logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz do telewizora turystycznego 12V do użytku domowego i antena zastępcza

taurus511 07 Sty 2006 11:56 842 3
REKLAMA
  • #1 2155211
    taurus511
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam mam dwa pytanka:
    1. Jaki mam kupić zasilacz do telewizora turystyczengo (samochodowy 12V) jesli chce go używać w domu, jakie powinny być danne techniczne takiego zasilacza żeby uciągnoł ten telewizorek ??
    2. Ma on urwaną antene, czym moge ją zastąpić aby był dobry odbiór w domu ?? jakiś kabel, przewód ?? jakiego rodzaju i jaki długi, co polecacie ??

POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #2 2155368
    edekk
    Poziom 26  
    Ocena: 115
    Na telewizorze na pewno pisze jaki prąd pobiera, i wtedy dokupujesz zasilacz o wydajności nie mniejszej niż podane na telewizorze.
  • REKLAMA
  • #3 2155993
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 451
    Tak jak kolega wyzej napisał Powinienes z tyłu znaleźć tabliczke znamionową. Sam napisałeś, że napięcie to 12V, na tabliczce znamionowej lub obok wejścia od zasilacza powinno pisać jakie powinno być natężenie ( ile amperów (A)- bo to miara natężenia). Co do antety to rozumiem że ona była teleskopowa, i została urwana, tak dobże zrozumiałem? Jeżeli tak to taka antenę dostaniesz praktycznie w każdym sklepie elektronicznym. musisz tylko znac średnicę gwintu (do zakręcania). Choć obopulnie wiadomo, że takie anteny teleskopowe nie dają zadowalających efektów co do telewizji :D. «pozdro»
  • #4 2156023
    rar
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Tak w zasadzie to moc transformatora powinna być o min.1/3 większa od mocy urządzenia zasilanego.
REKLAMA