logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung J6 - brak dźwięku i problemy z ładowaniem, co sprawdzić?

Jaco18 24 Kwi 2003 01:09 1476 7
REKLAMA
  • #1 196254
    Jaco18
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    Wiem, że temat był już poruszany, ale ja mam chyba nietypowy przypadek: Głośniczko-wibra ma coś ok. 7,8 ohm, wydaje mi się że jest w porządku, dla pewności podłączyłem ją pod mały wzmacniacz i było słychać muzyczkę :-) Ale w telefonie nie ma dźwięku, zauważyłem, że jeżeli się podłączy zestaw słuchawkowy to bardzo cicho w nim słychać dźwięki, ale prawie niesłyszalnie. Sam mam taki telefon (dobry) i u mnie nie ma takiego efektu.

PS: Jest jeszcze jeden problem: kiedy podłączy się go pod sprawną ładowarkę, zapala się zielona dioda ładowania, ale na LCD nic nie pisze, tak jakby tylko podawał napięcie, ale układw wbudowanj ładowarki nic nie robił.

Jeżeli macie jakieś pomysły to proszę o pomoc 8)
  • REKLAMA
  • #2 196361
    Jaco18
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    Dzisiaj przejżałem forum, wszystkie posty o sony i nic z nich dla mnie przydatnego nie wynika: dowiedziałem się tylko że to może być jakieś uszkodzenie scieżek lub wzmacniacza mocy nalutowanego na foli łączącej wszystko wewnątrz.

MOże ktoś się z czymś podobnym bawił?
  • REKLAMA
  • #3 196436
    bartek
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    przegnij płytę miałem coś takiego w sony
    nie działał wibrogłośnik była gdzieś przerwa jest jeszcze jedna możliwość taki mały układzik UBGA 8 kólek tylko u mnie to był sony j5
  • #4 200478
    mmzajcu
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    spróbuj przejżeć taśmę łączącą oraz styk przelutować. u mnie pomogło.
  • REKLAMA
  • #5 200871
    dziur
    Poziom 32  
    Ocena: 8
    zobacz na priv
  • REKLAMA
  • #6 260437
    electro
    Poziom 18  
    Ocena: 108
    mam dokladnie taki sam problem z j5, czasem jest dzwiek a czasem tylko slychac brzeczenie, dziur moge rowniez poprosic o info na ten temat ?
  • #7 260447
    majster_elk
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    A może byt tak przemyć i podgrzać układy lato jest wiec się zbiera wilgoć od noszenia w kieszeni :) Często pomaga :!:
  • #8 2587796
    atlantycki
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    kurcze mam w j-6 cos podobnego , jest wibra są melodyjki ale jakby pyka membrana przy poczatku wygrywania , no i nie słychać nic z głosniczka przy rozmowie poza szumami .Czy moze cos pomozecie ? , aha i telefon sie potrafi czasem wyłaczyć :/ .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem dźwięku w Samsung J6, mimo że głośnik o rezystancji około 7,8 ohm działa poprawnie na zewnętrznym wzmacniaczu. Dźwięk w zestawie słuchawkowym jest bardzo cichy. Dodatkowo występuje problem z ładowaniem – zielona dioda się zapala, ale na wyświetlaczu nie pojawia się informacja o ładowaniu, co sugeruje uszkodzenie układu ładowarki. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące możliwych uszkodzeń ścieżek, wzmacniacza mocy nalutowanego na folii łączącej elementy, przerwy w taśmie łączącej oraz konieczności przelutowania styków. Wspomniane są także podobne problemy w modelach Sony J5, gdzie czasami dźwięk jest obecny, a czasami słychać tylko brzęczenie. Proponowane jest również przemycie i podgrzanie układów w celu usunięcia wilgoci. Jeden z użytkowników opisuje podobne objawy w Samsung J6, gdzie podczas odtwarzania dźwięku słychać pyknięcia membrany, a podczas rozmowy z głośnika dochodzą tylko szumy, a telefon czasem się wyłącza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA