logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zbieram sie na kupno nowego kompa... i widze cos dziwnego...

Mefu 07 Sty 2006 17:59 4201 42
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego płyty główne na socket 939 nie obsługują pamięci DDR2?

Bo AMD wprowadza obsługę DDR2 dopiero w nowym sockecie M2, a w Athlonach 64 kontroler pamięci jest w procesorze, więc platforma 939 została zaprojektowana pod DDR, nie DDR2 [#2156674][#2159465] DDR2 nie daje tu też oczywistej przewagi, bo DDR ma obecnie niższe opóźnienia, a na Intelu różnice między DDR i DDR2 też nie są duże [#2160393] Socket 939 ma za to dual-channel i obsługę procesorów dwurdzeniowych, więc jest bardziej przyszłościowy niż 754 [#2188166][#2196614]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 2156508
    Mefu
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    A więc tak... chciałem sie zabrać za kupno nowego kompa, więc wybrałem moją ulubioną strone http://www.komputronik.pl/ żeby znaleść co trzeba... założenia początkowe były takie

Procek: 64-bit koło 3GHz (na dual core mnie nie stać)
    Ram: DDR2 512MB/1024MB (w dwuch kościach na dual chanel)
    Grafika: PCI-E 16x (najlepiej cos z nVidi)
    Płyta główna: Taka która to obsłuży (lubie płyty Gigabyte'a)

Szukam... Szukam... Szukam... I znalazłem http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=18166. Wydaje sie spoko, dobrze oceniany, więc zacząłem szukać płyty pod tego proca....... i tu mnie cos zaskoczyło..... Żadna płyta pod socket 939 nie ma DDR2 !! Ale płyty na socket 775 już mają.

Pytanie brzmi: DLACZEGO ??
  • REKLAMA
  • #2 2156674
    Dexterxx
    Poziom 13  
    Bo amd dopiero wprowadza obsługę DDR2 w nowym sockecie M2
    Masz jakieś pojęci o kompach?
  • Pomocny post
    #3 2156723
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Co do procesora, jest to dobry wybor jednak moim zdaniem doplacanie do BOX`a jest niekonieczne. Biorac procka (Venice) staraj sie wybrac rewizje E3. Co do chlodzenia freezer64 (o wiele lepszy od BOXa) z Allegro za 70zł bedzie odpowiedni. I najwazniejsze, NIE kupuj w komputroniku - maja KOSMICZNE ceny.
  • #4 2156775
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    I co najwazniejsze dobierz odpowiedni zasilacz, jakis markowy a nie jakiegos daremnego codegena czy feelaa :)
  • #5 2156796
    Hyde911
    Poziom 24  
    Ocena: 18
    Mefu napisał:

nie należy niczego zakładać tylko kupić to co jest lepsze względnie tańsze
  • REKLAMA
  • #6 2156807
    Mefu
    Poziom 22  
    Dexterxx Jakieś pojęcie o kompach mam, ale niekoniecznie musze wiedzieć ze AMD jest opóźniony.... Pisze na forum bo nie wiem dlaczego tak jest, więc nie rzucaj tego typu tekstów bo sam nie jesteś alfą i omegą.

mat_ed Dzieki za normalną odpowiedz :) Tu mnie zdziwiłeś bo nie myślałem że komputronik ma wysokie ceny, ale i tak tam bym nie kupował. Tą strone przeglądałem tylko dla orientacji cenowej. Wole kupować tego typu sprzęt "w cztery oczy" :) Masz może jakąś stronke z niższymi cenami ??

Dodano po 1 [minuty]:

Hyde911 Wiem że to głupie ale mam jakieś podświadome zaufanie i sentyment do nVidi :)
  • #7 2156860
    Hyde911
    Poziom 24  
    Mefu napisał:
    Hyde911 Wiem że to głupie ale mam jakieś podświadome zaufanie i sentyment do nVidi :)

lepiej przeanalizuj te testy i wybierz najlepszą na jaką Cię stać

p.s. sam posiadam geforce'a ale to nie znaczy że tylko GF są dobre
  • #8 2156923
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Mefu - AMD nie jest opozniony, DDR sa na razie wystarczajace, bo maja mniejsze opoznienia, niz szybsze DDR2. Takze nie sugeruj sie obsluga pamieci DDR przez AMD i DDR2 przez intela. Nawet na platformie intale nie ma wyraznej roznicy pomiedzy pamieciami DDR i DDR2.

Mefu - nie ma sensu kierowac sie sentymentami. to tylko krzem, i powinna wygrac opcja wydajnosc/cena.
  • Pomocny post
    #9 2156927
    Stingerek
    Poziom 28  
    Najniżesze ceny w polsce posiada Apollo.pl
    Wysylaka dosc tania i w 24 godziny jesli zlozymy zamowienie do 16.
  • Pomocny post
    #10 2156988
    Dexterxx
    Poziom 13  
    Tu Możesz porównać ceny z wielu sklepów. W wiekszości przypadków komputronik jest na samym końcu. (cena)

Nie chciałem Cię urazić, lecz z Twojej wypowiedzi wynikało że 939 jest to nowszy od 775 (bo to większa cyferka)
  • #11 2157161
    Mefu
    Poziom 22  
    Dexterxx Nic nie szkodzi... trzeba znacznie więcej zeby mnie urazić :) nie gniewam sie. Dzięki za link (nazwa strony jest według mnie jak najbardziej trafna :D )

Tak sobie pomyślałem i stwierdziłem ze chyba uzbieram sobie więcej kasy i kupie Pentium D (jednak 2 rdzenie to więcej niż 1 :D ) Jak narazie myśle o Intel Pentium D 820 2,8 GHz.

Troche mnie tylko martwi to co przeczytałem na stronie apollo.pl
    Cytat:
    Niniejszy cennik nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego.
    To mnie troche martwi, bo pozwala im na manipulowanie cenami na rachunku :?
  • #12 2157348
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 531
    Ja polecam www.znak.pl W każdym sklepie znajdzie się towar droższy i tańszy. Ja kupuję u nich bo nie ma problemów z gwarancją, dobrze doradzają i mam blisko.

Grafikę nie wiem ile chcesz wydać ale ja wybrałbym GF 6600GT.
  • #13 2157655
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Mefu napisał:
    Troche mnie tylko martwi to co przeczytałem na stronie apollo.pl
    Cytat:
    Niniejszy cennik nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego.
    To mnie troche martwi, bo pozwala im na manipulowanie cenami na rachunku :?

Taki zapis znajduje się w każdym cenniku.
  • #14 2157895
    Stingerek
    Poziom 28  
    Cytat:
    Grafikę nie wiem ile chcesz wydać ale ja wybrałbym GF 6600GT

A ja porozgladałbym sie za używaną wersja 6600 PRAWIE GT. tzn ta z taktowaniami bliskimi GT i ja @
  • #15 2157931
    Hyde911
    Poziom 24  
    szukaj galaxy GE z DDR3, dobrze się kręcą, można osiągnąć wydajność niewiele mniejszą od GT
  • #16 2158083
    Dexterxx
    Poziom 13  
    Takie coś Z czasem powinny sie jeszcze jakieś takie aukcje pojawić bo ostatnio były.
  • REKLAMA
  • #17 2158090
    Hyde911
    Poziom 24  
    właśnie to, do tej pory w brode sobie pluje sobie w brodę że kupiłem GT
  • #18 2158109
    tmg83
    Poziom 14  
    Hyde911 napisał:
    Mefu napisał:

nie należy niczego zakładać tylko kupić to co jest lepsze względnie tańsze

to zalezy, bo jezeli np. uzywasz, lub zamierzasz kiedys na tym kompie uzywac linuxa - wtedy kart na innych chipsetach niz nVidii w ogole nie ma sensu rozwazac - po prostu jedynie nVidia oferuje do swoich kart dobrze dzialajace sterowniki pod linuxa.
    jak kupisz chocby najlepsze ATI, to pod linuxem bedzie dzialala tylko jak dobra karta SVGA z PROGRAMOWA implementacja bibliotek akceleracji grafiki. nie musze chyba wyjasniac, ze roznica w wydajnosci to setki, jak nie tysiace razy.
  • REKLAMA
  • #20 2158514
    Mefu
    Poziom 22  
    Gdybym powiedział że potrzebuje kompa tylko do przegladania netu i pisania w wordzie to byście mnie wyśmiali :D ale mówiąc serio to chce sobie też troche pograć w gry. Przeważnie tylko RPG i RTS. Nie potrzebuje 120 Fps w quake 4 :P

Chce komfortowo grać w 1024x768x32 przy 60-70 Fps :)

Jak narzaie mam 1200zł a chce uzbierać do 2000zł.

Co myślicie o Pentium D 2,8GHz 800fsb 2MB cache ??
  • #21 2158551
    berlingo
    Poziom 22  
    Ocena: 191
    wejdz na stronę wroclawskiej firmy proline www.proline.pl wg mnie jedna z tańszych firm w polsce w detalu sprzedają tak jak inni w hurcie:D
  • #22 2159368
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 103
    Nim coś kupisz w ProLine módl się gorąco i żarliwie , aby to co położą Ci na ladzie było sprawne , bo jak okaże się , że jest wadliwe to nie wymienią na sprawne , tylko przekażą do naprawy gwarancyjnej . A zakup monitora LCD - krystaliczny przypadek zakupu "kota w worku" , w żadnym sklepie czy filii ProLine nie wolno go włączyć i zobaczyć jak pracuje , gdy są uszkodzone piksle to masz pecha , już ci go nie wymienią - tu cytat " a co my z tym potem zrobimy?" . Tanie mięso psy jedzą , więc omijaj ten ProLine szerokim łukiem . Zostawiłem tam kilkanaście tysięcy zł nim przejrzałem na oczy . Ponikowski już dawno zapomniał jak stał ze stolikiem na giełdzie w politechnice ...

Pzdr.
  • #23 2159465
    marjanko
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Dexterxx napisał:

I tu się mylisz, bo u AMD w atlonie 64 ,kontroler pamięci jest w procku , a nie w sockecie.
    Nowe procki mają obsługiwać DDR2 nawet z ECC
  • #24 2159936
    Jellyeater
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Cytat:
    Przeważnie tylko RPG i RTS. Nie potrzebuje 120 Fps w quake 4

Tia. w przyszłym roku jak dobrze pójdzie już w połowie wychodzi Oblivion. Następna część sagi po Morrowind. Będzie to chyba najbardziej wypasiona gra pod wzgędem grafiki na PC. Więc przykład Quake jest nietrafiony. Zwłaszcza, że gra wygląda już nieciekawie.

Cytat:

Do tego czasu wyjdą DDR3. I zanowu AMD będzie w tyle.

Ja bym sugerował platformę 754. Jest tańsza, a 939 i tak nie ma przyszłości bo jak już pisano zostanie zastąpione przez M2 pewnie z nowym socketem.
  • #25 2159980
    Hyde911
    Poziom 24  
    Jellyeater napisał:
    Ja bym sugerował platformę 754. Jest tańsza, a 939 i tak nie ma przyszłości bo jak już pisano zostanie zastąpione przez M2 pewnie z nowym socketem.

jak 939 nie ma przyszłości to 754 tym bardziej. a ta pierwsza jest wydajniejsza i umożliwia dwukanałową obsługę pamięci
  • #26 2160329
    marjanko
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Dexterxx napisał:

I tu się mylisz, bo u AMD w atlonie 64 ,kontroler pamięci jest w procku , a nie w sockecie.
  • #27 2160393
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Jellyeater - AMD nie jest w tyle, bo obsluguje DDR a nie DDR2.

Mefu - jak chcesz komputer do gier to:
    1. Nie wybieraj procesora dwurdzeniowego, tylko jednordzeniowy o wyzszym zegarze - Gry nie wykorzystuja wieloprocesorowosci, i duzo czasu minie, zanim to sie stanie.
    2. Wybierz procesor AMD (Venice 3200+) - duzo lepiej bedzie sobie radził w grach, i z mniejszym grzeniem.
    3. Plyte na nForce4 - ze SLI lub bez, ale lepiej z pasywnym chlodzeniem i regulacja obrotow wiatrakow z biosu.
  • #28 2160475
    Mefu
    Poziom 22  
    Hmm... jak już mówiłem.... komp ma być TEŻ do gier.... ale nie przedewszystkim. Pozatym między 2,8 a 3,2 jest tylko 400Mhz różnicy i nie wiem czy opłaca sie rezygnować z podwójnego rdzenia na przecz takiej różnicy. Pozatym pentium D ma 1MB cache na każdy rdzeń, a AMD Venice 3200+ ma 512k.

Sprostujcie mnie jeżeli sie myle :)

Za twoją propozycją przemawia jeszcze jedna rzecz.... zaoszczędzone 400zł :D
  • #29 2161646
    Jellyeater
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Cytat:
    jak 939 nie ma przyszłości to 754 tym bardziej. a ta pierwsza jest wydajniejsza i umożliwia dwukanałową obsługę pamięci

No właśnie, oba nie mają. I dlatego trzeba brać 754. Jest tańszy i szybszy o 200 MHz (procki), a dwukanałowy kontroler jest fajny do benchmarków pamięci i niczego więcej.

I Intel i AMD są w tyle, bo nie potrafią zaprezentować nic sensownego od dwóch lat. Wiecie jaka jest róznica wydajności między Barton 3200 a Athlon 64 3200 w 3dmax? ŻADNA. Ta technologia sie skończyła. Teraz może nas uratować dwu potem cztero rdzeniowość, ale póki co trzymają ceny wysoko :(
  • #30 2187733
    Mefu
    Poziom 22  
    Wracając do tematu:

ok.... umpel mnie wyleczył z tego Pentium D, kiedy mi pokazł że ten procek traci 130W na ciepło :D Jednak pójde w kierunku Athlona 64.

Teraz czy mozę mi ktoś po krótce wytłumaczyć czym sie różnią (w efektywności) Athlony 64 na sokecie 754, a 939 ?? Bo jak narazie widze jedną różnice.... 200zł :P

Pytanie kolejne.... chłodzenie z box'u czy kupic jakiś firmowy radiatorek ??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła wyboru nowego komputera z procesorem 64-bitowym około 3 GHz, pamięcią DDR2 512/1024 MB w dual channel, kartą graficzną PCI-E 16x (preferowana nVidia) oraz płytą główną Gigabyte. Zaskoczeniem było, że płyty główne pod socket 939 nie obsługują DDR2, podczas gdy socket 775 już tak. Wyjaśniono, że AMD w Athlonie 64 ma kontroler pamięci zintegrowany w procesorze, a obsługa DDR2 jest wprowadzana dopiero w nowym sockecie M2. DDR ma mniejsze opóźnienia niż DDR2, co wpływa na wydajność. Dyskutowano o wyborze między procesorami AMD (Venice 3200+) a Intel Pentium D 820 2,8 GHz, z uwzględnieniem różnic w cache i liczbie rdzeni oraz ich wpływie na gry. Zwrócono uwagę, że gry nie wykorzystują wielordzeniowości, więc wyższy takt jednordzeniowego procesora może być korzystniejszy. Poruszono temat płyt głównych nForce4 z pasywnym chłodzeniem i regulacją wentylatorów. Wskazano na znaczenie dobrej karty graficznej (np. GeForce 6600 GT lub używana wersja 6600 PRAWIE GT) oraz markowego zasilacza. W kwestii pamięci RAM odradzano no-name GoodRAM na rzecz Kingston, Corsair, Infineon lub GeIL. Poruszono temat chłodzenia – boxowe chłodzenia bywają różnej jakości, lepiej wybrać firmowe, np. Thermaltake SonicTower lub Zellman. Omówiono różnice między socketami 754 i 939 – 939 oferuje dual channel i możliwość dwurdzeniowych procesorów, co daje lepszą przyszłościowość. Zestaw z Athlonem 64 3200+ (socket 939), płytą Microstar K8N Neo4-F nForce4, 2x512MB DDR GoodRAM, GeForce 6600 Gigabyte i chłodzeniem Thermaltake SonicTower kosztował około 1946 zł, co wymagało dozbierania środków. Poruszono też kwestie sprzedaży starego sprzętu i wiarygodności sklepów. Wskazano na serwisy porównujące ceny (Apollo.pl, znak.pl) oraz ostrzeżenia przed sklepem ProLine. Dyskusja zawierała także uwagi o sterownikach kart ATI i nVidia pod Linuxem oraz o przyszłości pamięci DDR3 i socketów AMD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA