logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neptun 471 - Cewka WN AT110 i bezpiecznik Bz902 ciągle się psują, co robić?

arturssp 04 Cze 2002 19:47 2453 5
REKLAMA
  • #1 18245
    arturssp
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Może to wygląda dziwnie, ale naprawiam NEPTUN 471. Mój problem polega na tym, że TV pogra jakieś 45minut i siada AT110 (cewka WN). Wymieniałem już trzy razy, i dalej siadło. Raz wysiadł też SU160 - też wymieniłem. Jak chodzi to obraz jest troszeczkę za szeroki, ale regulacja działa (teraz jest na minimum). Jak siada AT, to też pali się bezpiecznik Bz902 (250mA). Nie chcę teraz wymieniać trafa, bo i tak siędzie. Co może być przyczyną??? Dlaczego siada???
  • REKLAMA
  • #2 18250
    madar
    Poziom 18  
    Ocena: 76
    Myślę ,że masz zbyt wysokie napięcie zasilania linii a przez co zbyt wysokie wysokie i cewka anodowa dostaje przebicia lub też dioda prostownicza na wysokim jest uszkodzona albo masz gdzieś na kineskopie, w okolicach fajki przebicia.Może też być złe sterowanie tego SU lub kondensator w jego kolektorze stracił pojemność, i chyba wiesz co ? zacznij od tego ostatniego.
  • REKLAMA
  • #3 18258
    wiesiek
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    Myślę że masz uszkodzoną cewkę piątej harmonicznej , to ta obok trafa z grubym rdzeniem ferrytowym , obejrzyj ją napewno uzwojenia sa przegżane.
  • REKLAMA
  • #4 18263
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    Po każdej wymianie cewki lub całego trafa należy układ dostroić do 5-tej
    harmonicznej;czyli wyciągnij bezpiecznik, zapnij mA, i reguluj cewką 5-tej harmonicznej na min. prądu(130-200 mA) i dopiero potem pozostałe regulacje;oczywiście zakładając,że cały szeregowy układ zasilania działa poprawnie.
    pozdr.
  • REKLAMA
  • #5 18264
    arturssp
    Poziom 16  
    Cewka piątej harmonicznej jest OK - sprawdzałem. Co do kondensatora w kolektorze SU 160 - miałeś rację, powinno być 2,4nF, a jest 0,3n - już zmieniłem. Prostownik WN jest OK, ale korpus prostownika miał przebicie, też zmieniłem. Zmieniłem też cewkę WN i teraz TV chodzi. Ale obraz jest wciąż za szeroki, a regulacja na minimum. Dlaczego tak jest?? Coś jeszcze jest nie tak. Dzięki wszystkim za pomoc!!!!!
  • #6 18372
    arturssp
    Poziom 16  
    Już zrobiłem ten telewizor. Obraz jest normalny - był uszkodzony jeden tranzystor. działa OK od kilku godzin - może będzie dobrze. Wielkie dzięki wszystkim za pomoc!!!!!!
REKLAMA