logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić maksymalną prędkość DSL TP na wsi?

marcincygal 25 Sty 2008 11:45 3441 3
REKLAMA
  • #1 4733403
    marcincygal
    Poziom 2  
    Mam pytanie. Nie moge sie dogadać i czekam juz ponad rok aby TP sprawdziło mi jakie mogę mieć szybkie łącze. Mieszkam na wsi dosyc daleko od centrali więc wiem że za szybkie nie moge mieć. Ale jak mogę sprawdzić jakie to łącze moge mieć szybkie? Mam teraz DSL 250 a to dużo za mało do mojej pracy na necie. Czy jest możliwość aby to samemu sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #2 4733439
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    http://212.23.23.177/ADSL/default.aspx

Na tej stronie można sprawdzić, jaka teoretycznie prędkość będzie działać na Twojej linii. Do obliczeń potrzebne są parametry na obecnej prędkości, można je odczytać z menu modemu. Jeśli modem jest zahasłowany, to pozostaje zadzwonić do wsparcia technicznego i tam powinni Ci podać, jak masz parametry linii - tłumienie i stosunek sygnał/szum (pracownicy mogą połączyć się z DSLAMem i z niego odczytać parametry).
  • REKLAMA
  • #3 4754703
    marcincygal
    Poziom 2  
    Dziękuje za podpowiedz. Jak są jeszcze inne możliwości to proszę o podpowiedź.
  • #4 4755190
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1240
    Jakiś czas temu jak podłączałem DSL-a 512 w poprzedniej firmie to usłyszałem od BOK-u że "informacji o tłumieniu linii nie podajemy" ale taka informacje udało sie jednak uzyskać.
    Obsługa ma możliwość odczytania wielkości tłumienia sygnału z DSLAM-u jak i modemu, jeżeli jest własnością TPSA.
    W mojej instalacji skończyło sie na tym że po wielu trudach i pomiarach nie udało się zanegocjowac modemu na torze naturalnym z uwagi na jego długość, która po trasie kabla wynosiła 3940 metrów. I to zarówno z uwagi ba tłumienie jak i odstęp do zakłóceń. Dopiero przepuszczenie pary przez szafę ONU stojąca w odległości 950 metrów od firmy można było postawić DSL-a i to nawet 2Mbs z możliwością przyspieszenia do 8 Mbs.
    Przypuszczam że w Twojej sytuacji może byc podobnie. na naturalnym torze 4 czy 5 km to max co można osiągnąć dla tych prędkości. Dopiero jak gdzieś w pobliżu będzie albo ONU albo inny podobny nasłupowy DSLAM to jest sens walczyć o wieksze prędkości.
    Jeżeli masz stabilne 256 kbs na torze dłuższym niż 4 km to jest to i tak bardzo dobry wynik.
REKLAMA