logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 27CE7591/10R - Jak naprawić efekt poduszki na ekranie?

Banasiewicz02 06 Sty 2006 18:05 1109 4
REKLAMA
  • #1 2153133
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    Witam...telewizor po przejściach mianowicie wymieniany trafopowielacz i kineskop...wszystko działało do pewnego czasu aż przebiło kondensator 1000voltowy zaraz obok trafopowielacza(nie wiem jakiej pojemności a tv stoi w piwnicy)po wlutowaniu nowego kondensatorka telewizor owszem odpalił się ale...z poduszką na ekranie która po kilkunastu minutach nagle "puszczała" i obraz był normalny jednak ostatnio poduszka już zostaje cały czas bez wzgledu na czas pracy telewizora...chassis w tym TV jest takie wielkie i z taką iloscią elementów że zrezygnowałem z jego ciągłego wyjmowania i zdobyłem drugie bardzo podobne chassis z tym samym trafopowielaczem(ktory wzięłem wcześniej) i planuję wymienić to co bedzie uszkodzone...i teraz pytanie do was...w tym TV jest baaaaardzo dużo tranzystorów i chcem wiedzieć co może być odpowiedzialne za taki stan rzeczy a mianowicie "poduszkę"..zauważyłem też że gdy pojawiła się poduszka na ekranie to również gdy jest czarne tło to widać taką dziwną również zniekształconą poduszkowo tęczę...pomóżcie mi uruchomić tego rupiecia bo potrzebuje czegoś "normalnego" wreszcie do konsoli PLAYSTATION...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2154095
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1772
    Witam
    Nalezy wymienic dwa tranzystory SMD od spodu plyty w samym rogu trafopowielacza i zarazem dwa elka 10uF/63V nad tymi tranzystorami
  • REKLAMA
  • #4 2154203
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    Oho jutro będe działał i próbował go reanimować możę się uda..zobaczymy...

zaraz zaraz momencik...trzymam tę płytę w ręku i tu raczej nie ma tranzystorów SMD...to jest stary telewizor z serii match line z szybą z przodu i 4 wejsciami euro (dwa z tyłu scart i dwa z przodu chinche)
  • Pomocny post
    #5 2154244
    mirek19811
    Poziom 11  
    MIAŁEM PODOBNY PRZYPADEK I MOGĘ CI PODPOWIEDZIEĆ , ŻE MASZ USZKODZONY TRANZYSTOR SZEROKOŚCI OBRAZU TJ. TRANZYSTOR TYPU IRF.

Pr. wyłączyć Caps Lock - regulamin.
    (am)
REKLAMA