logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY CPD E400P - obraz skacze po przewróceniu monitora, co robić?

GramiYoe 01 Kwi 2006 23:59 1161 5
  • #1 2484010
    GramiYoe
    Poziom 12  
    Witam....

jakis tydzien temu przewozilem monitor, niestety bylo ostre hamowanie i monitor sie przewrocil... :(
    Od tamtej pory co jakis czas monitor pyka i strzela: obraz sie zmiejsza a potem strzela powieksza sie i wraca do normy. Wszytko trwa jakas 1 sekunde i powtarza sie raz losowo na jakies 15 minut do godziny.

Co z tym zrobic...? Nie jestem elektronikiem wiec sam tego nie naprawie...
    Czy to grozne i czy konieczna jest naprawa (poza tymi pyknieciami obraz jest ok)? Jesli tak to czy ktos moglby mi to naprawic w W-wie? i ile by to kosztowalo

Pozdrawiam

Ps. monitor ma ok 4 lat, kineskop trinitron
  • #2 2488813
    shido
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    sprawdz sciezki moze byc złamana płyta w okolicy hota
  • #3 2534892
    rubin714
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    obawiam się, czy coś się nie porobiło w dziale elktronowym kineskopu
  • #4 2539868
    GramiYoe
    Poziom 12  
    Mały Update.....

Na dzień dzisiejszy monitor strzela troche rzadziej, ale doszły do tego dziwne syki i trzaski przy włączaniu i wyłączaniu monitora, oraz czasami widać jakieś takie iskry "biegające" po dolnym drucie zamocowania kineskopu....

Co Wy na to?

Pozdrawiam
  • #5 2546671
    shido
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    sprawdż masę kineskopu
  • #6 2547546
    Zlad Kopcirurka!
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    ja mam identyczny problem z monitorami likom (ten juz na dobre eksplodował) i przyniosłem nowy - fujitsu też pstryka lososowo, nie wiem od czego to może graficzna karta

w likomie zaniknął obraz i zaśmierdziało okazało sie ścieżka przy jednym kondensatorze szlag trafił to zlutowałe i chodził tydzień aż z tyłu coś eksplodowało i biały dym poszedł (da sie naprawić? bo bałem się właczać ponownie)
REKLAMA