logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Sanyo C20EE13EX Chassis A7-A20 zakłócena na obrazie

józek69 05 Sty 2006 17:41 1458 4
REKLAMA
  • #1 2149435
    józek69
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Witam.Mam do naprawy wyżej wymieniony tv usterka była dosyć błaha dioda pulsowała ale nie było startu odbiornika, po wymianie kondensatora 220u/50V telewizor wystartował .Problem mzakłzakłóceniaceniaj polega na tym że na treści obrazowej pojawiają sie jakieś zakłóceniazakłóceniaceniauzakłzakłóceniazakłócenia w formie nie regularnych paszakłzakłóceniaceniaw powyginanych linii,jest to mało widoczne.Elki w zasilaczy po stronie wtzakłzakłóceniaceniarnej powymieniałem stabilizatory 8V i 12V podstawiłem jednak sie nic nie zmieniło.Chwilami zakłóceniazakłóceniaceniauzakłzakłóceniazakłócenia zanikają wraz ze zmiana treści obrazowej a czasami się nasilają.Najbardziej sa widoczne na ciemnym tle .Co może być przyczyną tego faktu może ktoś spotkał się z czymś takim.Oczywiście pod kątem zimnych lutzakłzakłóceniaceniaw płyta jest sprawdzona.Pozdrawiam i czekam na sugestię.
  • REKLAMA
  • #2 2149491
    rtvszajda
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    Witam.
    Sprawdź filtracje napięć robionych z trafopowielacza, jak uważasz że z przetwornicy są OK.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2149496
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Wymień elektrolity w gałezi napięcia systemowego oraz filtrujące napięcie do wzmacniaczy wizyjnych.
  • REKLAMA
  • #4 2149597
    DziadzioMiecio
    Poziom 27  
    Ocena: 143
    Witam jesli zaklocenia obrazu sa okresowo to podepnij jakis sygnal na wejscie av jesli beda dalej to telewizor jesli nie, to twoja antena jest do kitu.
    Ja jak mam problem ze znalezieniem zaklucen to"radze" sie oscyloskopu ale mozna uzyc elektrolitu 10uf na 250v i podlutowac na galeziach zasilania w telewizorku i jak zaobserwujesz jaka kolwiek zmiane po przylutowaniu to wymieniaj elektorlity w tej glezi.
  • #5 2151460
    józek69
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Witam.Serdeczne dzięki za zainteresowanie moim problemem faktycznie na filtracji napięcia zasilania wzmacniaczy wizyjnych był uszkodzony kondensator 22u/200V.Po wymianie na nowy jest wszystko dobrze.Szczególne podziękowanie kieruje do kolegi Krzychu7 ,to jego podpowiedź była trafna .Tym samym zamykam temat i pozdrawiam.
REKLAMA