logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat złącza diagnostycznego Opel Corsa C oraz sprawdzony program do diagnostyki

Góral X 22 Kwi 2003 18:57 81628 88
Najlepsze odpowiedzi

Gdzie zdobyć działający program do diagnostyki starszych Opli i jak sprawdzić, czy prosty interfejs będzie z nimi współpracował?

Dla starszych Opli nie ma jednego uniwersalnego programu jak do VAG-a; w praktyce większość modeli obsługują dopiero Tech1/Tech2, a prostsze narzędzia działają tylko z wybranymi sterownikami [#198730][#2388251] Program Multec Monitor nadaje się tylko do aut z protokołem 160 bodów, głównie starych Kadettów, Vectry A i czasem Astry, więc nie jest to rozwiązanie do nowszych Opli; dla C16NZ ktoś potwierdził działanie WinALDL, które pokazuje m.in. sondę lambda, temperaturę, MAP, TPS, napięcie akumulatora, obroty i prędkość [#194794][#2426528] Żeby sprawdzić zgodność auta z takim softem, w gnieździe diagnostycznym trzeba zewrzeć piny A i B rezystorem 10 kΩ; jeśli po włączeniu zapłonu kontrolka zacznie szybko i nierytmicznie migać, to na tym pojeździe program powinien działać [#194794] Do samodiagnozy można też korzystać z kodów migowych, a jako prostszą alternatywę ktoś polecał Euroscan [#2427697][#2388251]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 194769
    Góral X
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Sądzę, że na temat VW i VAG-a zostało już wszystko powiedziane na tym forum. Czas więc może najwyższy zająć się np. oplem 8O .
    Na jakiejś ruskiej stronie znalazłem schemat interfejsu do opla, jest podobny do znanego nam już dla VAG-a (na MAXIE 232) ale jeszcze bardziej prosty. Były tam też dema dwóch programów (byłem zachwycony, co to nie znalazłem) ale tak samo szybko się rozczarowałem.
    Te dema wogóle nie działają. Jest to tylko po kilka zrzutów z programu :( .
    No i teraz problem, skąd wziąść działający sofcik ?

PS.
    Jeżeli kogoś interesuje schemat interfejsu niech da znać - umieszczę go na forum.

Pozdrawiam :)
  • #2 194774
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Oczywiście że to interesujące. Wrzuć go jako załącznik.
  • #3 194776
    monterek3
    Poziom 16  
    Ocena: 53
    A mnie interesuje :D

Pozdrawiam

Wojtek
  • #4 194794
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 194884
    Góral X
    Poziom 15  
    Schemat interfejsu
    Załączniki:
    • Opel adapter.jpg (23.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 194896
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 194924
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 194960
    Góral X
    Poziom 15  
    U nas raczej nieprzydatne :)
  • #9 194968
    fachman
    A mnie osobiście ten Multec Monitor bardzo interesuje, jest szansa że ktoś się ze mną nim podzieli?
  • #10 195125
    SiwusGSM
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Do starych opli wystarczy zworka między A-B. Po włączeniu zapłonu
    zacznie błyskać kod wejścia- 12 trzy razy (1błysk przerwa 2błyski i tak trzy razy)
    A potem błyska kod usterki np: 34(3błyski przerwa 4błyski i tak trzy razy)
    Kody usterek też gdzieś tu som :D
    Mnie również interesuje Multec Monitor , jakiś schemat podłączenia...
  • #11 195406
    kkracz1
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    mam takowy w pełnej wersji
  • #12 195559
    Janek Bień
    Poziom 18  
    Ocena: 82
    bądż kolegą i sie podziel
  • #13 195780
    Góral X
    Poziom 15  
    Janek ma racje - weź się podziel :(

PS.
    Mój adres - ( jakby znalazła się jakaś dobra dusza ) :)
    tadekkos(_at_)poczta.onet.pl
  • #14 195877
    mario
    Poziom 15  
    Ocena: 51
    No weź się i podziel !!!!
  • #15 195910
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 195917
    fachman
    -->kkracz1
    wobec duuużego zainteresowania twoim programikiem dostaniesz extra 300pkt odemnie za fatygę, a pliczek za kilka dni usuniemy aby nie podpaść nikomu.
  • #18 196298
    wijar
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    witam ja coś mam do naszego poczciwego poldka mogę wam podesłać widzę że to zaczyna być rarytasem
  • #19 197078
    DAREN
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam!
    Dam to co mam.
    Pozdarawiam Darek.
    daren(_at_)inetia.pl
    Załączniki:
    • mpfi -fso.rar (43.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 197268
    fachman
    A jak wygląda interface do tego sofciku? może ktoś dorzuci schemacik face do Poldka?
  • #21 197316
    Janek Bień
    Poziom 18  
    Ocena: 82
    domyslam sie ze interfejsik bedzie taki sam jag do opli
    standard transmisji ALDL
  • #22 197368
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 197409
    MAJSTEROS
    Poziom 16  
    Ocena: 76
    Myślę że autor nie będzie miał za złe
    Załączniki:
    • MULTEC.rar (5.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 197526
    fachman
    A ja cały czas czekam aż ktoś podrzuci sofcik do Opli działający na tym interfejsie ALDL na MAXie.
  • #25 197625
    bartski
    Poziom 2  
    Ocena: 4

Witam wszystkich! Jestem zainteresowany schematem interfejsu i oprogramowaniem dzialajacym! Posiadam duzo materialow ktorymi mogłbym sie wymienic! Nie bede nic mowil jakie materialy posiadam!

Chetnych wspolpracy zapraszam na priv!
    POZDRAWIAM!! :twisted:

bartski@interia.pl

--==BarT==--
  • #26 198016
    danko
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam!!!

wkońcu ktoś poruszył temat Opli, to są bardzo dobre auta i jestem z Astry bardzo zadowolony. Przydała by mi się taka przystawka diagnostyczna.

ELEKTRODA THE BEST
    pozdrawiam!!! :)
  • #27 198190
    Kuba_25
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    A próbował ktoś tego programu:
    Załączniki:
    • opel-oprogramowanie.exe (46.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #28 198285
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #29 198399
    Góral X
    Poziom 15  
    Fachman - ten " kkracz" to się chyba tylko chwalił.( ja za 300 pkt.to bym całego twardziela przesłał )

Pozdrawiam
  • #30 198417
    Kuba_25
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    elektrit napisał:
    Jest to demo ze strony "Bosch-Serwis Tuchołka i Schmidt"Nie działa-na interfejsie nic się nie dzieje,tzn jest jakaś próba stymulacji ,ale np.Tech się łączy całkiem inaczej.

Mam też wersję pełną tylko nie mam jak sprawdzić czy działa.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu złącza diagnostycznego oraz oprogramowania do diagnostyki samochodów Opel, zwłaszcza modeli Corsa C i starszych. Uczestnicy wymieniają się informacjami o interfejsach diagnostycznych opartych na układzie MAX232 oraz prostych zworkach (np. rezystor 10 kΩ między pinami A i B) stosowanych w starszych modelach Opla (Kadett, Vectra A, Astra). Wskazano, że dostępne programy demo, takie jak Multec Monitor, GMTool, OBD2 GM/ISO czy WINALDL, często nie działają poprawnie lub obsługują jedynie wybrane protokoły i modele, głównie produkcję GM australijską i amerykańską. Brakuje natomiast kompleksowego, działającego oprogramowania diagnostycznego dla Opla porównywalnego do VW-Tool czy Tech2. Tech2 i CDIF2 to rekomendowane urządzenia do pełnej diagnostyki Opla, jednak są drogie i trudno dostępne. Użytkownicy poszukują schematów interfejsów i działających programów, ale większość dostępnych rozwiązań ogranicza się do odczytu i kasowania kodów błędów, bez pełnej diagnostyki parametrów silnika (np. obroty, temperatura, sonda lambda). Wspomniano także o protokole transmisji ALDL i standardzie K-L, a także o problemach z kompatybilnością oprogramowania z różnymi rocznikami i modelami Opla. Wskazano, że w Polsce nie ma jeszcze dedykowanego, skutecznego softu do Opla, a diagnostyka wymaga często użycia oryginalnych narzędzi serwisowych lub drogiego sprzętu. Poruszono także temat kodów błyskowych i ich interpretacji oraz dostępności tabel błędów. Wskazano strony i źródła, gdzie można znaleźć dodatkowe informacje, jednak podkreślono, że pełna diagnostyka Opla pozostaje wyzwaniem ze względu na brak uniwersalnego oprogramowania i interfejsów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA