logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips VR710 - Słaby obraz w LP i zakłócenia przy przewijaniu x2

kodimk 06 Sty 2006 21:20 1404 8
REKLAMA
  • #1 2153753
    kodimk
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    posiadam magnetowd philipsa VR 710 ,w magnetowidzie tym jakis czas temu uszkodzila sie jedna z glowic w bebnie,niestety nie moglem znalesc noego bebna wiec zregenowalem stary po zlozeniu i zregulowani toru przesuw i punktu przelacznia.powrucila fonia stereo i normalny obraz z malymi zastrzezeniam,mainowicie obraz w LP jest slaby ,jest duzo szumow ale znosnie nie tak dobrze jak przed regeneracja,magnetowid stal sie b.podatny na pole magnetyczne jak sie domyslam ,poniewaz bliskie sasiedctwo DVDzaczelo mu przeszkadzac w postaci pojawiajcych sie "prazkow"i szumow,ktore zannikaj po odlaczeniu DVDz sieci(zasilacz dvd).ponad to przy przewijaniu tylko w przod i tylko na predkosci x2.pojawia sie silny pas szumow w gornej czesci obrazu,mozolne regulacje ctl i widelek prowdzacych, nie pomagaja,tor nie jest zniszczony bo magnetow.jest zadko uzywany coz moze byc???? zla jakosc materialu ferromagnetycznego w glowicach??!! bardzo prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2153898
    dami
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    Proponuje sprawdzić wszystkie masy i blaszke osłaniajacą taśmę łaczącą głowicę z płytą
  • #3 2154139
    kodimk
    Poziom 10  
    witam.sugerujesz ze ta blaszka ma slaby kontakt za masa ta oslaniajaca ekranujaca?? amoze rolka przesuwu?????????? blsko domu mam radoistacje radi polonia i pr 1.,i tez widze jej wplyw. amoze to zle zlozony beben bo na poczatku jak wlacze przewijanie jest iki tylko po 2 sek pojawia sie ten pas szumow.......
  • REKLAMA
  • #4 2159677
    dami
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    Z tego co pamietam ta blaszka jest przykrecana do podstawy mechanizmu, śróbę mozna wkrecić wkładajac wkretak poprzez specjany otwór zrobiony w tylnej czesci obudowy magnetowidu. Gdzie była regenerowana ta głowica bo z tym są najczesciej problemy miałem juz takie przypadki ze trzeba było odesłac głowice do poprawki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2159806
    arbobo
    Poziom 16  
    Ocena: 57
    Moim zdaniem 100% źle złożony bęben.Sugeruję odesłanie do poprawki.Też miałem takie problemy po złej regeneracji.
  • Pomocny post
    #6 2160149
    Kamiloliwa
    Poziom 20  
    Ocena: 38
    Witam źle jest zregenerowana głowica miałem tak ostatnio w LG cztery głowicowym i miałem problem z ustaleniem usterki mimo mojego 35 letniego stażu pracy w zawodzie elektronika ,regenerację wykonała bardzo dobra firma która mi nieraz wykonywała moje zlecenie a mimo to źle została wyregulowana i oto problem !!!!! pozd;SPRTV
  • #7 2161247
    kodimk
    Poziom 10  
    hm mysle ze to jetsd to to znaczy ta glowica,a konkretnie wedlug mnie to zle ustawione glowice chodzi mi ote srubki w bebnie,ktorymi reguluje sie gora dol.glowice robilem na ursynowie,gosc mi ja juz raz porawial, nie mam cierpliwosci do niej i czasu, czekac bo to czas i koszty dowozu czy wysylki!! chyba sie zdecyduje na nowa, szkoda bo za regener 100 zl a jak sie dowiedziqalem puzniej 100 kosztuje nowa,dziekuje za pomoc, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 2161728
    Kamiloliwa
    Poziom 20  
    Ocena: 38
    Witam tymi śrubkami nie należy regulować to reguluje się labolatoryjnie tak że przy regulacji widać pasmo przenoszenia końcówki wizyjnej jeśli byś potrzebował adresu do dobrej firmy to napisz prywatnie podam ci adres tania i dobra pozd; sprtv
  • #9 2164747
    kodimk
    Poziom 10  
    oczywiscie po prosze o adres,ciekaw jestem ile by chcieli za taka naprawe,regulacje,dzieki za zainteresowanie i pomoc
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Magnetowid Philips VR710 po regeneracji bębna i głowicy wykazuje słabą jakość obrazu w trybie LP z dużą ilością szumów oraz podatność na zakłócenia elektromagnetyczne, szczególnie w pobliżu urządzeń DVD, co objawia się pojawianiem się "prążków" i szumów. Przy przewijaniu do przodu z prędkością x2 występuje silny pas szumów w górnej części obrazu. Proponowano sprawdzenie mas i blaszki ekranowej łączącej głowicę z płytą, gdyż może mieć słaby kontakt masowy. Problem najprawdopodobniej wynika ze złego złożenia lub regulacji bębna i głowicy po regeneracji, co potwierdzają doświadczenia innych użytkowników. Regulacja śrubek w bębnie nie powinna być wykonywana samodzielnie, gdyż wymaga specjalistycznego sprzętu laboratoryjnego do pomiaru pasma przenoszenia końcówki wizyjnej. Zalecane jest odesłanie głowicy do profesjonalnej firmy zajmującej się regeneracją i regulacją, gdyż błędy w tym procesie są częstą przyczyną opisanych usterek. Koszt nowej głowicy jest znacznie wyższy niż regeneracji, jednak regeneracja musi być wykonana prawidłowo, aby przywrócić pełną funkcjonalność urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA