logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lekki system operacyjny dla starego komputera z Celeron 633 MHz i 192 MB RAM

elektronik_tk 03 Lip 2006 22:38 2084 18
REKLAMA
  • #1 2788070
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    Ocena: 50
    Witam. Koleżanka ma kilkuletni komputer, nie jest on mocny a ma zainstalowany tam Win XP... i nic dziwnego, ze nie chodzi to najlepiej. Dane komputera(Everesthome):

Typ procesora Intel Celeron II, 633 MHz (9.5 x 67)
    Nazwa płyty głównej Procomp BVC3A (2 ISA, 5 PCI, 1 AGP, 3 DIMM)
    Pamięć fizyczna 192 MB (SDRAM)
    Karta wideo NVIDIA RIVA TNT2 Model 64 (32 MB)
    Karta dźwiękowa Aztech MPU Audio Controller
    Dysk fizyczny FUJITSU MPF3102AT (10 GB, 5400 RPM, Ultra-ATA/66)
    Partycje
    C: (FAT) 1772 MB (27 MB wolne)
    D: (FAT32) 7977 MB (414 MB wolne)
    Napęd dysków optycznych SAMSUNG CD-ROM SC-148S (48x CD-ROM)
    Karta sieciowa 802.11b WLAN PCI
    Urządzenia zewnętrzne
    Kontroler USB1 VIA VT82C596B Integrated USB Controller

Komputer wykorzystywany głownie do internetu, oglądania zdjęć czy słuchania muzyki. I teraz moje pytanie:
    Jaki system polecacie na tą konfigurację? czy Win98, czy może lepiej zastanowić się nad jakąś dystrybucją Linuxa (czy znajdą się do wszystkiego sterowniki itd??)?
  • REKLAMA
  • #2 2788093
    sonny
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Ja bym polecał Windows 2000, kolega ma podobny sprzęt i na windows 2000 bardzo łądnie mu wszystko chodzi...
  • #3 2788162
    szymon188
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    Przedewszystkim trzeba zwolnic troche miejsca na partycji C (domyslam sie,ze na niej jest zainsalowany system). 27 MB to zdecydowanie za malo zeby system chodzil plynnie,a tymbardziej WinXP.
  • REKLAMA
  • #4 2788186
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    nie no to wiadomo, że zwolnić miejsce. Podalem również te dane o partycjach, aby znaleźć system nie wymagający dużo (mało RAMu i mało miejsca na dysku)
  • #5 2788239
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    WIN 2K - jak najbardziej - mam od kilku lat i nie narzekam ! Co prawda sprzęt znacznie mocniejszy, ale jakiś czas pracowałem przymusowo w firmie na Cel 266/ 96 MB Ram / 3 GB HDD z WIN 2K i dało się jakoś pracować :D
    Pozdr.
  • REKLAMA
  • #6 2788271
    tomek-o
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Może być Windows 2000, ale i XP będzie dobry, jak mu się powyłącza zbędne wodotryski. 2000 ma już end-of-life, więc nie będzie za bardzo supportowany. System dobrze zapatchuj, bo wszystkie śmieci mogą drastycznie obniżyć wydajność systemu. Dobrze skonfigurowany Linux czy BSD będzie szybszy, ale jeżeli nie umiesz go dobrze skonfigurować, to nie licz na lepszą wydajność. Taka Mandaryna, Susiak czy Fedora "z pudełka" są raczej ciężkie.
  • #7 2788402
    vacpan
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Myslę ze linux będzie całkiem niezły na ten sprzęt. Nikt już na tym sobie w nowe gierki raczej nie pogra. Popieram tomka-o, że Fedora czy Mandriva zwłaszcza najnowsze mogą mieć troche za dużo bajerków. Ja bym proponował Slackaware ale .. nie jest prosty system w konfiguracji ( ja zaczynałem przygodę z linuxem od niego ale to były inne czasy ) . Ze sterwonikami nie powinieneś mieć problemu.

Z drugiej strony to po co sobie stwarzać dodatkowe problemy. Windows 98 SE + nieoficjalny service pack ( http://sp.up.pl/ ) i też będzie ok
  • #8 2788414
    zbigniew18
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Moim zdaniem na taką konfigurację sprzętową najlepszym rozwiązaniem będzie Windows 98 SE z zainstalowanym nieoficjalnym dodatkiem, który można pobrać tutaj:
    http://www.download.net.pl/247/UNOFFICIAL-Windows98-Second-Edition-Service-Pack/
    Po co w sumie instalować XP albo 2000 skoro dysk jest tak mały, a skoro komputer będzie potrzebny raczej do pracy biurowej, oglądania filmów i słuchania muzyki czy internetu. Windows 98 nie wymaga dużo wolnej przestrzeni na partycji systemowej (dlatego nie trzeba usuwać partycji i tworzyć nowych). Po zainstalowaniu XP bądź 2000 po 2 miesiącach będzie wszystko tak rzęziło, że wyprowadzi każdego z równowagi. Przy 192 MB RAM-u 98-ka będzie śmigać aż miło, a procek do takich potrzeb jest wystarczający. Aha i jeszcze jedno, jeśli partycja C: to zwykły FAT to trzeba przekonwertować na FAT32 co z pewnością zwiększy ilość wolnego miejsca na dysku.
  • #9 2788421
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Taki ały dysk niepotrzebnie podzielony na partycje. Całość zrobić na FAT32 i zainstalowac WindowsME.
    WinXP byłby lepszy, ale IMO za dużo zajmuje, jak na taki mały dysk.
  • #10 2788463
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    a co myslicie np o Ubuntu?
  • #11 2788613
    tomek-o
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Fajna dystrybucja, zwłaszcza dla początkujących, ale... Sporo trzeba dociągać przez sieć (nie wiem, jakie masz łącze), na początek też trzeba coś niecoś doinstalować (bo nie ma np. odtwarzania MP3). Lżejsze jest Xubuntu na XFCE4 i ono byłoby tutaj moim zdaniem lepszym rozwiązaniem.
    Natomiast proponuję się trzymać z daleka od Windowsa 9x/Me. To staroć oparty na DOS'ie z lat 80-tych. Ten komputer SPOKOJNIE uciągnie XP (XP dobrze działa już na Cielakach 333 ze 128MB RAM), a XP jest dalece stabilniejszy i nowocześniejszy od 9x. Czy w standardowej konfiguracji będzie chodzić szybciej od Windowsów? Nie wydaje mi się.
  • #12 2788896
    czarek_23
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    JA polecam win 2000 + sp4 Sam ma celerona 433 (podkresony do 488) 256 ramu i 32 na grafi :] i całkiem spoko chodzi Aczkolwiek mam również win 98 SE +sp2(nie oficjalny) i po odpowiednim skonfigurowaniu spoko chodzi - a co do win xp to odradzam ... pomomo wyłaczenia wodotrysków nie był zbyt rewelacyjny ...
  • REKLAMA
  • #13 2788937
    kam223
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Polecam 98 SE + SP2. Będzie dość szybko chodził. i gierki też będzie się dało odpalać :)
  • #14 2789022
    Andrew147
    Poziom 15  
    98 to już przeżytek i trzeba przyznać że znacznie lepszy jest Win2000 SP4 do tego NOD32 jako antywrusi będzie chodził dobrze a co najważniejsze stabilnie :wink:
  • #15 2789234
    krzkomar
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Andrew147 napisał:
    98 to już przeżytek i trzeba przyznać że znacznie lepszy jest Win2000 SP4 do tego NOD32 jako antywrusi będzie chodził dobrze a co najważniejsze stabilnie :wink:

Zwróć uwagę, że ten komputer to też jest już przeżytek. A pakowanie na to Win2k/XP + antywiruys sprawi że to będzie żółw. Jedyny z wind to Win9x i w rzadnym wypadku nie ME - to jest największy syf (tak naprawdę skopana 98 z podmienionym desktopem i usuniętymi komendami uruchamiającymi tryb MS-DOS). Taka konfiguracja po tygodniu od zainstalowania będzie już nieużywalna.

Prawda jest taka, że najlepszy na to byłby dobrze skonfigurowany Linuks. Dystrybucja nie ma znaczenia, ale jak ktoś już wcześniej wspomniał dobry byłby Slackware, ew dodam od siebie Debian. Można spróbować zainstalować Ubuntu, ale po instalacji trzeba go trochę "stuningować". Zresztą jaki by nie został zainstalowany to musi być odpowiednio skonfigurowany po instalacji na taki komputerek. Największym problemem tego komputera jest mała ilość RAM i dziadowski CPU ( CELERON - magistrala 66MHz), ale przede wszystkim RAM. Wszystkie łindołso-podobne srodowiska są chłonne na RAM, taki Gnome czy KDE może się przez to ślimaczyć. Dobrym rozwiązaniem byłby tutaj fluxbox, fvwm95, IceWm, lub każde inne lekkie środowisko. Do pracy biurowej np AbiWord (open office jest strasznie pamięciożerny), ew koffice. No ale do lekkiego srodowiska trzeba sie przyzwyczaić i dla osoby, która miała doczynienia wczesniej jedynie z łindołsem może okazać sie niestrawne.
    Co się tyczy obsługi sprzętu to problem może zaistnieć w przypadku winmodemu telefonicznego (conexant,lucent), niektóre skanery po LPT oraz drukarki (niektóre modele lexmark). Z resztą sprzętu nie powinno być problemu.
    Co przez to zyskamy ? Święty spokój z wirusami co w przypadku komputera wpiętego do sieci ma olbrzymie znaczenie. Raz dobrze postawiony będzie chodził latami (za czasów kiedy miałem debiana reinstalki nie robiłem przez ok 4 lata - oczywiście w między czasie robiłem updaty, dopiero zrobiłem reinstalkę przy zmianie platformy sprzetowej - z pentium na amd64).
  • #16 2789291
    vacpan
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Warto zadać pytanie czy elektronik_tk postada choć trochę wiedzy na temat linuxa. Bo jeśli tak to linux będzie dobrym wyborem na ten komp, jeśli nie to nie polecam. Z doświadczenia wiem, że począdkujący urzytkownicy linuxa z reguły instalują wszystko co jest na płycie co przy słabszym sprzęcie będzie działało wolniej niż windows xp, a w przypadku gdy chcą wybierać pakiety do zainstalowania często napotykają się na kolejne rozczarowania polegające na tym, że wiele rzeczy nie działa jak powinno.

Napisz więc czy posiadasz trochę wiedzy na temat linuxa to zasadna będzie dyskusja jaki linux na ten sprzęt.

Z Windowsów podtrzymuje Windows 98 SE + SP . Przerabiałem różne konfiguracje na podobnym sprzęcie ( troche gorszym ) :
    AMD K6 500Mhz - Win 98 działał najlepiej
    PIII 667 - Win Xp działa najlepiej
    Celeron 500 - Win XP działał wolno

Co do Windowsa XP - racja jest nowocześniejszy i stabilniejszy od 98 ale procesy systemowe zajmują ok 100-120 MB pamięci RAM co przy 192 MB jest dość sporo.

Na temat Windows 2000 się nie wypowiem bo nie miałem zbyt długo z nim styczności ale z tego co słyszałem to warto spróbować. Tak, że z Windowsów : 98 SE + SP albo 2000 . Nie polecam zabawy ani w Win ME, ani w XP.
  • #17 2789330
    krzkomar
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Win2k to jest Win NT po wszystkich SP + przebudowana obsługa sieci. NT wymagał do swojej pracy min 128Ram, przy 128 się wlukł, poniżej też działał ale praktycznie był nieużywalny. Win XP to jest mix Win2k i Win98.
    To, że system będzie tuż po zainstalowaniu działał dobrze, to jeszcze nie znaczy że będzie działał np po tygodniu. Dodatkowo jeszcze jedna poprawka: jeśli winda i sieć to obowiązkowo pakiet antywirusowy rezydujący w pamięci, a to jest już spooooore obciążenie.
  • #18 2789344
    Andrew147
    Poziom 15  
    dlatego polecam win2000 - on się nie muli jak winxp a nod32 ma znikome wymagania
  • #19 2789929
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    Ten komputer nie jest moj, ja sam nie znam się jeszcze dobrze na linuksie(mialem mandrake oraz ubuntu i planuję do niego powrócić w najbliższym czasie). Będzie on wykorzystywany głównie do internetu, słuchania muzyki, otwierania dokumentów, więc raz zainstalowane pakiety pozostaną i raczej nie będzie już doinstalowane nic nowego. Poprostu będę musiał się dokładnie rozeznać co będzie potrzebne i jakos sobie mam nadzieje z tym poradzę. No i oby to wyglądało podobnie do windowsa, bo osoba korzystająca z tego komputrera na codzień siedziala od zawsze na windzie ;) Co do rozbudowy to myslę jedynie nad zwiększeniem ilości RAMu i to wszystko, ale to w późniejszym czasie. Najpierw wgrać nowy system.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru lekkiego systemu operacyjnego dla starego komputera z procesorem Intel Celeron II 633 MHz i 192 MB RAM, obecnie z Windows XP, który działa wolno. Użytkownicy rekomendują głównie Windows 2000 z Service Pack 4 jako stabilne i mniej zasobożerne rozwiązanie niż XP, podkreślając konieczność zwolnienia miejsca na partycji systemowej. Alternatywnie polecany jest Windows 98 SE z nieoficjalnym Service Packiem, który dobrze działa na małej ilości RAM i dysku, choć jest systemem starszym i mniej nowoczesnym. Windows ME jest odradzany ze względu na niską stabilność. W kwestii Linuksa, wskazuje się na potencjał dystrybucji takich jak Slackware, Debian czy Ubuntu, jednak wymagają one dobrej konfiguracji i pewnej wiedzy użytkownika. Lżejszą opcją Linuxa jest Xubuntu z XFCE4. Problematyczne mogą być sterowniki, ale większość powinna działać. Wskazano, że systemy oparte na Windows NT (2000, XP) potrzebują więcej pamięci, a antywirusy dodatkowo obciążają zasoby. Zaleca się konwersję partycji systemowej na FAT32 dla lepszego wykorzystania przestrzeni dyskowej. Komputer będzie używany głównie do internetu, muzyki i przeglądania zdjęć, więc system powinien być lekki i stabilny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA