logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HDD 2,1 GB z 1999 r. – formatowanie działa tylko na jednym komputerze z lat 90.

cjerzy1 15 Gru 2005 20:11 1198 7
REKLAMA
  • #1 2086807
    cjerzy1
    Poziom 20  
    Ocena: 78
    Jakie mogą byc przyczyny, że dysk twardy na jednym kompie daje się sformatować i podzielic na partycje a na innym nie. Proszę podac mi jak najwięcej informacji na ten temat. Nadmieniam, że dysk jest mały (2,1 GB z 1999 r.) a komputery na których je instalowałem pochodzą z 1997 i 1999r. Może coś trzeba w Biosie poprzestawiać, jeżeli tak, to proszę o podpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 2086846
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    W biosie możesz użyć autodetekcji dysku lub zostawić na Auto.Zmień taśmę od dysku.Podaj coś bliżej na temat kompa.
  • REKLAMA
  • #3 2086969
    cjerzy1
    Poziom 20  
    Danych płyty głownej nie znalazłem, ale na układzie scalonym Biosu odczytałem nastepujące dane:AMIBIOS 586 1985-95 AMERICAN MEGATRENDS H046455. Dodam że komp ma tylko 32 MB RAMu i procesor 166 MHz. Jak te dane cos Panu dały to proszę mi udzielić dalszych informacji. Z góry dziękuje i pozdrawiam.
  • #4 2087001
    sq8lst
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Zobaczy czy dysk jest wykrywany przej BIOS
    jeśli nie to
    - jeżli dysk jest na jednej taśmnie z inny dyskiem lub napadem sprawdzi czy jeden jest na master a drugi na slave
    - posluchaj czy glowice nei biją po ogranicznikach

partycje zrobione na innym komputerze sa widziane prze drugi komputer ?
    jakim programem ustawiasz partycje niektore do szybkiego tworze partycji moga sprawiac problemy najlepij uzyc fdisk lub ranisha
  • REKLAMA
  • #5 2087004
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Tak jak pisałem,w pierwszej zakładce biou ustaw dysk na AUTO.Jak taśma dobra to powinien "zatrybic".Dysk ma ustawione partycje i sformatowany? Jeśli nie odpal kompa z dyskietki np.win98,jak nie masz takowej to jest tu:
    http://www.bootdisk.com/
    Jak się wgra dos,uruchamiasz Fdisk'a ,zakładasz partycje,restart i formatowanie dysku.
  • #6 2087012
    adjar
    Poziom 24  
    Ocena: 43
    Napisz troche wiecej konkretow. Na tym kompie, gdzie sie nie daje sformatowac - bios go wykrywa? Czy komp wogole dysku nie widzi? Jak sie zachowuje, co pisze podczas prob formatu itd? Bo bez tego nie bardzo wiadomo o czym gadamy:)
  • #7 2092241
    cjerzy1
    Poziom 20  
    Podaję kolejne dane: w Biosie w zakładce master dysk ustawiam na auto, następnie wgrywam dyskietkę startową, po wejściu do FDISK ukazuje się komunikat że nie ma żadnego dysku, tzn tak jakby go Bios nie wykrył a CDROM wykywa, który to jest połączony tą samą taśmą z HDD. Przypominam, że ten sam HDD na innym kompie został prawidłowo sformatowany, podzielony na partycje (Fdiskiem), nawet udało mi się zainstalować Win98 bez żadnych problemów. Czekam na dalsze porady i z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #8 2093884
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Ustaw w tym dysku zworki na Master i podepnij ten dysk , jako jedyne urządzenie na taśmie . CD-ROM na ten czas odłącz wogóle od taśmy .
    Pozdrawiam .

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dysku twardego o pojemności 2,1 GB z 1999 roku, który można sformatować i podzielić na partycje tylko na jednym z dwóch komputerów z lat 90. Komputer, na którym formatowanie nie działa, posiada BIOS AMIBIOS 586 (1985-95) firmy American Megatrends, 32 MB RAM i procesor 166 MHz. Dysk nie jest wykrywany przez BIOS podczas próby formatowania za pomocą FDISK, mimo że na tym samym kablu taśmowym działa napęd CD-ROM. Sugerowane rozwiązania obejmują ustawienie dysku w BIOS na tryb AUTO lub autodetekcję, sprawdzenie ustawień zworki dysku (Master/Slave), podłączenie dysku jako jedynego urządzenia na taśmie oraz wymianę kabla taśmowego. Zaleca się także użycie narzędzi systemowych takich jak FDISK uruchamianych z dyskietki startowej DOS lub Windows 98. Problemy mogą wynikać z nieprawidłowej konfiguracji BIOS, konfliktów na taśmie IDE lub uszkodzenia sprzętowego dysku lub kabla.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA