logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sformatować dysk z poziomu BIOS-u? Jakie komendy wpisać?

jaxon25 04 Sty 2006 12:14 1896 24
REKLAMA
  • #1 2145143
    jaxon25
    Poziom 11  
    Jakie komendy wpisuje sie w biosie aby sformatowac dysk
    Help me :?: :)
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę podawać wszystkie dane nikt tu nie jest wróżką inaczej post do kosza!

• REKLAMA
  • #2 2145155
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    A odkiedy w biosie wpisuje się komendy?
  • #3 2145156
    profesore
    Poziom 15  
    Ocena: 28
    no pomożecie ale nietrzeba to wpisywać bo niektóre biosy mają taka opcje niskiego formatowania ale zdażyło mi sie to widzieć w zabytkowym kompie 200 Hz intela i najnowszej płycie bodajże abita , po za tym to niewpiszesz komendy w biosie :)
  • REKLAMA
  • #4 2145171
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Jeśli kolega ma na myśli DOS oto komenda format c: "zatwierdza ENTER"
  • #5 2145181
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    Tylko jeśli założono na nim partycję i jeśli formatować chcemy dysk C :)
    Może kolega staranniej opisze z czym ma problem
  • #6 2145193
    jaxon25
    Poziom 11  
    nie chodzi bios tylko poprostu formatowanie dysku.wrzucam plytke z 98 wybieram opcje start cd whit ... i jest ekranik gdzie mozna wpisywac komendy.wpisuje d: potem format c: i wyskakuje invalid comend czy cos tam.wiem ze jeszcze byla jakas komenca cd winme: ale ona niedziala :/
  • #7 2145203
    wrkq
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    ładujesz
    a:>d:
    d:>cd win98
    [nie działa cd winme bo to cd od win98 a nie ME]
    d:\win98>format c:
    Czy sformatować dysk c?[T/N]t
    [i tak dalej...]
    Jak sformatuje wpisz
    d:\win98>setup

EWENTUALNIE JESLI NADAL NIE DZIAŁA

ładujesz
    a:>format c:
    Czy sformatować dysk c?[T/N]t
    [i tak dalej...]
    Jak sformatuje:
    a:>d:
    d:>cd win98
    d:\win98>setup
  • #8 2145209
    SaraniS
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Z tego co widze, system po prostu nie umie znalezc programu format.com, dlatego twierdzi, ze polecenie jest nieprawidlowe. O ile sie nie myle, ten program jest automatycznie ladowany na ramdysk [A] - to jest ten, na ktorym sie znajdujesz bezposrednio po wystartowaniu w ten sposob komputera. Poza tym program ten jest chyba w katalogu win98 na plycie, ale nie mam pewnosci - ani plyty by sprawdzic.

EDIT No tak, Kol. wrkq mnie uprzedzil ;)
  • REKLAMA
  • #10 2145245
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Jak już zostało wspomniane potrzebna będzie dyskietka startowa z Win98 i z jej pomocą odpala kolega komputer i zaznacza w BIOS bootowanie właśnie z A: po czym zatwierdza zmiany w BIOS'ie i restart komputera. Po załadowaniu plików z dyskietki na wirtualnym dysku wpisuje: format <dysk:> /u i zatwierdza ENTER Parametr /u usuwa wszystkie dane z tym trzeba się liczyć lub format <dysk:> ENTER
    Dale kolega postępuje zgodnie ze wskazówkami na ekranie monitora.
  • #11 2145685
    jaxon25
    Poziom 11  
    no i znikly wszystkie dane i dysk
    instalowalem 98 i podczas instalki zapytal sie czy chce formatowac 1dysk.sformatowal i zrobil mi dwie partycje.1 2gb 2-70ponad.po instalce sprawdzam w moim komputerze mam tylko dysk c z 2gb.
    Co robic help
    p.s.jest jakis program do robienia partycje w winnie??
  • #12 2146195
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    O Boze, zerknales chociaz na link podany przez kolege @KKK? Masz tam opis uzywania fdiska - pewnie cos zle zrobiles.

Tak mozna pod Windows, np. partition magic, opisu poszukaj na KFD forum.
  • REKLAMA
  • #13 2146823
    yo.tony
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Jak wyżej, Partition Magic, ostatnio znalazłem program Partition Expert (moim zdaniem jest lepszy, szybszy i ma mniej problemow z dyskami na USB). Jesli zalezy ci na odzyskaniu danych to uzyj szybkiego formatowania dysku d pod windowsem i programu np. GetDataBack (wersja odpowiednia dla formatu partycji).
  • #14 2149128
    jaxon25
    Poziom 11  
    yo.tony napisał:
    Jesli zalezy ci na odzyskaniu danych to uzyj szybkiego formatowania dysku d pod windowsem i programu np. GetDataBack (wersja odpowiednia dla formatu partycji).

ok udalo mi sie odzyskac dane z tym,ze to sa same foldery dziwnie oznakowane.Co mam teraz znimi zrobic?
    Ktos sie bawil juz getdataback?
  • #15 2150413
    yo.tony
    Poziom 15  
    Ja sie bawiłem w GetDataBack wielokrotnie. Fakt foldery mają pozmieniane nazwy, ale tylko na najniższym poziomie. Na wyższych poziomach powinno być już normalnie. Gorzej z plikami które mialeś na najniższym poziomie (czyli np. C:\*.*) ich możesz nie odzyskać. Czy sie da tego nie wiem bo ja odzyskiwalem glownie filmy, a one zawsze znajdują sie w jakimś folderze. Co do tych katalogow to musisz znalezc opcje "save". Tam zaznaczysz co chcesz zapisać i gdzie (najlepiej na dysku z którego nie odzyskujesz danych). Zapisywanie troche potrwa, później w tych folderach (w zależności od zawartości) jeśli pamietasz jak sie nazywal to przywracasz nazwy ręcznie :_) HEHEH
    Mam nadzieje, że pomogłem.
    Powodzenia!
    Jesli ktoś jeszcze moze cos dopisać odnośnie używania programu GetDataBack, to byłoby fajnie.
  • #16 2150960
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    niwiem czy dobrze rozumiem ale najpierw robiles formata at eraz odzskujesz po nim dane??? przeciesz to bezsensu
  • #17 2151324
    jaxon25
    Poziom 11  
    no niestety dysk sie sformatowal sam przy instalce 98.myslalem ze da sie jeszcze cos odzyskac
  • #18 2151661
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    jaxon25 napisał:
    dysk sie sformatowal sam przy instalce 98

Dysk się nie formatuje sam. Dysk formatuje użytkownik. Czy przypadkiem nie było tak, że przed instalowaniem Windows 98 na dysku były dwie partycje, z których jedna była NTFS a druga FAT32? Jaki system był na tym dysku przed instalacją W98?
  • #19 2151935
    jaxon25
    Poziom 11  
    tak byly dwie partycje po sformatowaniu otrzymalem jedną o 2gigowej wielkosci reszty nigdzie nie bylo.przed instalacja byl xp.co do rodzaju dyskow przed formatowaniej niemam pojecia nie sprawdzalem.
  • #20 2152114
    yo.tony
    Poziom 15  
    Skoro wcześniej był xp to pewnie były to NTFSy. Dobrze byłoby znać wielkość twojego dysku, domyślam się że 2GB to o wiele mniej niż możesz z niego wyciągnąć. Staraj sie o dokładniejsze opisy. Dowiedz sie jaki masz dysk, jakie masz partycje. Na pewno już ściągnąłeś partition magic.

Moja rada na przyszłość: najpierw poznaj system i temat do którego się zabierasz.
  • #21 2153712
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    jaxon25, teraz musisz podjąć decyzję, co chcesz zrobić? Masz do wyboru następujące możliwości:
    1. próba odzyskania danych z dysku;
    2. próba przywrócenia stanu sprzed zabawy formatowaniem;
    3. zainstalowanie nowego systemu (musisz wybrać, jaki system chcesz mieć) na dysku świeżo przygotowanym do pracy.
  • #22 2154778
    jaxon25
    Poziom 11  
    1.tak
    2.niekoniecznie
    3.xp
    bawilem sie get data back,ale otrzymalem mnostwo folderow dziwnie oznakowanych.co z nimi zrobic?jest jakis inny prostszy prog do odzyskiwania?
  • #24 2155228
    jaxon25
    Poziom 11  
    macie instrukcje do pc inspektora?

Dodano po 1 [godziny] 32 [minuty]:

mam problem,bo mam 80gigowy dysk a pokazuje mi w sumie 74gb.co zrobic w tym przypadku?
  • #25 2157990
    yo.tony
    Poziom 15  
    ...cieszyć sie, niektóre dyski pokazują mniej.

Napisałem wcześniej co trzeba zrobić z tymi dziwnie oznakowanymi folderami.
    Jeśli chcesz sie dowiedzieć jak korzystać z PC Inspektora to zajrzyj do pomocy tam wszystko powinno być najlepiej opisane. Każdy program, tym bardziej te sprzedawane w pudełkach, mają dokładną dokumentację.

Rozumiem, że chcesz odzyskać pliki. Najpierw musisz mieć dysk na który je zapiszesz.
    Moja rada... zainstaluj windows XP i zapomnij o przeszłości.

Podsumowanie tematu

✨ Formatowanie dysku nie jest możliwe bezpośrednio z poziomu BIOS-u, ponieważ BIOS nie obsługuje komend formatowania. Formatowanie wykonuje się z poziomu systemu operacyjnego lub środowiska DOS, np. za pomocą dyskietki startowej Windows 98. Typowa procedura to uruchomienie komputera z dyskietki startowej (boot z A:), przejście do katalogu z plikami instalacyjnymi (np. d:win98) i wpisanie komendy format c: potwierdzonej klawiszem ENTER. Parametr /u przy formatowaniu wykonuje formatowanie niskiego poziomu (pełne usunięcie danych). Po formatowaniu można uruchomić instalację systemu wpisując setup. Problemy z komendą format mogą wynikać z braku pliku format.com w aktualnym katalogu lub ścieżce. W przypadku problemów z partycjami i utratą danych po formatowaniu i instalacji Windows 98, zalecane jest użycie narzędzi do zarządzania partycjami, takich jak FDISK, Partition Magic lub Partition Expert. Do odzyskiwania danych po formacie polecany jest program GetDataBack, który jednak może generować foldery z nieczytelnymi nazwami, wymagającymi ręcznej korekty. W przypadku dysków o większej pojemności niż widoczna (np. 80 GB pokazuje 74 GB) jest to normalne zjawisko wynikające z różnic w sposobie liczenia pojemności. Zaleca się dokładne poznanie systemu plików i konfiguracji dysku przed formatowaniem oraz posiadanie kopii zapasowych danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA