logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fujitsu e175 - problem z trybem STAND-BY i zbieżnością kolorów po naprawie

keychi 06 Sty 2006 20:21 1085 3
REKLAMA
  • #1 2153571
    keychi
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Witam,

Ostatnio robiłem monitor przy przekaźniku (wymieniałem 2 tranzystory) które były odpowiedzialne za usterkę trybu STAND-By, nie naprawiłem tej usterki bo jeden z tranzystorów okazał sie na obudowie z literką w kółeczku (E) z tyłu a fabryczny miał (C). Teraz tylko tyle łatwiej że jak uśnie to wyłączy się odrazu i muszę na wtyczce zasilania wyłączać i włączać.

Drugi problem dość skomplikowany. Pojawił się problem KOLORÓW. Nagle wystąpiła zbierzność (żółty na lewo, niebieski na prawo) i efekt dość złośliwy, oczy wiadomo że bolą po niewielkim korzystaniu. Proszę o radę fachowca w tej dziedzinie. Na obrazku pokazana jest usterka
    Załączniki:
    • Fujitsu e175 - problem z trybem STAND-BY i zbieżnością kolorów po naprawie awaria.jpg (47.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2153769
    Kalik
    Poziom 24  
    Ocena: 6
    Co do pytania nr2 - wygląda, że niechcący musiałes naruszyć pierścienie magnetyczne umieszczone na szyjce kineskopu - one odpowiadają właśnie za ustawienie prawidłowej zbieżności kolorów. Sprawdź czy nie są luźne i czy nie były fabrycznie oznaczone np. farbą - wtedy łatwiej ustawić je do pierwotnego położenia. Do tego ustawiania zastosuj program Nokia monitor test i ustaw tam patern conwergence.
  • #4 2154979
    keychi
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    wokół kineskopu (między obudową a kineskopem) jest pod zieloną folią "coś"(izolator?!) prowadzone i było to podłączone do płyty głównej monitora. Co to mogło być?
REKLAMA