Marcin91
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Witam, aby móc oglac na drugim TV najprościej podzielić sygnał na wyjściu z dekodera , moje pytanie jak jest podlaczony dekoder do TV Euro , czy koncentryk , jeżeli Euro , to rozgałęźnik EURO , i potem kablem np. mikrofonowym idzie do drugiego TV czyli EURO -2 RCA , a jeżli koncentryk to rozgałęźnik nisko stratny i po problemie ... polecam telmoroskie z seri RM , pozdrawiam Marcin
  • #9 2199763
    szycha
    Poziom 17  
    Aby móc oglądać na 2 tv trzeba pokombinować.
    Pewnie mało z Was to wie, ale dekoder ten jest dziwnie zbudowany.
    Otoż, aby oglądać programy z dekodera po antenie trzeba szeregowo podłączyć tak jak video z tv z tym, że kanały będą przerzucane poprzez dekoder, a tv pełnitylko i wyłącznie funkcje monitora.
    Jest i 2 sposób. Antene podłączamy do WYJŚCIA tunera, zdekodowany obraz otrzymujemy po podłaczeniu tv z dekoderem przez przewód chinch-chinch, lub euro - chinch na wyjsciu można podłączyć dwójnik chinch i poprzez 2 przewody rca rozprowadzić sygnał na 2 tv.
  • #10 2200451
    Krzyszek
    Poziom 11  
    Marcin a czy nie będzie tak że jak ktoś przełącza kanaly na jednym dekoderze to u mnie też sie będą zmieniać ???????????
  • #11 2200485
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Krzyszek napisał:
    Marcin a czy nie będzie tak że jak ktoś przełącza kanaly na jednym dekoderze to u mnie też sie będą zmieniać ???????????

Dokładnie tak - takie rozwiązanie nie daje możliwości niezależnego oglądania programów (to co ustawisz na tunerze, będzie rozsyłane dalej)

Niestety nie ma (lub nie znam) innej możliwości niezależnego odbioru - oprócz wykupienia następnego tunera.
    Pzdr
  • #12 2200523
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 2200622
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Cytat:
    Proonuje sprobowac sie dogadacv z monterami od Twojej kablowki sposob najszybszyjszy i japewmiejszy a uwiwerz ze oni tak samo nie lubia swojego pracodawcy jak my :)

To może nie przynieść oczekiwanych rezultatów - w przypadku terminali P1, P2 (w mojej sieci) operator może wydawać do woli klientowi takich urządzeń - jednak klucz jest aktywny przez kilka dni, w tym czasie klient ogląda C+ a operator musi zgłosić go do centrali C+, po aktywacji operator płaci pieniądze do C+ i ściąga je od klienta - także na pewno nie zrobi Tobie, czy mi takiego prezentu ;) .

Pzdr
  • #14 2202078
    starter55
    Poziom 24  
    Ocena: 103
    Ja proponuje co innego
    Kup drugi dekoder i poczytaj o scharingu.
  • #15 2203141
    Krzyszek
    Poziom 11  
    mam już ten drugi dekoder !!
    a na czym mniej więcej polega ten scharing
  • REKLAMA
  • #16 2203866
    szycha
    Poziom 17  
    Nie ma możliwości, zrobić sharingu na dekoderach z kablówki, kolega starter55 chyba nie za bardzo jest w temacie i tak napisał.
  • #17 2205571
    starter55
    Poziom 24  
    Ocena: 103
    Zobaczyłem sygnał syferki - i pomyślałem o scharingu.
    Tu chodzi o sygnał nie o kartke.
    @krzysiek ale jak masz już net i drugi dekoder (jeszcze zależy jaki) to możesz o tym pomyśleć znajdziesz na naszym forum odpowiednie linki na odpowiednie fora :D
    Pozdrawiam i sorki za nieprzeczytanie do końca postów
    @krzysiek w temacie sat moge Ci pomóc ale PW.
  • #18 2205629
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 135
    można też zrobić tak- na odbiorniku Texas Instruments wybrać kanał, gdzie jest cyfra +, i...postawić jakąś książkę, żeby nikt kanału nie zmieniał, a pilota głęboko do szuflady :)
    natomiast na kablu z kablówki założyć rozgałęźnik z trzema wyjściami- jedno wyjście do anteny telewizora1, drugie do telewizora2, trzecie do dekodera kablówki. I teraz tak- dekoder łączymy z telewizorem1 przy którym stoi kablami cinch. Z wyjścia RF dekodera prowadzimy kabel koncentryczny do telewizora2. I jeszcze na koniec pozostaje nam przy telewizorze2 zamontowanie jakiegoś przełącznika wejść antenowych..
    I sytację mamy taką- na głównym telewizorze odbieramy za pomocą jego własnego programatora wszystkie kanały kablówki, po przełączeniu na AV mamy c+.
    Na telewizorze2 odbieramy niezależnie inny dowolny kanał kablówki, po przełączeniu na kanał bodajże 38 i przełączeniu przełącznika wejść antenowych odbieramy c+.
    Możliwe są modyfikacje- obydwa odbiorniki podłączamy przez rozgałęźnik AV po niskiej częstotliowści do wyjścia dekodera. Ma to swje wady- na żadnym telewizorze nie będziemy mieć c+ w wersji stereo, większy kłopot z kablami ciągniętymi do telewizora2....
    Inna modyfikacja- na wyjściu dekodera (RF) rozgałęziacz antenowy, i do obu telewizorów wchodzimy z sygnałem cyfry na głowicę...wady- dodatkowy trójnik i dodatkowy, ręczny bądź inny przełącznik sygnału antenowego do telewizora1. Zalety- w obu telewizorach możliwość odbioru nicam-stereo :)
    Swoją drogą, czy pojawiły się w końcu dekodery Texas Instruments w UPC z wbudowanym dekoderem nicam ??

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dekoder General Instrument CFT 2100 podłączony do kabla UPC i chce odbierać Canal+ w dwóch pokojach. Propozycje rozwiązań obejmują zastosowanie rozgałęźnika (dwójnika) sygnału na wyjściu dekodera, co pozwoli na przesłanie tego samego programu do dwóch telewizorów, jednak bez możliwości niezależnego wyboru kanałów. Podłączenie może odbywać się przez złącza Euro lub RCA (Cinch), z użyciem niskostratnych rozgałęźników koncentrycznych lub euro. Zakup drugiego dekodera umożliwi niezależne oglądanie, ale wymaga rejestracji i aktywacji u operatora UPC, gdyż dekodery są powiązane z kluczem dostępu do kanałów premium. Dekodery General Instrument są trudne do zdobycia na rynku, a ich kompatybilność z lokalnymi częstotliwościami i listą programów jest ograniczona. Próby tzw. sharingu (współdzielenia sygnału) w sieci kablowej UPC są nieskuteczne i niezalecane. Alternatywnie można rozważyć modyfikacje instalacji antenowej i sygnałowej, np. rozgałęźniki z trzema wyjściami i przełączniki wejść antenowych, jednak nadal bez niezależnej zmiany kanałów na obu odbiornikach bez dodatkowego dekodera.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA