logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co oznaczają literki T i F w rezonatorach 5,5MHz do tunera TV?

arkolesz 07 Sty 2006 16:18 3277 8
REKLAMA
  • #1 2156117
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    Chce przestroic tuner TV przywiziony z niemiec z fonia 5,5MHz na nasza 6,5MHz fonie. Jak juz wczesniej dowiedzialem sie z forum Komputery Hardware wystarczy wymienic jedynie dwa trojnozkowe rezonatory. Ich oznaczenia to T5,5W i F5,5D. I teraz pytanie - co oznaczaja literki przed ich czestotliwoscia. Pytam dlatego ze moge dostac jedynie ten z oznaczeniem F i nie chce mi sie znowu wszystkiego rozlutowywac jesli nie bedzie wszystko poprawnie dzialac.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2156447
    Karol 1
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Literka T oznacza że jest to Trap a nie filtr fonii... po wymianie filtra z oznaczeniem F sprawa się nie zakończy, musisz odnaleźć obwód referencyjny fonii i przestroić go zmieniając pojemność równoległą z uzwojeniem i korygując położenie rdzenia...
    Osobiście radzę włożyć fonię równoległa, koszt nie jest wysoki ale oszczędzisz na czasie i na innych problemach jakie mogą wyniknąć podczas przestrojenia pierwsza metodą....
  • Pomocny post
    #3 2156468
    kania tomek
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    F5,5 filtr przepustowy dla 5,5 Mhz T5,5 zaporowy dla tej częsotliwości służy do usunięcia podnośnej foni z sygnłu wizji jeżeli go nie wymienisz i tak obraz będzie dobry

Dodano po 3 [minuty]:

w karcie TV przeważnie nie ma obwodu referencyjnego więc wystarczy wymienić F5,5
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2157044
    Tady1
    Poziom 25  
    Ocena: 21
    Radziłbym fonię RYMI lub F4A z MJM; lub F84A zasilaną z 12V, lub F84/5D zasilaną z 5V lub 12V; Nie ma wówczas w zasadzie ingerencji w elektronikę.
    W przypadku przestrojenia filtrami SFE6,5 ewent. CDA6,5 nie wiadomo, czy fala powierzchniowa dobrze przeniesie fonię, mogą warczeć niektóre stacje na kablówce. Poza tym straci się wówczas tę pierwszą częstotliwość fonii.
  • REKLAMA
  • #5 2158010
    arkolesz
    Poziom 26  
    Szczerze mowiac nie potrzeba mi foni na 5,5MHz wiec jej strata nie bedzie dla mnie problemem. Jesli zas chodzi o fonie rownolegla to sadze ze nie jest to oplacalne. Filtry (zakladajac ze kupuje oba) beda mnie kosztowac ok 4 zl (tak mysle), fonia rownolegla - kilka razy wiecej.
  • Pomocny post
    #6 2158982
    Karol 1
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    arkolesz napisał:
    Szczerze mowiac nie potrzeba mi foni na 5,5MHz wiec jej strata nie bedzie dla mnie problemem. Jesli zas chodzi o fonie rownolegla to sadze ze nie jest to oplacalne. Filtry (zakladajac ze kupuje oba) beda mnie kosztowac ok 4 zl (tak mysle), fonia rownolegla - kilka razy wiecej.

No i tez racja ... ale jeśli sie okaże, że fala pow. nie przepuści 6,5MHz to i ja trzeba będzie wymienic i to +kilka zł więcej i jeszcze pewnie podstroic obwody trzeba bedzie... i jak rdzeń ukręcisz to wtedy pomyślisz z nostalgia : a jakby tak dac 12zł za fonię równoległą i podłączyc trzy przewody a reszte wcześniej zmarnowanego czasu przeznaczyc na inny cel.... fajnie by było...
    Nie ma sensu dla kilku złotych ryzykować i robić sobie dodatkowe problemy.... - Oczywiście zrobisz jak będziesz uważał... my tylko radzimy...
  • Pomocny post
    #7 2159105
    Fikszyn
    Poziom 19  
    Ocena: 84
    Kolego w takie podchody bawiłem się 20 lat temu ale miałem do tego wobulator ,a układy były na filtrach strojonych rdzeniem. Jeśli nie zastosujesz dodatkowej fonii np.Rymi czeka ciebie wymiana filtra pow.p.cz. i dostrojenie wyjścia głowicy.(dopasowanie zbocza Nikłista).
    Inaczej przy jasnym tle będzie trzeszczeć. Jeśli odbierasz z kablówki to nikłe szanse na brak warkotu .Ale jeśli dalej upierasz się przy swoim i chcesz poeksperymentować ,to nie musisz wylutowywać filtrów 5.5 .Dolutuj równolegle do nich odpowiedniki 6.5Mhz.A do filtra z falą pow. P.cz od druku dolutuj izolowane druciki dłu.ok 1cm do wej. i wyjscia i tak staraj się je ustawić między sobą aby fonia była najlepsza. Jeśli jest filtr dopasowujący w głowicy to go delikatnie podkręć. Powodzenia :idea:(ale partyzantka!!! Dawno temu tak to się robiło)
    :D
    Kolego Karol 1 całkowicie się z tobą zgadzam ,ale jeśli kolega Arkolesz ma czas to tylko w ten sposób się może czegoś nauczyć .Najlepiej uczyć się nie tylko na czyjś błędach, ale i na własnych .
  • REKLAMA
  • #8 2159270
    arkolesz
    Poziom 26  
    Coz... 20 lat temu ja zaczynalem chodzic do podstawowki... A tak na powaznie - tunery mam 2 wiec jesli nie bedzie mi szlo z przestrojeniem to do drugiego kupie fonie rownolegla. Lubie eksperymentowac poniewaz - jak powiedzial kolega Fikszyn - mozna sie czegos nauczyc. Tunery kosztowaly grosze i odnosze wrazenie ze po zamontowaniu w nich fonii rownoleglej to wlasnie ona stanowilaby wieksza czesc ich wartosci.
  • Pomocny post
    #9 2160657
    kania tomek
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Kolega Fikszyn napisał " A do filtra z falą pow. P.cz od druku dolutuj izolowane druciki dłu.ok 1cm do wej. i wyjscia i tak staraj się je ustawić między sobą aby fonia była najlepsza." widziałem efekty tej metody niestety cierpi na tym wizja - na obrazie są odbicia. z mojej praktyki wynika że przy wstawianiu F6,5 korzystniej jest usunąć F5,5 nie przedostają się "śmieci" z niewykorzystanej częstotliwości

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji wyjaśniono, że literka T w rezonatorach 5,5 MHz oznacza "Trap" (pułapkę), a literka F oznacza filtr przepustowy dla danej częstotliwości. W tunerach TV przy przestrojeniu z 5,5 MHz na 6,5 MHz fonii zwykle wystarczy wymienić filtr F5,5 na F6,5, gdyż T5,5 pełni inną funkcję (usuwanie podnośnej fonii). Jednak wymiana samego filtra F może nie wystarczyć, gdyż konieczne może być dostrojenie obwodów referencyjnych, zmiana pojemności równoległej i korekta położenia rdzenia, zwłaszcza jeśli tuner posiada obwód referencyjny. W praktyce w tunerach kablowych często brak jest takiego obwodu, więc wymiana filtra F jest wystarczająca. Alternatywnie można zastosować fonie równoległą (np. RYMI, F4A, F84A), co ułatwia przestrojenie bez ingerencji w elektronikę, choć jest droższe. Metody eksperymentalne, takie jak dolutowywanie filtrów 6,5 MHz równolegle do istniejących, mogą powodować pogorszenie jakości obrazu (odbicia) i wymagają precyzyjnego ustawienia. Wymiana filtra pow. p.cz. i dostrojenie wyjścia głowicy może być konieczne, aby uniknąć zakłóceń przy jasnym tle. Wymiana filtrów SFE6,5 lub CDA6,5 może powodować problemy z falą powierzchniową i warkotem na kablówce. Podsumowując, najbezpieczniejszym i najprostszym rozwiązaniem jest wymiana filtra F na odpowiedni dla 6,5 MHz, a w razie problemów zastosowanie fonii równoległej lub dalsze dostrojenia obwodów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA