logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie tanie głośniki? Jaki dać głośnik zamiast GD 16/25 8 Ohm.

m.polo 07 Sty 2006 12:32 1565 1
REKLAMA
  • #1 2155300
    m.polo
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam !!
    Niestety jeden z moich głośniczków poszedł z dymem [nie dosłownie - bardzo harczy, chociaż membrana i zawieszenie wydają się ok], wiec chce je zmienic..Jednego głośnika nie kupie, bo chyba już ich nie produkują.. [na stronie TONSIL'a ich nie ma]..
    Rozebrałem kolumne, a tam jeden głośnik Tonsil GD 12/10 4Ω. Spokojnie zmieści się głośnik 16cm, i zostanie jeszcze miejsce na jedną 10cm.
    Jakie głośniki polecacie ?
    Jeden uniwersalny, czy niskotonowy i wysokotonowy ?
    Najlepiej, zeby cena zestawu [2 kolumny x 1gł] wynosiła ok 100 zł lub powiedzmy 160 zł [2 kolumny x 2 głośniki + 2 zwrotnice]. Oczywiście nie mają to byc głośniki do nagłaśniania imprez :D, ale dobra jakość dźwięku mile widziana. Minimalnie 15W [teraz mam taki wzmacniacz we wiezy], chociaż lepiej mieć zapas na ewentualną zmiane wzmacniacza ;)

A przy okazji - jaki głośnik zamiast GD 16/25 8Ω ? Czy wymiana [na ten sam model Tonsila] tylko jednego głośnika [jeden jest dobry, w drugim jest rozerwana membrana i zawieszenie] nie wplynie zbyt na jakość dźwięku. Jeśli inne - to jakie do ceny 50zł/głośnik.

Z góry dziękuje :)
  • REKLAMA
  • #2 2155329
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 495
    No dwa rozne glosniki diametralnie wpłyna na jakość dźwięku. Będzie grało

poszukaj na allegro GDN 16/30 - bardzo pozytywny głosnik, przeważają pozytywy.

Lub regeneraty GDN 16/40 (ostatnio na allegrze byla wyprzedaż GDN 16/50 za około 50 złotych)

No i do tego wysokotonowy.Obowiązkowo i zwrotnica co najmneij 1-ego rzedu.

Jakbys dał dwa GD 16/25 to graloby jako tako. Dość ładna charakterystyka jak na średniaka. Pomys tez o Szerokopasmowcach z TESLI www.tvm-valmez.cz
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA