logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z podzieleniem netu radiowego miedzy PC a laptopem

djmac 07 Sty 2006 14:38 1122 4
REKLAMA
  • #1 2155726
    djmac
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Na PC mam neta radiowego D-Link Air DWL-510 i dodatkowo zintegrowana na plycie glownej sieciowke. Lacze sie poprzez nia z laptopem... Wszystko jest udostepniane i dziala. Tyle ze chce udostepnic lacze z PC zeby i na laptopie dzial internet... Ale jak wpisze w polaczeniu lokalnym na PC IP jakies, wcisne zeby udostepnil Lącze bezprzewodowe to wyskauje taki bład :

ustawilem brame na lapt. taka jaki jest ustawiony IP na ethernet (czyli 192.168.0.1 ) DNS sa takie jak mam na wifi ... i nie dziala nadal co z tym zrobic ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2156822
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 545
    Widocznie pula adresów przydzielanych przez Twojego dostawcę pokrywa się z adresami jakie są narzucane przez windows przy udostępnianiu połączenia internetowego (192.168.0.x), też się kiedyś z tym spotkałem. Spróbuj zamiast tego skorzystać z programu WinRoute, powinno zadziałać pod warunkiem ustawienia w sieci LAN innego zakresu adresów niż w WLAN.
  • REKLAMA
  • #4 2156823
    ger56
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    na PC robisz mostek karta bezp i karta kablowa i ok
  • #5 2157538
    trzepiz
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Sprawa jest taka .. masz adres klasy 192.168.0.* ..

Nie lacz sie z Radiem .. na wylaczonym polaczeniu daj Udostepnienie Polaczenia z Karty Radiowej .. wlacz karte LAN i na niej na sztywno wpisz adres z klasy np: 10.0.0.1 .. na drugim kompie daj adres np: 10.0.0.2 a jako bramke adres pierwszego kompa .. : wlacz Karte Radiowa ..

powinno dzialac
    ja tak mam .. i dziala .. chociaz tez sie męczylem .. Problemem jest Fakt iz Winda automatycznie daje adres z klasy 192.168.0.* .. idiotyzm .. ale to tylko Windows - wiec nie mozna narzekac ..

Pozdrawiam ..
REKLAMA