logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RECOR RC-4221PS - zorza kolorów po włączeniu, co może być przyczyną?

PiotrR. 06 Sty 2006 11:40 1047 3
REKLAMA
  • #1 2151876
    PiotrR.
    Poziom 2  
    Dzień dobry! Mam problem z telewizorem RECOR RC-4221PS. Mianowicie po wciśnięciu przycisku power na obudowie, pojawia się na ekranie jakby "zorza kolorów" na tle ciemnego ekranu. Telewizora nie uruchamiałem, gdyż nie chcę powodować dodatkowych uszkodzeń. Wcisnąłem tylko guzik power na obudowie. Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2152103
    modelmar7
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Objaw tęczy na kineskopie może być spowodowany złą pracą stopnia odchylania pionowego , może występować tak silne zawinięcie obrazu,które może być przyczyną uszkodzenia kineskopu (zciśnięta wiązka elektronów obetnie szyjkę) Napisz czy naprawiasz sprzęt zawodowo czy tak dla przyjemnosci.Jeżeli jest to telewizor klienta to zalecam ostrożność. Namagnesowany kineskop również daje taki objaw .Rozmagnesowuje się go pętlą rozmagnesowującą i od tego zacznij ,ale na wszelki wypadek zdejmij płytkę z kineskopu.
  • REKLAMA
  • #3 2152400
    PiotrR.
    Poziom 2  
    Telewizory naprawiam tak dla przyjemności. Chciałem jeszcze dodać, że w telewizorze tym przed wystąpieniem tej "zorzy kolorów" zwężał się obraz od góry i od dołu" (tak jakoś przez ostatnie pół roku). Jak Pan myśli, czy układ scalony TEA5101B umiejscowiony na płytce kineskopu może mieć na to jakiś wpływ? Zauważyłem, że płytka w miejscu tego układu scalonego jest mocno przyciemniona.
  • #4 2154412
    PiotrR.
    Poziom 2  
    Rozmagnesowałem kineskop i tęcza kolorów zniknęła. Wszystko jest teraz ok. Bardzo dziękuję za pomoc.
REKLAMA