logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa transmisja równoległa w mikrokontrolerze 8051? Szukam opisu.

veiovis 08 Sty 2006 12:20 2550 9
  • #1 2158707
    veiovis
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Witam,

szukam materiałów/opisu na temat transmisji równoległej w mikrokontrolerze 8051. No naparwdę szukałem po necie i forum i wszędzie jest dużo informacji na temat transmisji szeregowej. A jeśli chodzi o równoleglą to masę informacji na temat układów pośredniczących PIA, PIO czy ew. LPT
    A mi chodzi o proste, zwięzłe wytłumaczenie w jaki sposób następuje przetwarzanie równoległe w samej kości '51. Czyli przychodzi jakiś bit danych...co się z nim dzieje,identyfikacja, akumulator bla bla bla. .. co gdzie wychodzi. Jakiś opis struktury z objaśnieniem realizacji tego przetwarzania równoległego. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam, veiovis[/b][/url]
  • #2 2158811
    Dexter77
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Napisales to tak ze nie wiadomo o co chodzi. Co chcesz z czym polaczyc ?? Co ma byc transmitowane ?? Jakie predkosci ??
    Pozdro
    Dexter
  • #3 2159398
    veiovis
    Poziom 11  
    no przecież napisałem wyraźnie, że chodzi mi o opis realizacji transmisji równoległej w samym 8051... i oczywiście może być to przedstawione na przykładzie konkretnego urządzenia - ale nie mam żadnych wymagań odnośnie jakie by to miało być urządzenie i parametrów przesyłanych danych :)

Pozdrawiam
  • #4 2159609
    Dexter77
    Poziom 28  
    Jak jest zorganizowana transmisja wewnatrz procesora ?? Proste jest szyna danych i szyna adresowa. Kazda komorka a swoj adres. Prcesor chcac ja odczytac/zapisac ustawia adres oraz sygnal odczytu RD lub zapisu WR i robi co potrzeba
    Wiem ze nie o to Ci chodzilo ale zupelnie nie ulatwiasz zadania.
    Pozdro
    Dexter
  • #5 2160015
    veiovis
    Poziom 11  
    Dzięki Dexter za zainteresowanie - zacznę więc od nowa. Miałem przygotować seminarium z "transmisja równoległa w mikrokontrolerze 8051". Dodam, że to nie moja dziedzina - zajmuję się systemami elektrycznymi, silnikami, napędami - elektronika to zupełnie nie moje medium i wcale się do tego nie pchałem, ale nie będę już tłumaczył zawiłości programowych. Pomyślałem chwilę, pogrzebałem po necie przygotowałem to w oparciu o układ PIO 8255A. Czyli w jaki sposób zwiększać ilość linii służących do obsługi urządzeń, zahaczyłem o strukturę rejestru sterującego i omówiłem sposób przyporządkowywania adresów rejestrom, funkcje rejestrów oraz ustawianie i zerowanie bitów portu C przy użyciu rejestru sterującego. ......No i doktorkowi się to nie spodobało, bo stwierdził, że jego interesowało co się dzieje w samym 8051. Przez pół godziny potem próbowałem z niego wyciągnąc o co mu konkretnie chodzi...ale on tylko machał rękami i coś mamrotał o tym, że on chce wytłumaczenia z rysunkiem ładnym jak to do '51 przychodzi bit danych.. jak on go sobie przetwarza/porównuje/zapamiętuje i wysyła spowrotem. No i to wszystko w transmisji równoległej, gdzie od słowa Dzień dobry do dziękuję za uwagę ma zejśc max 10 min. Może dlatego mam problem ze znalezieniem materiałów, bo w necie zazwyczaj ludzie zajmują się rozwiązywaniem konkretnych problemów - a ten mój to jest z dziedziny "wiem, że chcę -ale nie wiem co"

Pozdrawiam, veiovis
  • #6 2160101
    Pituś Bajtuś
    Poziom 28  
    Ocena: 10
    Najprawdopodobniej ten "doktorek" dostał takie zadanie, nie ma pojęcia jak to zrobić i chce, żebyś zrobił to za niego.

Pozatym "transmisja równoległa" coś się nie zgadza z "przychodzi bit"...
  • Pomocny post
    #7 2160192
    Dexter77
    Poziom 28  
    Ostatnie zdanie jest "the best" ;)
    Juz przynajmniej wiem ze chodzi Ci wlasnie o wnetrze procesora. Zeby zobaczyc jak to w srodku siedzi trzeba poprosu zajrzec do dokumentacji do rozdzialu o budowie portow. Mam swietna dokumentacje w formie papierowej od Philipsa, niestety brak skanera. Ale z tego co kojarze na stronach Atmela bylo cos podobnego. Trzeba szukac ogolnej specyfikacji rodziny C51. Ewentualnie kniga T. Starecki "Mikrokontrolery 8051 w praktyce" Ogolnie to nic skomplikowanego. Na wyjsciu jest przerzutnik typu D tranzystor MOS i rezystor podciagajacy, ewentualnie jeszcze pare bramek jesli pin portu pelni inne funkcje. Moglbym tluimaczyc ale jesli nie masz schematu przed soba to z tego nici. Jak mowilem sprobuj znalezc na stronach Atmela odpowiednia dokumentacje.
    Pozdro
    Dexter
  • #8 2162779
    veiovis
    Poziom 11  
    Witam ponownie,

przegrzebałem zasoby Atmela..i przy okazji ponownie internet. Znalazłem masę dokumentacji do mik. rodziny'51. Ale z architektury j zasady działania nie wyczytam (no sorry). Jeśli chodzi o transmisję szeregową to opisów jest od groma. We wszystkich znalezionych przeze mnie materiałach odnośnie 8051 były osobne rozdziały poświęcone serial data, ale jeśli chodzi o parallel to udało mi się znależć w którejś z dokumentacji Amtela krótki opis trybu równolełego programowania pamięci Flash w AT89LP2052..i tyle.

lipa :cry:

No jedynie ta książka Stareckiego by rozwiązała mój problem bo z tego co widziałem w spisie treści (.pdf z netu) jest tam wszystko co mnie a raczej mojego dr-a interesuje. Niestety mam za mało czasu by do niej dotrzeć (w bibliotece wszystkie egzemplarze wypożyczone i długa kolejka oczekujących na wolny egzemplarz)

----------------------------------------------------------------------------

ok. udało mi się znaleźć schematy portów: input only, open-drain output, push-pull outpout, quasi -bidirectional output.

Mam prośbę Dexter - mógłbyś mi opisać tą zasadę działania na podstawie quasi-bidirectional output - wydaje mi się, że port dwukierunkowy jest z nich najbardziej uniwersalny.
  • #9 2162878
    olmek
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Transmisja równoległa w 8051 to po prostu :
    1. Nadawanie czyli wystawienie bajtu na porcie i dodatkowa linia do potwierdzenia odbioru przez drugie urządzenie.
    2. Odbiór , czyli ustawienie portu jako wejściowy i odczytanie rejestru portu oraz dodatkowa linia potwierdzenia , lub gotowości odbioru następnego bajtu. Tak w skrócie.

pozdrawiam

olmek
  • #10 2166387
    veiovis
    Poziom 11  
    ok, dalem radę - głównie dzięki dokumentacjom Atmela.
    pozdr

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła wyjaśnienia zasady działania transmisji równoległej w mikrokontrolerze 8051, z naciskiem na wewnętrzną strukturę i sposób przetwarzania danych w samej kości. Użytkownik poszukiwał prostego, zwięzłego opisu mechanizmu transmisji równoległej, w przeciwieństwie do licznych materiałów o transmisji szeregowej oraz układach pośredniczących typu PIA, PIO czy LPT. W odpowiedziach podkreślono, że transmisja równoległa w 8051 polega na wystawieniu całego bajtu danych na portach mikrokontrolera oraz wykorzystaniu dodatkowej linii sygnalizującej potwierdzenie odbioru lub gotowość do kolejnego transferu. Wewnątrz procesora dane są przesyłane przez szynę danych i adresową, a porty zbudowane są z przerzutników typu D, tranzystorów MOS oraz rezystorów podciągających. Zalecano zapoznanie się z dokumentacją techniczną Atmela dotyczącą rodziny C51 oraz literaturą specjalistyczną, np. książką T. Stareckiego „Mikrokontrolery 8051 w praktyce”, która zawiera szczegółowe opisy architektury i działania portów. Użytkownik potwierdził, że dzięki dokumentacjom Atmela udało mu się zrozumieć temat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA