logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AEG Lavamat 4780 - brak grzania wody, napięcie na grzałce zanika po 3 sek.

aselectronics 07 Sty 2006 19:41 2120 3
REKLAMA
  • #1 2156884
    aselectronics
    Poziom 12  
    Potrzebuję pomocy odnośnie grzania wody w tej pralce. Wystąpiła następująca usterka: napięcie na grzałce pokazuje się na 3 sekundy, po czym zanika i programator przechodzi dalej, w rezultacie nie ma grzania wody.
    Czy ktoś może pomóc.
    Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 2158174
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1714
    Jezeli chcesz zdiagnozowac usterke sam musisz troche pomyslec i poszukac ale jezeli nie kumasz nic w elektryce to wezwij jednak fachmana.Zacznij od samych przewodow a w szczegolnosci od zlaczek czy sa w nalezytym stanie i czy maja prawidlowe polaczenie.I od grzalki przesuwaj sie dalej jezeli beda problemy pytaj od tego jest forum.
  • REKLAMA
  • #3 2158333
    konkie
    Poziom 13  
    Sprawdzić, czy na Feinwasche też ten sam objaw, jeśli będzie OK to obstawiam programator(wybierak).

Jeśli nie to sprawdzić, czy grzałka nie przebija na masę.
    Czy grzałka ma przejście i prawidłowy opór ca 25-35Ohm
    Sprawdzić, czy pomiędzy wszystkimi trzema stykami termostatu stałego nad grzałką jest przejście. (Kwadratowa duża wtyczka z wycięciami).
    No i oczywiście czy na grzałce kabelki siedzą ciasno i nie są wypalone.
    Z lewej gruby czerwony z prawej gruby biały i cienki biały.

Następna prawdopodoba usterka to złączki na krawędziach modułu.
    Najlepiej od razu przemyć np acetonem, spirytusem.
  • #4 2161898
    aselectronics
    Poziom 12  
    Dzięki za pomoc, już grzanie działa.
    Usterka prozaiczna, a w zasadzie moja pomyłka. Dzięki "konkie" za naprowadzenie. Po prostu zamieniłem przewody na grzałce , ten cienki biały i nie było informacji dla modułu o załączeniu grzałki.
    Rozbierałem tą pralkę doszczętnie, bo wymieniałem lewe łożysko od strony suszarki. No i pomyliłem przewody.

Dzieki za naprowadzenie. Temat zamknięty.
REKLAMA