logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

System zamienny z win95. Jakiego Linuksa zainstalować?

07 Sty 2006 17:28 1107 8
REKLAMA
  • #1 2156382
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 2156424
    staker
    Poziom 15  
    To wszystko zalezy jaki komputer posiadasz, każde środowisko graficzne wymaga odpowiednich parametrów.
    średnie minimalne wymagania dla pracy w trybie tekstowym:
    procesor zgodny z Pentium, zalecany 200 MHz lub lepszy
    pamięć 64 MB lub więcej
    Do pracy w trybie graficznym potrzebne są:
    procesor: zalecany 400 MHz Pentium II lub lepszy
    pamięć: minimum 128 MB, zalecane 192 MB

Polecam Debiana, Auroxa, Mandrake
  • #3 2156426
    henryk26
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Moim zdanie najlepszym Linuxem jest Mandrake
    Jest prosty i sam go mialem
  • REKLAMA
  • #4 2156428
    august_
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Dziwne pytanie...
    Domyślam się, że chodzi Ci o system z tej samej epoki, a nie o podobieństwo do win95, tak aby działał pewnie na starszym sprzęcie.
    To zależy od komputera, ja miałem w tamtych czasach Red Hata 7.1 bodajże...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2157108
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    a może ReactOS ?? w sumie nie linux ale ciekawy :)

system kompatybilnością zbliża sie do NT4 , wiec wymagania ma zblizone jak 95 . działa na sterownikach MS pisanych dla NT i działją na nim programy wspólpracujące z NT

system jest darmowy !!!

jesli idzie o prawdziwego linuxa to mandrake 6-8 mieści sie w takich wymaganiach

jak sie na coś zdecydujesz a nie znajdziesz wsieci to daj znać :) mam spor akolekcje starszych i nowszych linuksów wszelkiej maści :)
  • #6 2157125
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 2157653
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    na tym to :
    RH poniżej 6
    ReactOS
    slackware już wtedy też miało wydanie na taką rakiete :) ale numerka nie chce mi sie szukac

jeszcze BSD wtedy wydawano

w przypadku linuksa istotniejszy jest RAM niż taktowanie zegara

sprecyzuj swoje potrzeby to może łatwiej będzie Cię pokierować
  • #8 2158992
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 2159060
    august_
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    eee... pentium 120 to całkiem niezła maszyna. Ten ram trochę dławi, ale nie jest źle.

Ja mam Pentium 75 z 40 ramu i śmiga, że hej.

A jeśli chodzi o stabilność to raczej każda wersja linuksa spełnia te wymagania. Wybierz tą, która Ci się bardziej podoba.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru systemu Linux jako zamiennika dla Windows 95 na starszym sprzęcie z procesorem około 120 MHz i ograniczoną pamięcią RAM (16-32 MB). Minimalne wymagania sprzętowe dla pracy w trybie tekstowym to procesor Pentium 200 MHz i 64 MB RAM, natomiast do środowiska graficznego zalecany jest Pentium II 400 MHz i minimum 128 MB RAM. Wskazano, że na starszych komputerach lepiej sprawdzą się lekkie dystrybucje Linuksa, takie jak Debian, Aurox, Mandrake (wersje 6-8), Slackware lub Red Hat w starszych wydaniach (np. Red Hat 6 lub 7.1). Podkreślono, że stabilność systemu jest kluczowa, zwłaszcza przy zastosowaniach biurowych, a RAM ma większe znaczenie niż taktowanie procesora. Alternatywnie zaproponowano ReactOS – darmowy system kompatybilny z Windows NT4, który ma podobne wymagania sprzętowe jak Windows 95 i może uruchamiać sterowniki oraz programy dla NT. W przypadku Linuksa wybór zależy od preferencji użytkownika i dostępności wsparcia dla starszego sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA