logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony CPD E400P - zwężający się obraz i migotanie ekranu, jak naprawić?

Archive 04 Sty 2006 13:45 1017 1
REKLAMA
  • #1 2145401
    Archive
    Poziom 2  
    Jestem totalnie zielony na polu elektroniki lecz chciałbym opisać mój poroblem i zadać zwiazane z nim pytania.
    Mam model wyprodukowany w 2001 r. i bardzo jestem z niego zadowolony. Jednakze około 2 miesięcy temu przy bootowaniu i przed logowaniem do systemu obraz na ekranie (ciągle czarny) zwężał sie na chwile bo bokach ekranu (co kiedys nie wystepowało), jednakże później już przy logowaniu obraz był poprawny. Nie zwracałem na to więc większej uwagi a monitor poza tym działał poprawnie.
    Około paru dni temu obraz zwęził się na stałe. rozszerzyłem pole obrazu za pomocą osd i było dobrze. do wczoraj. wczoraj włączenie osd spowodowało migotanie ekranu (gdy tylko wcisnąłem przycisk migotało) i gdy ustawiłem na nim rozszerzenie ekranu z powrotem obraz się kurczył. tak samo z kontrastem. ustawił sie samoczynnie bardzo wysoki kontrast. i tez nie dał się zmienić.

Pytanie 1: czy jest to jakiś poważny problem i czym może być spowodowany?
    Pytanie 2: czy jest to problem usuwalny?
    Pytanie 3: czy opłacalna jest naprawa monitora (czyli ile mogę za niego zapłacić) czy też lepiej kupić nowe CRT lub LCD Samsunga?

BTW mam w Poznaniu autoryzowane centrum Sony i gdy do nich zadzwoniłem pracownik powiedział, iż sie nie spotkał z takim problemem.
  • REKLAMA
  • #2 2147945
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Pewnie da się naprawić.
    Co do kosztów to na pierwszy rzut oka w normalnym serwisie ok 120zł,
    w serwisie Sony pewnie ze 250.
    Czy się opłaca? Zdecyduj Sam.
    Pozdrawiam.
REKLAMA