logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak interpretować wyniki pomiarów tłumienności linii DSL?

benio4 06 Sty 2006 14:52 1176 3
REKLAMA
  • #1 2152544
    benio4
    Poziom 11  
    Witam
    Czy może ktoś mi coś napisać o pomiarach dsl i wartościach tłumienności
  • REKLAMA
  • #2 2153125
    Scull
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    W TP mówili mi, że w odległości powyżej 4 km kabla od centrali nie dadzą już DSL 2MB.
  • REKLAMA
  • #3 2153319
    pivvo
    Poziom 23  
    Ocena: 155
    Każdy modem ma program do pomiaru tłumienności toru ADSL jeśli będą instalować to takie pomiary wykonają a po zatym te wartości nie zawsze są stałe np. zamoknięcie kabla włączenie innego abonenta który może zakłócać swoim sprzętem kabel itp. (Pytanie nie do końca precyzyjne)
  • #4 2153474
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Scull napisał:
    W TP mówili mi, że w odległości powyżej 4 km kabla od centrali nie dadzą już DSL 2MB.

Tu nie chodzi o odległość lecz tłumienie w kablu, DSL-a nie chcą podłączać gdy przekracza 40dB. Mniej więcej wychodzi 10dB na każdy km kabli, ale sporo zależy od samej jakości kabli i przekroju żył w parach. U siebie na ~5km kabli mam tłumienie 50dB, jest to wartość podawana przez modem Lucent CellPipe (neostrada) i DSL-a nie chcieli mi podłączyć :(

W przypadku DSL-a nie ma za bardzo możliwości dokonać samodzielnie odczytu tłumienia w modemie, gdyż TPSA nie udostępnia abonentom haseł do konfiguracji modemów.
REKLAMA