logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać kolorowy obraz z dekodera EchoSTAR Polsatu na starym TV Funai?

TomLib 07 Sty 2006 17:47 8650 9
REKLAMA
  • #1 2156461
    TomLib
    Poziom 19  
    Ocena: 119
    Witam,
    kolega kupił teraz CyfrowyPolsat i ma dekoder firmy EchoSTAR. Nie ma on wyjścia antenowego, więc musze go spiąc przez EURO z TV. Telewizor jest dosyc stary Funai i pod podłączeniu dekodera obraz jest czarno-biały! Czytalem ze moze pomoc zmiana systemow nadawania (PAL/NICAM itd.). Niestety tuner nie oferuje takiej opcji! :( Czy dałoby radę przerobic ten kabel żeby obraz było kolorowy? Wiem, że dla wielu z Was to głupie pytanie ale jestem w tym zielony (jakies iluminacje...) :P

P.S. Prosze uwzglednic że załączanie AV w tv odbywa sie napieciem w EURO (ale nie wiem po ktorym styku).

Prosze najlepiej o jakis gotowy schemat bo jak pisze jestem zielony w tych sprawach. Z góry dzięki

TomLib(_at_)wp.pl
  • REKLAMA
  • #2 2160619
    TomLib
    Poziom 19  
    naprawde nikt nie wie ??? NIE WIERZE !!!
  • #3 2160668
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6637
    Oto rozpiska złącza EURO (Scart). Chyba masz usterkę w TV. Aby to sprawdzić podłącz dekoder pod inny TV. Jeżeli w innym też będzie cz.b. to coś z dekoderem a jeżeli kolorowy to z TV.
    1 - wyjscie sygnalu AUDIO kanal prawy
    2 - wejscie sygnalu AUDIO kanal prawy
    3 - wyjscie sygnalu AUDIO kanal lewy
    4 - masa wejsc i wyjsc sygnalów AUDIO
    5 - masa sygnalu B
    6 - wejscie sygnalu AUDIO kanal lewy
    7 - wejscie i wyjscie sygnalu B
    8 - przelaczanie zródel calkowitego sygnalu VIDEO
    9 - masa sygnalu G
    10 - wolny
    11 - wejscie i wyjscie sygnalu G
    12 - wolny
    13 - masa sygnalu R
    14 - wolny
    15 - wejscie i wyjscie sygnalu R
    16 - wejscie i wyjscie sygnalu wygaszania RGB
    17 - masa wyjscia sygnalu VIDEO
    18 - masa wejscia sygnalu VIDEO
    19 - wyjscie sygnalu VIDEO
    20 - wejscie sygnalu VIDEO
    21 - masa zlacza
  • REKLAMA
  • #4 2161435
    elek77
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    Jeżeli jest to starszy model TV Funai to w gnieździe EURO (choć zazwyczaj miały tylko cinche) nie ma wejścia RGB i SVHS. Najprawdopodobniej w menu dekodera masz ustawiony sygnał wizyjny w standardzie SVHS i dlatego obraz jest czarno-biały. Zmień z SVHS na PAL i powinno być po kłopocie.
  • #5 2163026
    TomLib
    Poziom 19  
    tylko że w menu dekodera nie ma takiej opcji! Dekoder sprawdzany na innym TV i oki. TV sprawdzany z analogowym tunerem i tez oki! Dlatego mysle że trzeba to jakos "sprzetowo" wymusic ten inny system żeby był kolor?
  • #6 2204137
    igabriel
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    elek77 napisał:
    Jeżeli jest to starszy model TV Funai to w gnieździe EURO (choć zazwyczaj miały tylko cinche) nie ma wejścia RGB i SVHS..

chciałem zwrócić koledze uwagę że w żadnym gnieździe EURO nie ma wej. SVHS, jest to okrągłe wej. 4-ro pinowe
  • REKLAMA
  • #7 2205206
    europejczyk
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    igabriel
    Cytat:
    chciałem zwrócić koledze uwagę że w żadnym gnieździe EURO nie ma wej. SVHS, jest to okrągłe wej. 4-ro pinowe

Kolego igabriel zobacz ten link
    http://www.homecinemachoice.com/articles/wvarticles/hardware/images/200102_scart_2.gif
    zwróć uwagę na piny 15,18,20 i napisz co Ty na to? :-)

chyba jednak pomyliłeś się trochę...
  • REKLAMA
  • #8 2205858
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 135
    I jak sytuacja wygląda na dziś z tym obrazem? Zdaje mi się, że echostar 616 ma jednak w menu "preferencje użytkownika" przełączanie ntsc-pal, sprawdzę jutro :)
  • #9 2206100
    igabriel
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    Cytat:
    zwróć uwagę na piny 15,18,20 i napisz co Ty na to? :-)

chyba jednak pomyliłeś się trochę...

no tak masz rację, naprawiam trochę sprzętu jednak nie zwróciłem nigdy uwagi na to że w nowych EURO wyprowadza się S-VHS, dzięki za lekcje...i przepraszam wszystkich za wprowadzenie w błąd.
  • #10 2908364
    TomLib
    Poziom 19  
    Jednak dekoder ten nie posiada możliwości przełączania systemów. Chyba że na innej wersji oprogramowania. Problem rozwiązałem podłączając inny telewizor a tamten dałem do innego pokoju gdzie nie wykorzystywane jest EURO.

TEMAT ZAMYKAM

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył uzyskania kolorowego obrazu z dekodera EchoSTAR Polsatu podłączonego przez złącze EURO (SCART) do starego telewizora Funai, który wyświetlał obraz tylko w czerni i bieli. Dekoder nie posiadał wyjścia antenowego, a w jego menu brakowało opcji zmiany systemu nadawania (PAL/NTSC/S-VHS). Dyskusja wyjaśniła, że starsze modele telewizorów Funai często nie obsługują sygnału RGB lub S-VHS przez złącze EURO, co może powodować brak koloru. Podano szczegółową rozpiskę pinów złącza EURO, wskazując na konieczność prawidłowego podłączenia sygnałów RGB i przełączania źródeł sygnału video (pin 8). Próby zmiany systemu sygnału w dekoderze nie powiodły się, gdyż model EchoSTAR nie oferował takiej funkcji w oprogramowaniu. Ostatecznie problem rozwiązano przez podłączenie dekodera do innego telewizora, a stary Funai wykorzystano w innym pomieszczeniu bez użycia złącza EURO. W dyskusji podkreślono również błędne rozumienie różnicy między złączem S-VHS (4-pinowe) a EURO (SCART) oraz potwierdzono, że w standardowym EURO nie ma wejścia S-VHS, lecz sygnały RGB mogą być przesyłane przez odpowiednie piny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA