logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG RE29FA34RB MC 036A - Szarpanie obrazu i zmiana kolorów po włączeniu TV

morlock 14 Maj 2007 23:14 1570 4
REKLAMA
  • #1 3885426
    morlock
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam szanownych Kolegów!
    Mam następujący problem: TV jak w temacie, po włączeniu na zimnym obraz szarpie na szerokość i w takt tego poszerzania zmieniają się kolory, tzn. robią się pionowe pasy jakby był namagnesowany (naprzemian kolory są różne - jakby tęcza ) w momentach normalnej szerokości obraz ma normalne kolory. Dodatkowo słychać ciche "dźwięczenie " tak jak przy zbyt wysokim napięciu na iskrowniku. po nagrzaniu szarpanie ustaje i obraz zostaje z tęcza. funkcja rozmagnesowanie nic nie daje. Regulacja S2 zmienia trochę szerokość i oczywiście intensywność dźwięczenia jak i układ pasów kolorowych. Totalne pomieszanie! Napięcia z przetwornicy stabilne i właściwe. Czy to może kineskop (A68QCP891X737) czy może trafo wn. bo objawy są trochę przyznam dziwne. regulacle focus działaja dobrze. sam już nie wiem ! :cry:
    pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 3885600
    tomcio
    Poziom 26  
    Ocena: 82
    Mam nadzieję, że pętle odłączyłeś.
    Ja bym jeszcze odłączył ostrość, może coś przebija.
    Pozdrawiam
    tomcio
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3885795
    morlock
    Poziom 12  
    Witam i dziękuję za zainteresowanie.
    Pętla jest odłączana przez przekaźnik, ale też odłączyłem. na stukanie w szyjke nie reaguje. ostrość wydaje się regulować normalnie ale jeszcze odłącze, tam są 2 focusy.z pionem nic się nie dzieje cały czas amplituda i liniowość jest ok i bez zmian. jeszcze pomierzę WN ,ale muszę z warsztatu przywieźć sondę . może to coś podpowie.
    pozdrawiam.
  • #5 3888760
    morlock
    Poziom 12  
    Po pomiarach . napięcia focus i S2 ok. Napięcie WN troszkę przysiada w momencie skoków szerokości ( po dokładnej obserwacji zauważyłem , że zmienia się też zbieżność linii-rozjeżdżaja sie ) po odpięciu anody, WN stoi jak drut! Focusy odpięte , siatka 2 też i dalej brzęczy. Wniosek - kinol. :(
    temat zamykam.
    dzięki za pomoc.
REKLAMA