logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zacząć z mikrokontrolerami? Wybór, ceny, programowanie, kompilator

mikszy5 05 Sty 2006 13:23 4251 37
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak zacząć naukę mikrokontrolerów: jaki układ, programator, język i kompilator wybrać na Windows XP?

Na początek wybierz ATmegę8 w obudowie DIP28, ewentualnie ATtiny2313; oba były polecane jako tanie układy do nauki, a ATmega8 kosztowała około 8 zł, ATtiny2313 około 7 zł [#2148948] [#2148879] [#2184600] Nie musisz od razu kupować drogiego programatora: wystarczy prosty ISP/STK200 na LPT z kilku przewodów i elementów, zwykle za ok. 10–20 zł, a gotowe ISP z Allegro były podawane około 25 zł [#2148879] [#2150564] [#2149883] [#2160067] Do programowania nie trzeba asemblera; najłatwiejszy na start jest Bascom, ale jeśli wybierzesz C, użyj WinAVR/avr-gcc [#2148879] [#2150643] [#2150564] W nowszym WinAVR po instalacji w Programmer's Notepad masz od razu opcje make clean, make all i make program, a plik Makefile można wygenerować narzędziem Mfile [#2150564] Kup wersję w obudowie, którą da się włożyć do podstawki, bo to ułatwia naukę i lutowanie [#2179597] [#2184600]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 2148668
    mikszy5
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam Mam kilka pytanie chce zacząć przygodę z mikrokontrolerami i moje pytania są takie:
    1. Jak na początek radzicie kupić mikrokontroler i jaka jest jego cena nie potzrebóje strasznie skomplikowanych programów. Potzrebój etaki do nauki co bym mógł sterowac np 2 silniczkami lub diodami:D
    2. Gdzie moge kupić programator i jaka jest jego cena
    3. nie wiem w jakim języku musze programowac wydaje mi się chyab ze asemblerze:?: ale niewiem i potrzebóje jakiś kompilator do tego języka najlepiej (link do niego) (mam windows XP Profesional).

Pozdrawiam Mikszy5:D
  • REKLAMA
  • #2 2148879
    Michał~88
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam
    Z mojego punktu widzenia radzę kupić mikrokontroler ATTiny 2313.
    Jego cena to max 7 zł. To nie jest duży wydatek.
    Programator jest banalnie prosty. Parę kabelków jeden do portu drukarki drugi do portu joystick (dżojstik). Nie jest potrzebny żaden programator.
    Bez problemu obsłuży silniczki dwa i diody nawet przez komputer poprzez port RS232.
    Programator to podłączenie paru przewodów do podstawki i 4 kondensatory.
    Jeśli chcesz wiedzieć więcej napisz na e-maila. Jeśli nawet chcesz zrobię ci płytkę za parę złoty.
    A co do języka to ja korzystam z Bascoma. Wersja demo Bascoma idzie ściągnąć ze strony internetowej http://www.bipom.com/bascomavr_down.shtm
    Idzie zapisać do 2 kB pamięci wewnętrznej RAM. Ponieważ Attiny2313 ma 2 kB pamięci. Więc to nie problem.
    Pozdrawiam :D:D
  • #3 2148893
    mikszy5
    Poziom 12  
    Za parę złotych to zanaczy ile:?:
  • #5 2148964
    mikszy5
    Poziom 12  
    No taka le to jest w C aja chce w jakimś prostzrym języku moze być Bascom( aha programuje w delphi ale chyba przez delphi to niemożna:?:)
    aha i jak dokładnie powinien się nazywac taki mikrokontroler:?:
  • #7 2149427
    mikszy5
    Poziom 12  
    Wkońcu po przeczytaniu tego wszystkigo stwierdziłem ż ewybiorę jednak ten C ale nie moge znaleźć nigdzie tego WinAVR-20040720 kompilatora tak jest w tym toutrialu . I czy był by ktos chętny do zrobienia mi programatora ale wramach rązsądnej ceny:D
  • REKLAMA
  • #9 2149775
    mikszy5
    Poziom 12  
    AL eczy macie jeszce jakąs teorie an temat mikrokontrolerów. I jakies artykóły na tema programatorów najlepiej ze zdjeciami i czy można kupic taki programator w sklepie elektronicznym:?: I jak by tak to podajcie cene:D
  • #10 2149819
    Januszcz22
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Proponuję żebyś dokładnie przejżał stronę http://www.patron.net.pl/konstruktorzy/AVR_tutorial.htm

Wspominał o niej waski78
    Masz tam trochę teorji, opis PROSTEGO programatora i przykładowe programy. Jeżeli nie przeraża cię lutownica to jesteś na dobrej drodze żeby ten programator wykonać.

Jeżeli naprawde chcesz więcej teorji to poczytaj forum było o tym NAPRAWDĘ SPORO więc tylko poszukaj.
  • #11 2149838
    mikszy5
    Poziom 12  
    Już stronke przeczytałem 2 razy:D ale nadal pytam z ciekawosci czy mozna kupić taki programator
  • #12 2149883
    Januszcz22
    Poziom 15  
    Poszukaj na allegro Programator ISP napewno znajdziesz około 25 zł tylko te z allegro są jeszcze wyposażone w układzik który o ile się nie myle zabezpiecza komputer.
  • REKLAMA
  • #13 2150564
    tajwoj
    Poziom 26  
    Ocena: 102
    Hej,
    Panowie. strona o której wspominacie jest bardzo, bardzo dobrym wprowadzeniem do AVR i GCC-AVR.
    Natomiast bezsensowne jest ściąganie starszej wersji środowiska tylko dlatego aby móc używać makr cbi i sbi i jeszcze chyba kilku rzeczy.
    Gdy był pisany ten tutorial, Programmer's Notepad po zainstalowaniu wymagał skonfigurowania "Tools " żeby wygodnie kompilować, czyścić i programować.

W nowej wersji WinAVR od razu po zainstalowaniu zakładka "Tolls" w menu programmer's Notepad zawiera pozycje:
    make clean - czyszczenie projektu przed ponowna kompilacją
    make all - kompilacja projektu
    make program - programowanie kostki.
    Do prawidłowego działania tych poleceń jest niezbędny prawidłowy plik Makefile.
    Utworzenie takiego pliku jest rzeczą trywialną jeśli użyjecie programu Mfile z katalogu c:/WinAVR/Mfile. Nie ma potrzeby kopiowania Makefile. Zreszta ikona Mfile powinna być na pulpicie.
    Natomiast co do programatora to zdecydowanie polecam Stk200.
    Koszt wykonania ponizej 10zł.
    Pozdrowienia
  • #14 2150643
    Michał~88
    Poziom 14  
    Koszt to około 10 zł. Pytałeś więc odpowiedziałem. Ja bym został przy 90S2313 na początek to dobre. Atmega 8 ma dużo do zaoferowania. Lecz czy początkujący wysteruje wszystkimi portami układu. Nie lepiej zacząć od podstaw jakie daje 90S2313 a nie rzucać się na głęboką wodę.
    Bascom jest sto razy łatwiejszy od C.
    Pozdrawiam
  • #15 2151457
    maxiu25
    Poziom 16  
    programy w baskomie zajmuja wiecej miejsca niz w c wiec lepiej uczyc sie c i asm a procesor to lepiej ATTINY2313 bo 90S2313 moze byc slabo dostepny
  • #16 2151521
    kaczepa
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    Polecam w pierwszej kolejności asm a potem C.Zazwyczaj programy na
    mikrokontroler nie sa zbyt duże a w asm łatwiej nad wszystkim zapanować
    Jeżeli piszemy programy duże to oczywiście lepszy bedzie C.Jeżeli chodzi o procesory to najlepsze sa te do których można zdobyć
    tanie płytki testowe , mam płytke na ktorej moge testować
    AVR i '51 - 40,20,8 pinowe , kupiłem pare lat temu i używam nadal.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #17 2151619
    genetix
    Poziom 24  
    Wiecie co, dywagacje nad wyższością C nad baskomem pojawiają się niemalże w co drugim temacie dot. MCU. Myślę, że trzeba to olać, gdyż jest to bicem piany....
  • #18 2152509
    mikszy5
    Poziom 12  
    Czyli ostatecznie który procesor i jak się anzywa ta najnowsza wersja tego kompilatora do C

Dodano po 13 [minuty]:

Im mam jeszcze takie pytanie czy jk mam taki mikrokontroler to musez go pzrylutowac do układu czy są jakieś może takie podstawki w które sie je w "czepia"

Dodano po 1 [godziny] 34 [minuty]:

imam jeszce takie pytanie
    Znalazłem takie mikrokontrolery mozecie mi pomuc w rozszyfrowaniu ich i powiedzci czy mi się mogą przydać:
    UL 1203 CEMI
    Tesla XL8 MH5400S
    UCA 64123 CEMI:D
  • #19 2152957
    Jacu$
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    :arrow: mikszy5

Na jakiej podstawie twierdzisz, że układ scalony UL1203 i dwa pozostałe to mikrokontrolery?
    Czy tak trudno wpisać w jakąś wyszukiwarkę ciąg znaków "ul1203" i przeczytać co to takiego? Twoje lenistwo i postawa roszczeniowa wobec kolegów z tego forum są tak ewidentne, że czekam na Twój następny post o treści: "czy ktoś mógłby się za mnie tego wszystkiego nauczyć?"
  • #20 2153015
    zumek
    Poziom 39  
    Ocena: 52
    Jacu$ napisał:

...
    Na jakiej podstawie twierdzisz, że układ scalony UL1203 i dwa pozostałe to mikrokontrolery?
    Czy tak trudno wpisać w jakąś wyszukiwarkę ciąg znaków "ul1203" i przeczytać co to takiego? Twoje lenistwo i postawa roszczeniowa wobec kolegów z tego forum są tak ewidentne, że czekam na Twój następny post o treści: "czy ktoś mógłby się za mnie tego wszystkiego nauczyć?"

No jeśli coś jest czarne i z plastiku , a na dodatek ma naście "nóżek" , to musi być mikroprocesorem , nie :?: :D
    Co do reszty , to zgadzam się z Tobą Jacu$

Piotrek
  • #21 2153060
    mikszy5
    Poziom 12  
    A wy od razu ajk zaczynaliściet to wszystko wiedzieliscie tak?? Jak tak no to hcyba musze zmienić forum bo tu widać że niechcecie pomagac poczatkującym
  • #22 2153289
    sharic
    Poziom 16  
    To co wygrzebałeś na wiele się nie nada .Tylko do muzeum, naprawde wstaw to do gablotki .Posłuchaj kol i przeskocz ten chistoryczny rozdział .Te wymienione przez Ciebie układy mają razem może 40 tranzystorów a Ty szukasz czegoś z paroma tysiącami.Zdobywanie wiedzy boli i kosztuje walcz dalej i niech moc będzie ...
  • #23 2153437
    mikszy5
    Poziom 12  
    To podajcie chociarz jaka jest pełna nazwa nowej wersji tego WinAVR bo nie moge znaleźć
  • #24 2153526
    kaczepa
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    mikszy5 włacz GG
  • #25 2154839
    mikszy5
    Poziom 12  
    Witam więc ostatecznie mam zamiar kupić atmega8
    Ale jak szukałem w internecie to znlazłem coś takiego
    ATMEGA 8-16AI TQFP32
    ATMEGA 8-16PI DIP28W

Czym to się różni i który jest lepszy dla mnie:?:

Mam problem ściągnołem z tych srewerów ten kompilator razy3 i zakażdym razem an koniec pojawia mi się taki błąd
    Załączniki:
    • Jak zacząć z mikrokontrolerami? Wybór, ceny, programowanie, kompilator ScreenHunter_35.jpg (16.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 2156413
    mikszy5
    Poziom 12  
    Ścignołem sobie wersje WinAVR-20050214
    CZy w tej wersji też trzeba coś ustawiać specjalnie i czy moge wyszs=ystko robić tak samo jak tu http://www.patron.net.pl/konstruktorzy/AVR_tutorial.htm :?:

Wtej wersii też misię pokazuje taki sam bład jak powyżej tylko jest line 700

A i zcy jak się kupuje mikrokontroler tąjest tam odrazu kość czy tzreb aja do kupić jeśli tak to z ile
  • #27 2157702
    Januszcz22
    Poziom 15  
    Nie do końca wiem o co ci chodzi z tą kością ale jeżeli chodzi ci o to czarne z dużą ilośćą nużek to to właśnie jest mikrokontoler.
  • #28 2158258
    mikszy5
    Poziom 12  
    Sorry pomyłka ja wiem co to mikrokontroler ale chodzi mi oto w co się "wczepia" mikrokontroler bo chyba nie trzeba go odrazu lutowac w układzie :?:
  • #29 2159585
    Januszcz22
    Poziom 15  
    Więc chodzi ci o podstawkę pod mikrokontroler. takie coś co wię wlutowuje w płytkę i w to wkłada się mikrokontroler. Jak już pewnie wiesz mikrokontroler przypomina wyglądem rużne inne elektroniczne rzeczy :) więc podstawki to jest dość uniwersalna sprawa. Musisz wiedzieć ile twój mikrokontroler ma nużek i czy są w rozsawie wąskim czy szerokim. I dobierasz podstawkę. Koszt to około 50 gr zwykła i jakieś 2 zł preczyjna.
  • #30 2159865
    mikszy5
    Poziom 12  
    oki dzięki chodzi mi o ATMEGA 8:D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy rozpoczęcia nauki mikrokontrolerów, wyboru odpowiedniego modelu, programatora, języka programowania oraz kompilatora. Na początek polecany jest mikrokontroler ATTiny2313 lub Atmega8 ze względu na niską cenę (około 7-8 zł) i prostotę obsługi. Do programowania można użyć prostych programatorów typu STK200/STK300 lub samodzielnie zbudowanych programatorów ISP, które kosztują około 10-25 zł. Programowanie mikrokontrolerów odbywa się najczęściej w językach Bascom (język wysokiego poziomu, łatwy dla początkujących) lub C, z możliwością użycia asemblera dla bardziej zaawansowanych. Do kompilacji polecany jest kompilator WinAVR (np. wersja 20050214), który współpracuje z narzędziem Programmer's Notepad i umożliwia wygodne zarządzanie projektem. Wskazano również tutoriale i materiały edukacyjne dostępne online, np. na stronie patron.net.pl. W kwestii obudów mikrokontrolerów, różnice dotyczą typu obudowy (DIP, TQFP) i liczby nóżek, co wpływa na łatwość montażu i dobór podstawek. Podstawki umożliwiają łatwe wkładanie i wyjmowanie układów bez lutowania. Cena mikrokontrolera Atmega8 w sklepie elektronicznym może być wyższa (około 22,50 zł), ale w sklepach internetowych można znaleźć tańsze wersje (około 7-8 zł). W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące rozróżnienia mikrokontrolerów od innych układów scalonych oraz zachęta do samodzielnego zdobywania wiedzy i praktyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA