logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PHILIPS VR 550 - drżenie obrazu, czy możliwa naprawa głowicy?

Krzysztof Tworek 11 Gru 2007 18:09 2116 6
REKLAMA
  • #1 4576906
    Krzysztof Tworek
    Poziom 13  
    Ocena: 55
    Witam !
    Znajomy jest posiadaczem magnetowidu Philips VR 550.
    Po 3 latach eksploatacji, przy odtwarzaniu obraz zaczął drżeć.
    Nie reagował na ręczną regulację (Prog.+ i -).
    Został oddany do zakładu zajmującego się naprawą urządzeń RTV.
    Następnego dnia serwisanci zadzwonili do znajomego z informacją, że magnetowid ma "zjechaną głowicę" i jego naprawa nie jest mozliwa, gdyż głowice do tego modelu są niedostępne, a nawet gdyby były to naprawa będzie droższa od nowego urzadzenia.
    Jestem zdziwiony tą sytuacją, gdyż jak mi wiadomo ww. urzadzenie nie było intensywnie eksploatowane, a brak częsci jest trudny do uwierzenia.
    Czy któryś z kolegów zetknął się z tego typu problemem ?
    A moe diagnoza jest fałszywa?

Przeniesiono z działu VCR VCP DVD DVIX (ob)
  • REKLAMA
  • #2 4578865
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2347
    Głowica jak najbardziej ale przedtem trzeba wyelininowac rolkę dociskową podstawić sprawdzić hamulce, co do częsci do może być cieżko a cena takiej głowicy napewno przekracza wartość sprzętu, mozna dać do regeneracji jest firma w Krakowie i w Warszawie ale może być problem z ustawiem głowcy.
  • REKLAMA
  • #3 4579673
    Krzysztof Tworek
    Poziom 13  
    Dziekuję za odzew !
    Rozebrałem magnetowid.
    Stwierdziłem duży luz na osi czarnej rolki dociskajacej
    Głowicy nie potrafię ocenić.
    Rzeczywiście nowa głowica 420 zł, regeneracja 180 zł.
    Nowy magnetowid ok. 500 zł.
    Być może przyczyną jest luz na rolce dociskajacej?
    Prosze o ew. komentarz.
  • #4 4580457
    MORTEM
    Specjalista techniki DVD
    Ocena: 195
    Te ceny są chore. Myślę że, mam takie głowice w leprzej cenie. Kontakt na priva dla zainteresowanych.
  • REKLAMA
  • #5 5274983
    Krzysztof Tworek
    Poziom 13  
    Muszę reaktywować temat, gdyż magnetowid "sam się naprawił" i przez około 2 miesiące działał prawidłowo.
    Czasami jednak ma "wyskoki" objawiające się drżeniem obrazu i wtedy nie reaguje na żadne regulacje.
    Obraz jest biało czarny i skacze.
    Na przewijaniu z podglądem wszystko jest OK.
    Może ktoś ma pomysł jak zdiagnozować przyczyne usterki.
    Pozdrawiam !
    KT

Przeniosłem z "Początkujący Serwisanci". Tytuł uzupełniłem. [Mirek Z.]
  • REKLAMA
  • #6 5302970
    bajan2
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Trzeba sprawdzić czy wina nie leży po stronie kaset, które wielokrotnie używane niszczą się i wtedy powstają zakłócenia w obrazie
  • #7 5327608
    Krzysztof Tworek
    Poziom 13  
    Wina nie leży po stronie kaset.

Podsumowanie tematu

✨ Magnetowid Philips VR 550 po trzech latach eksploatacji zaczął generować drżenie obrazu podczas odtwarzania, które nie reagowało na ręczną regulację. Serwis stwierdził uszkodzenie głowicy, której wymiana jest problematyczna ze względu na brak dostępnych części oraz wysokie koszty przewyższające wartość urządzenia. Wstępna diagnoza wskazywała również na luz na osi rolki dociskowej, co mogło wpływać na jakość obrazu. Proponowano regenerację głowicy w specjalistycznych firmach, jednak ustawienie jej może być trudne. Po pewnym czasie magnetowid zaczął działać poprawnie przez około dwa miesiące, choć sporadycznie występowały skoki i drżenie obrazu, które nie reagowały na regulacje. Wykluczono uszkodzenie kaset jako przyczynę problemu. Dyskusja podkreśla trudności z dostępnością części zamiennych i sugeruje konieczność dokładnej diagnostyki elementów mechanicznych, takich jak rolka dociskowa i hamulce, oraz ewentualnej regeneracji głowicy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA